Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών στις 30/04, το διήμερο 29 και 30 Απριλίου 2010 διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις, με κεντρικό σύνθημα «Είναι στο χέρι σου». Στόχος των εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και τον Συνήγορο του Παιδιού, είναι.......

να αναγνωρίσουν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά το δικαίωμα των παιδιών να μην υφίστανται σωματική τιμωρία.

Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών υποστηρίζεται και στη χώρα μας από ειδική νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα μέσα σωφρονισμού των παιδιών στο πλαίσιο της ανατροφής τους (ν.3500/2006 άρθρο 4). Όπως ανα φέρει η σχετική ανακοίνωση για τις πρωτοβουλίες, «Το θέμα της σωματικής τιμωρίας είναι ένα θέμα που αγγίζει πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών στην Ελλάδα μέσα στις οποίες ακόμη και σήμερα -δυστυχώς- θεωρείται ότι το ξύλο... βγήκε από τον παράδεισο!!! Μπορεί και να βγήκε από τη δική μας κόλαση...».

Η καθηγήτρια, κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου εξηγεί ότι η σωματική βία «τραυματίζει τη σχέση μας με τα παιδιά και δυσχεραίνει την επικοινωνία μαζί τους. Το ξύλο δεν αποτελεί παιδαγωγικό μέσο. Μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για το παιδί, να το τραυματίσει σωματικά και ψυχολογικά, να το ταπεινώσει, να θίξει την αξιοπρέπειά του, να το κάνει να νιώθει ανασφάλεια. Και να μη ξεχνάμε ότι το ξύλο αναπαράγεται».

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο που χρήζει αναφοράς είναι ότι στην Ελλάδα απουσιάζουν οι πολιτικές πρόληψης και οι δομές αντιμετώπισης κατά της κακομεταχείρισης των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς. Δεν υφίσταται, επίσης, ένας ενιαίος εθνικός φορέας για καταγραφή αναφορών για κακοποίηση παιδιού και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να απασχολήσουν τις εκδηλώσεις είναι: Τι κάνουμε, για παράδειγμα, μπροστά σε αυτή την αμηχανία των γονιών για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους; Τι τους προτείνουμε στη θέση της τιμωρίας και με ποιο τρόπο; Ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές διαπαιδαγώγησης για την εκμάθηση των ορίων και της πειθαρχίας στα παιδιά; Μέσα από ποιες δομές προσεγγίζουμε τους γονείς; Ποιος είναι ο ρόλος των επαγγελματιών, του σχολείου και άλλων οργανισμών και θεσμών στην προσπάθεια για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών;

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: εικαστικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης, θεατρικά δρώμενα, έκθεση αφισών, εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας για μαθητές, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία σε μια κοινωνία χωρίς βία».

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :