Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ - για την παιδεία του σουπερμάρκετ που μας παρέχουν... δωρεάν... χε(που είναι η μπάλα? οεοο????)


[Το βιβλίο του Λευτέρη Σταυριανού ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ που εισήχθη στη Α' Λυκείου και μετά αποσύρθηκε (1985), αποτελεί ένα σοβαρό παράδειγμα διακλαδικότητας στο χώρο της γενικής και σύγχρονης ιστορίας και της ανθρωπογεωγραφίας (όπως αυτή τη γνωρίσαμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ως Ανθρωπογεωγραφία-Γεωγραφία του Πολιτισμού)].

17.9.84: Ο Κ. Γεωργουσόπουλος κατηγορεί από τις στήλες των "Νέων" το βιβλίο, επειδή μιλάει για την ιστορία του ανθρώπινου γένους "έτσι γενικά και αόριστα" και παραλείπει την ιστορία του ελληνισμού. "Οι εφιάλτες βρίσκονται και εντός των Τειχών, κ. Πρωθυπουργέ!" καταλήγει το άρθρο.




29.11.84: Οι βουλευτές της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Κ. Παπαρρηγόπουλος, Κ. Σημαιοφορίδης και Θ. Χούτας καταθέτουν στη Βουλή ερώτηση για το βιβλίο, που το κατηγορούν ότι "αποβλέπει στον πνευματικό υποσιτισμό των μαθητών, στη διάβρωση των ιστών συνοχής με το εθνικό σύνολο, στην αποξένωσή τους από τη θρησκευτική κοινότητα, στη χαλάρωση και τον αποπροσανατολισμό της ιστορικής και πολιτικής τους συνειδήσεως, ώστε ώριμοι πια καρποί να πέσουν στα χέρια της κομματικής καθοδηγήσεως, η οποία αναλαμβάνει "μεσσιανικά" να τους οδηγήσει στους επιγείους παραδείσους.

30.11.84: Σφοδρή επίθεση της "Βραδυνής" εναντίον του βιβλίου, που χαρακτηρίζεται "γελοίο" και αντιχριστιανικό.

10.1.85: Νέα βίαιη επίθεση της "Βραδυνής" κατά του βιβλίου και του συγγραφέα, που αναφέρεται ως "ο ανεκδιήγητος μαρξιστής Λ. Σταυριανός".

12.1.85: Η "Χριστιανική" καταγγέλλει το βιβλίο ως "δόλιο κι επικίνδυνο" και γεμάτο "σφήνες σιωνιστικής προπαγάνδας".

13.1.85: Ο ιερέας Ιωάννης Διώτης εξαπολύει από τον άμβωνα του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών σφοδρότατη επίθεση κατά του "αθεϊστικού" βιβλίου και επισημαίνει "το οικτρό κατάντημα της Ελληνορθοδόξου Παιδείας μας".

15.1.85: Με επιστολή του στο "Βήμα", ο επόπτης Μέσης Εκπαιδεύσεως Θεόδωρος Ι. Γεωργούσης προσπαθεί να αποδείξει ότι τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο βιβλίο για την καταγωγή του ανθρώπου είναι αστήρικτα και ξεπερασμένα.

19.1.85: Ο Κ. Γεωργουσόπουλος επανέρχεται από τα "Νέα" και επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του εναντίον του βιβλίου.

2.2.85: Η "Βραδυνή" εξαπολύει βίαιη επίθεση εναντίον του Λευτέρη Σταυριανού.

3.2.85: Στην Πάτρα, 5.000 οπαδοί χριστιανικών σωματείων και παπάδες κάνουν διαδήλωση εναντίον του "άθεου βιβλίο".

8.2.85: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει να ζητήσει τη απόσυρση του βιβλίου από τα σχολεία, με το αιτιολογικό ότι είναι επικίνδυνο για την παιδεία και υποτιμά τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου.

14.2.85: Η "Καθημερινή", δια γραφίδος του Σπ. Αλεξίου, ενώνει το μελάνι της με τις άλλες αντιδράσεις κατά του βιβλίου, για το οποίο λέει χαριτωμένα ότι είναι γεμάτο κοτσάνες.

18.2.85: Η "Εθνική Οργάνωση Πολυτέκνων Αθηνών" οργανώνει στο Θέατρο Γκλόρια "και στους γύρω χώρους" συγκέντρωση διαμαρτυρίας" για την εισαγωγή στα σχολεία μας αντεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών, αντεθνικών και αντιχριστιανικών βιβλίων" και για "να ζητήσουμε τη διατήρηση των ελληνορθοδόξων παραδόσεων που ήσαν και είναι ασφαλές στήριγμα του Εθνους μας". Οι συγκεντρωμένοι κάνουν πορεία με σύνθημα "Να καούν τα βιβλία". .

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Λευτέρη Σταυριανού Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους, Αθήνα, 1984
Από το περιοδικό ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, Μάρτιος 1985, σελ. 23



Παίδες το βιβλίο αυτό το διδάχτηκα εγω κι ολη η γενιά του '74 και απο τους 75νταρηδες και μετά καταργήθηκε... ο εθνικισμός κι ο ορθοδοξισμός μας έφαγαν...
Επειδή δεν το έχω πρόχειρο για να σκανάρω μια γελοιογραφία που είχε και τη θυμάμαι χαρακτηριστικά, θα σας την περιγράψω:

Είναι ένας χοντρός, πολύ χοντρός (σαν τον Πάγκαλο) και κάθεται σ'ενα τεράστιο τραπέζι με όλων των ειδών τα καλούδια και... δε θα το πιστέψετε... τρώει το χρυσό μου!!!!

Κάτω από το τραπέζι είναι ενα μικρούλι παιδάκι σα σκυλάκι πεινασμένο και τον κοιτάει στα σαγόνια...

Οι λεζάντες λενε:

Παιδάκι: πειναάωωωωωω!!!!!

Χοντρός(με τα σαγόνια γεμάτα και τα φαγητά να τρέχουν): Μην πολιτικολογείς!!!!



Λοιπόν, στην 1η λυκείου ήμουν μια μέτρια μαθήτρια (του 16) και τα είχα και λίγο γραμμένα (αφού στην ώρα της φυσικής διάβαζα Κούντερα) αλλά αυτό το βιβλίο ήταν εξαιρετικό, ξυπνούσε συνειδήσεις και δε θα το ξεχάσω ποτέ...

το καταργήσανε τα μ... (μπιπ!!!)

Που είναι η μπάλα? οεοοοο?

για την παιδεία του σουπερμάρκετ που μας παρέχουν... δωρεάν... χε

χρύσα


8 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος είπε ότι όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στα Ελληνικά σχολεία, πρέπει να διδάσκονται τον χριστιανισμό?

Τα βιβλία στα σχολεία πρέπει να διδάσκουν παιδεία και όχι ξεπερασμένα δόγματα...

Και εν πάσει περιπτώσει, αν είναι έτσι, τότε το μάθημα των θρησκευτικών, έπρεπε να ονομάζεται ορθόδοξος χριστιανισμός. Και να είναι μάθημα επιλογής.

Μπράβο σου Χρύσα που ανέδειξες το θέμα, εμείς που είμαστε μικρότεροι δεν τα προλάβαμε...

Ανώνυμος είπε...

Όποιος πιστεύει ότι το ελλαδιστάν είναι πιο κοντά στη Γαλλία (τυχαίο παράδειγμα) από ότι στο Ιράν (καθόλου τυχαίο παράδειγμα) είναι βαθειά νυχτωμένος…

Ανώνυμος είπε...

Όταν λές οτι παραλείπει την ιστορία του Ελληνισμού τι εννοεις?

jazzed είπε...

Θελω να πω οτι τα βιβλια της ελληνικης ιστοριας που διδασκονται στα σχολεια, ειναι ελλειπη και γελοια... ρωτηστε εναν μαθητη τι εγινε την 28η του οκτωβρη? τα βλεπουμε στα ρεπορταζ στα καναλια καθε επετειο εθνικης εορτής. Τι τους πειραξε αυτο το συγκεκριμενο βιβλιο το οποιο ειναι ουσιαστικα ενα βιβλιο κοινωνιολογιας? μετα απο λιγη αναζητηση που εκανα στο ιντερνετ το πρωι για το συγκεκριμενο βιβλιο, δεν υπαρχει σχεδον τιποτε γι αυτο... μου εκανε ομως εντυπωση κατι που διαβασα σ' ένα μπλογκ... σε καποια φαση καψανε περιπου 2500 αντιτυπα του συγκεκριμενου συγγραμματος... Μεσαίωνας...? ή νομιζω? πάμε σουπερμαρκετ για διαβασμα...?

Ανώνυμος είπε...

εννοείται οτι τα σχολικά βιβλία ιστορίας είναι ελλιπή(καθώς επίσης και τα βιβλία συντακτικού και γραμματικής).Απλά αν το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το βιβλιό ιστορίας σχολείου(και περιείχε και κοινωνιολογικά στοιχεία) και δεν αναφέρει τπτ για Πλάτωνα και Αριστοτέλη για Δημοκρατία και φιλοσοφία τότε ναι θα με έβαζε και εμένα σε σκέψεις.

jazzed είπε...

ωραια η απλοποιηση της ελληνικης γλωσσας. εγω εγραφα με ψιλες, δασειες και περισπωμενες μεχρι την τριτη δημοτικου... τωρα δε θυμαμαι τιποτε... η ιστορια του ανθρωπινου γενους μιλουσε για την εξελικτικη θεωρια και προκαλεσε τις αντιδρασεις της εκκλησιας. Κι οντως η κυβερνηση πριν λιγο καιρο πολτοπιησε 2994 αντιτυπα.. συγχωρειστε με, εκανα λαθος δεν τα εκαψε στην πυρα!!! με ποιον συνομιλω παρακαλω?

Ανώνυμος είπε...

Τα πολτοποίησε, τα έκαψε ή τα απέσυρε δεν έχει και τόσο σημασία. Δες και ένα άλλο αντίστοιχο σχέδιο. Την "εγκυκλοπαίδεια του ήλιου" του Πασσά, όπου αγόρασε κάποιος τα δικαιώματα της και αμέσως την απέσυρε.Όσο για την εξελικτική θεωρία, γιατί τα επόμενα βιβλία την ανέφεραν κανονικά? Αυτά που διδάχτηκα τουλάχιστον από το 94 και μετά? Για να σε βοηθήσω για το κυνήγι των μουτζαχεντίν της ορθοδοξίας προς μερικά βιβλία και θεωρίες, προσπάθησε να βρείς το βιβλίο "αληθής λόγος" του Κέλσου.Θα το βρείς...ευτυχώς σώθηκε.Παρολαυτά δεν σου έκανα προσωπική επίθεση,απλά ρώτησα αν ήταν βιβλίο ιστορίας ή κοινωνιολογίας?Επίσης θεωρώ οτι υπάρχει ένα σχέδιο υποβάθμισης λόγου(ελληνικό συντακτικό, γραμματική, ιστορία, ποίησηκ.α.)με συνέπεια να υποβαθμίζεται η κρίση και η σκέψη μας. Συνομιλείς με τον Κώστα. Ευχαριστώ για τις προηγούμενες απαντήσεις και για αυτές που πιθανώς να επακολουθήσουν.

jazzed είπε...

Κωστα συμφωνω οτι υπαρχει ενα σχεδιο υποβαθμισης αλλα οχι μονο του ελληνικου λογου.. γενικοτερα της σκεψης μας της κρισης μας, της λογικης μας, ακομα και της συναισθηματικης νοημοσυνης μας... και της ευαισθησιας μας και της ανοχης μας
ευχαριστω και για τις προτασεις σου για τα υπολοιπα βιβλια

παρασκευη βραδυ ομως... λεω να κανω καμια βολτα.. οσο ακομη το επιτρεπει η τσεπη μου..
καλο βραδυυυυυυυυυ

χρυσα