Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Α.Μ.Κ.Α.

1991:  Ο Θάνος Μικρούτσικος επανήλθε με τις Γραμμές Των Οριζόντων (Minos-ΕΜΙ) με δεκαεπτά μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία, από τα οποία τα έντεκα είναι νέες εκτελέσεις του προηγούμενου δίσκου, ενώ τα έξι καινούργια· με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον ίδιο. Τα μελοποιημένα ποιήματα ήταν: Καραντί, Θεσσαλονίκη, Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, Εσμεράλδα, Οι εφτά νάνοι Στο S/S Cyrenia (ο συνθέτης το είχε δισκογραφήσει για πρώτη φορά στο δίσκο Για Πιάνο Και Φωνή τον Σεπτέμβριο του 1990 από μια μουσική παράσταση στις Βρυξέλλες, στις 15 Φλεβάρη του 1989, Minos-ΕΜΙ), Λύχνος του Αλαδδίνου, A bord de l' «Aspasia», Federico Garcia Lorca, Αρμίδα, (υπάρχει και σε λάιβ από το Σείριο στο δίσκο Το Ελληνικό Πρόσωπο Του Γ. Νταλάρα, 1988), William George Allum, Ο Πιλότος Νάγκελ, Σταυρός του Νότου, Cambay's water, Πικρία, Kuro Siwo, Ένα μαχαίρι.



1992:  Για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα, ο Σταμάτης Κραουνάκης καταπιάστηκε με ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία. Αυτό ήταν η Θεσσαλονίκη που δισκογραφήθηκε με τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα και ενορχήστρωση του Νίκου Δανίκα στο δίσκο Τι Είν’ Η Πατρίδα Μας (Ακτή-Sony).



1996:  Η Νένα Βενετσάνου ερμήνευσε την Πικρία σε μουσική Michel Montanaro. O δίσκος είχε τίτλο Νέα Γη και περιείχε μελοποιημένα ποιήματα και άλλων ποιητών (Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Χρονά κ.ά.). Ο δίσκος έφερε δώδεκα τραγούδια και κυκλοφόρησε από την εταιρεία MBI.



2002:  Ο συνθέτης Θανάσης Νικόπουλος μελοποιεί το ποίημα Cocos islands. Αρχικά προοριζόταν για το cd με μελοποιημένη ποίηση Τραγούδια Του Έρωτα Και Της Θάλασσας, όμως δεν εντάχθηκε σε αυτό τον κύκλο και κυκλοφόρησε από ζωντανή ηχογράφηση στις Βρυξέλλες με τον Astor Piazzolla στην κιθάρα. Ο δίσκος είναι συλλεκτικός, είχε ηχογραφηθεί στο στούντιο Λήδα και βρίσκεται εκτός εμπορίου.

2004:  Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ένα διπλό cd με τίτλο Όρθιοι. Προσωπικός δίσκος του Βασίλη Λέκκα με δύο μελοποιημένα ποιήματα από τον Χάρη Παπαδόπουλο: Guevara και Η μικρή χορεύτρια. Το cd αυτό πλέον δεν κυκλοφορεί. Είχε κυκλοφορήσει από την Alpha Records σε περίπου 2.000 αντίτυπα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Χάρης Παπαδόπουλος έχει κυκλοφορήσει στο Λιχτενστάιν δίσκο με έξι μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία και ένα του Καρυωτάκη. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στον εν λόγω δίσκο. Μάλιστα ο δίσκος αυτός του Χάρη Παπαδόπουλου θεωρείται από τους πλέον σπάνιους καθώς δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και δεν υπάρχει στο εμπόριο.



2005:  Στις 17 και 18 Μαρτίου, με αφορμή μια σειρά συναυλιών που πραγματοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ποιητές που έχει μελοποιήσει (χωριζόταν σε δύο μέρη, όπου το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στον Καββαδία) κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ ο δίσκος Σταυρός Του Νότου - Γραμμές Των οριζόντων. Στη ζωντανή ηχογράφηση (διπλό cd) ακούγεται για πρώτη φορά το μελοποιημένο Μαρέα που ερμηνεύεται από τον Γιάννη Κούτρα και τον Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος, μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα, δισκογραφούν για πρώτη φορά Καββαδία.





γράφει ο Μιχάλης Γελασάκης

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=447:melopoiimenoskavvadias&catid=17:greek&Itemid=22

Δεν υπάρχουν σχόλια :