Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Α.Μ.Κ.Α.

1984:  O Λάκης Παπαδόπουλος παίρνει σειρά με το δίσκο Περίπου, ο οποίος κυκλοφορεί από τη Lyra. Στο δίσκο αυτό η Αρλέτα (Νικολέτα Τσάπρα) τραγουδάει δύο ποιήματα του Καββαδία: το William George Allum και το Black and White. Στον ίδιο δίσκο υπάρχουν τα τραγούδια της Αρλέτας που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα Έρχεται κρύο και Σερενάτα. Τον ίδιο χρόνο καταγράφεται ακόμη μια μελοποίηση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά μελοποιείται το ποίημα Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου σε μουσική Ηλία Κοκορομύτη. Ερμηνεύει ο Νότης Χασάπης. Το τραγούδι μάλιστα μοιράζεται το τρίτο βραβείο μαζί με το Νανούρισμα (Νένα Βενετσάνου, συνθέτης: Ηλίας Χατζής, στίχοι.: Θέμης Δημητρακόπουλος). Για την ιστορία, εκείνη τη χρονιά τα άλλα δύο βραβεία είχαν ως εξής: πρώτο βραβείο Χαμένη ισορροπία (στίχοι-συνθέτης: Σοφία Βόσσου), δεύτερο βραβείο Δυτικοί παράλληλοι (Γιώργος Μεράντζας, συνθέτης: Άκης Παράσογλου, στίχοι: Θανάσης Νικόπουλος), Ανοχή (στίχοι-συνθέτης: Διονύσης Τσακνής).






1986:  Κυκλοφόρησε ο δίσκος Νίκος Καββαδίας, S/S Ionion 1934 από τη δισκογραφική εταιρία Minos. Ο δίσκος αυτός ήταν και η αιτία δημιουργίας του ντουέτου Ξέμπαρκοι. Περιλαμβάνει έντεκα ποιήματα μελοποιημένα και τραγουδισμένα από τους Ηλία Αριώτη και Νότη Χασάπη. Εκείνη που τους παρουσίασε ήταν η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία μάλιστα ερμήνευσε στο δίσκο με μοναδικό τρόπο το Γράμμα ενός αρρώστου. Ίσως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή του δίσκου. Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο με μια μουσική προσέγγιση πολύ διαφορετική από εκείνη του Μικρούτσικου και της Μαρίζας Κωχ σε λυτές ενορχηστρώσεις. Χαρακτηριστικά, η Δ. Γαλάνη σημειώνει στο δίσκο: «Δεν παίξαν τους συνθέτες εις βάρος της ποίησης, μόνο πήραν δύο κιθάρες και με τις ακατέργαστες φωνές τους απάγγειλαν μελωδικά τα ποιήματα του Kαββαδία. Έτσι, σαν ν’ ακούς δύο φωνές μέσα από την κουκέτα ενός φορτηγού στ’ ανοιχτά κάποιας μεγάλης θάλασσας». Τα περιεχόμενα του δίσκου ήταν: Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου, Αντινομία, Οι γάτες των φορτηγών, Πούσι, Οι προσευχές των ναυτικών, Γράμμα ενός αρρώστου (ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη), Θεσσαλονίκη ΙΙ, Καραντί, William George Allum, A bord de l' Aspasia, Yara-Yara.





Την ίδια χρονιά πρωτοπαρουσιάστηκε στο δίσκο Η Αγάπη Είναι Ζάλη με τη Χαρούλα Αλεξίου το μελοποιημένο Οι εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia.



Στο δίσκο Τα Σχήματα ο Νίκος Βεντουράτος μελοποιεί ένα ακόμα ποίημα του Καββαδία με τίτλο Ήθελα. Το ποίημα αυτό ήταν δημοσιευμένο στο Πειραϊκό Βήμα και δεν είχε ενταχθεί σε κάποια ποιητική συλλογή (βρίσκεται στο βιβλίο Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη, εκδόσεις Άγρα). Ήταν υπογεγραμμένο από τον Πέτρο Βαλχάλα: ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Καββαδίας στα πρώτα του κείμενα. Το εν λόγω ποίημα είναι γραμμένο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 1928 έως τον Ιανουάριο του 1930. Ο δίσκος του Νίκου Βεντουράτου είναι εκτός εμπορίου.

1987:  Οι αδερφοί Κατσιμίχα στο δίσκο με τίτλο Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις μελοποιούν τη Μαϊμού του ινδικού λιμανιού. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia (Minos-EΜΙ)



1988:  Στο τέλος της χρονιάς η Μαρίζα Κωχ επανέρχεται με ένα μελοποιημένο ποίημα του Μαραμπού. Ήταν η Στεριανή ζάλη στο δίσκο Εθνική Οδός. Ένας δίσκος του οποίου τα τραγούδια γράφτηκαν σε μια μεγάλη περιοδεία της στο εξωτερικό. To υλικό ανήκει στη Versomusic (κυκλοφόρησε από τη Sakkaris). Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Κώστας Χαριτάτος είχε μελοποιήσει την Αντινομία στο δίσκο Μοτέρ, που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική προσέγγιση.



1989:  Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μελοποιεί το Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ ως Γράμμα σ’ έναν ποιητή στο δίσκο Ακροβάτης που κυκλοφορεί από τη Minos EMI. (Το ίδιο τραγούδι υπάρχει από ζωντανή ηχογράφηση στο δίσκο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη Η Νύχτα Κατεβαίνει, Universal 1993).



γράφει ο Μιχάλης Γελασάκης

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=447:melopoiimenoskavvadias&catid=17:greek&Itemid=22

Δεν υπάρχουν σχόλια :