Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η νέα εποχή για τους συνεταιρισμούς στη Χαλκιδική

Η μεγάλη αλλαγή στους συνεταιρισμούς πρέπει να είναι το άθροισμα πολλών μικρών σημαντικών αλλαγών.

Και κυρίως αλλαγών στην συμπεριφορά των νέων συνεταιριστών, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση - συνάντηση που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική.
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στον Άγιο Παύλο Δήμου Προποντίδας (Χαλκιδική) είχαμε την χαρά να είμαστε παρόντες στην παράδοση από την δικηγόρο κα Αργυρώ Φερμελετζή του εγκεκριμένου και καταγεγραμμένου πρώτου καταστατικού νέας μορφής Συνεταιρισμού......



«ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ» στον προσωρινό πρόεδρο κ Γεώργιο Καλαντζή , παρουσία πολλών μελών του νέου Συνεταιρισμού μεταξύ των οποίων: κ. Γεώργιου Περπερή (Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Αγ. Παύλου), κ. Χαράλαμπου Πασχαλίδη (προέδρου Τοπικής κοινότητας Ζωγράφου), κ. Γεώργιου Καλινικίδη (Προέδρου Συνεταιρισμού Ζωγράφου), κ. Σπυρίδωνα Παντέλογλου, κ. Δημήτρη Χριστοδούλου, κ. Ευστάθιου Μαμόγλου, κ. Νίκου Ζησιού (ecoplant), κ. Νίκου Κυρατζή, κ. Νικόλα Μιχαηλίδη, κ. Αντώνη Μπουρτή, κ. Άγγελου Κατσιρμά, κ. Λάκη Στεργιούδα, κα Αναστασίας Μάλγαρη, κ. Στέλιου Παπαδημητρίου, κ. Παναγιώτη Χ”Γεωργίου, κ. Ηλία Θεοδωρίδη, κ Δημήτρη Μονάκα και άλλων.

Στην πολύ γόνιμη πρώτη συνάντηση-συζήτηση προσανατολίσθηκαν όλοι ότι οι δομές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί, απαιτούν ομόλογη και ισότιμη πληροφόρηση όλων για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι στην λήψη αποφάσεων από κοινού, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή και των επτά (7) αρχών του συνεργατισμού-συνεταιρισμού, όπου η 5η αρχή επιβάλει την συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών του συνεταιρισμού.
Τα μέλη του Συνεταιρισμού επιβάλλεται να έχουν ένα σταθερό συνεχές σημείο συνάντησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Φάνηκε ότι ίσως αυτή ημέρα θα μπορούσε να είναι κάποια Τρίτη, και μάλιστα μια από τις αμέσως επόμενες συναντήσεις θα μπορούσε να αφιερωθεί στην διαδικασία σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδίου του νέου Συνεταιρισμού, με την ενεργό συμμετοχή του κ. Ντίνου Μλιάτσου, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση συμμετοχής.
Στην συνάντηση δόθηκαν στοιχεία για τις διαφορές μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνικής Οικονομίας και των εταιρειών της Οικονομίας της Αγοράς, τονίστηκε ότι οι Συνεταιρισμοί γίνονται για να επιτευχθεί το τρίπτυχο Ποιότητα-Συνέπεια & Συνέχεια, ειπώθηκε ότι η επιβίωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας επιβάλει την ύπαρξη επαρκούς εφαρμοσμένης έρευνας & καινοτομίας, επιβάλλει κάποιας μορφής αγροτική επαγγελματική κατάρτιση στο επιχειρείς αγροτικά και βέβαια ένα σύστημα υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα κατά τόπους σημερινά Επιμελητήρια, ή να δημιουργηθούν Αγροτικά Επιμελητήρια.
Η φήμη, το καλό όνομα μιας περιοχής, είναι πλούτος που ανήκει σε όλους και σε καθένα ταυτόχρονα. Η διαχείρισή του επιβάλλει να σχηματοποιηθεί συλλογικός φορέας, όπως είναι τα DMO (Destination Management Organizations) ή ακόμα καλύτερα σχήματα όπως τα Τοπικά Σύμφωνα.
Ο αγροτικός κόσμος μπορεί ακόμα να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιών πεπειραμένων αγροτών, αλλά δίνοντας την πρωτοβουλία των αποφάσεων στους Νέους Αγρότες (κάτω των 40 ετών) εν ανάγκη και με ποσόστωση.

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

http://www.agronews.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια :