Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Χαλκιδική: Μια «τρύπα στο νερό» για τα αυθαίρετα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΩΤΗΣ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ορατός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια «τρύπα στο νερό» από την πολυαναμενόμενη ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων έναντι προστίμου, αφού, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους στον «ΑτΚ», πολύ μικρός αριθμός ιδιοκτητών -τουλάχιστον στην περιοχή της Χαλκιδικής- αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασελούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυθαιρέτων Οικιστών και Οικοπεδούχων Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής.....


περιοχή όπου συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο νομό, μπορεί να ζητούν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες με ρύθμιση τη νομιμοποίηση των κτισμάτων, ωστόσο τα υψηλά πρόστιμα και ο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας νομιμότητας τους οδηγούν στο να είναι εντελώς αντίθετοι με αυτήν που προωθείται.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον κ. Κασελούρη, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ύψος των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμή το «φως» της δημοσιότητας, τα ποσά θα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με όσα μπορούν και περίμεναν να δώσουν οι παρανομούντες ιδιοκτήτες. «Ακούμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν 27.000 ευρώ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ένα κτίσμα 100 τετραγωνικών μέτρων. Γιατί να ενταχθώ στη διαδικασία, όταν σήμερα πληρώνω μόλις 300 ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 12.000 ευρώ στην τεσσαρακονταετία, ως πρόστιμο διατήρησης; Τα πρόστιμα που σχεδιάζουν να επιβάλουν είναι πολύ υψηλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δε θα προχωρήσει στη διαδικασία τακτοποίησης των κτισμάτων. Εξάλλου, το νομοσχέδιο είναι ''στον αέρα'', αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να το βγάλει άκυρο το Συμβούλιο της Επικρατείας ή ο Αρειος Πάγος. ''Στον αέρα" βρίσκεται και η δυνατότητα μεταβίβασης των κτισμάτων, αφού κι αυτή μπορεί να θεωρηθεί άκυρη. Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων βλέπουμε το μέτρο ως εισπρακτικό», τόνισε στον «ΑτΚ ο κ. Κασελούρης.

Οπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, η προσπάθεια τακτοποίησης θα είχε αποτέλεσμα, μόνον αν έμπαινε πλαφόν στο αντίτιμο, το οποίο δε θα ξεπερνούσε τις 6.000 - 7.000 ευρώ. «Εμείς ζητούμε να πληρώσουμε το κόστος για την οικοδομική άδεια ανέγερσης του ακινήτου και τα ένσημα για το ΙΚΑ. Θα είναι μεγάλη αδικία, κάποιος που έχει μια παράγκα να πληρώσει περισσότερα από 3.000 ευρώ. Πολλά χρήματα να πληρώσουν μόνον όσοι έχουν βίλες. Επίσης, διαφωνούμε που τέθηκε χρονικός ορίζοντας στη διάρκεια της νομιμότητας των κτισμάτων. Θέλουμε η τακτοποίηση να ισχύει ες αεί», είπε ο κ. Κασελούρης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Δαμιανό Ιορδανίδη, στην εν λόγω περιοχή, αλλά κατά συνέπεια και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, περίπου το 10% των αυθαίρετων κτισμάτων χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες. Η εγγύτητα της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη -ο δήμος εκτείνεται από τη Νέα Ηράκλεια έως και τη Νέα Ποτίδαια- οδήγησε πολλούς συνταξιούχους στο να αφήσουν το σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη στα παιδιά τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στα αυθαίρετα κτίσματα στη Χαλκιδική. Επίσης, την τελευταία πενταετία εγκαθίστανται σ' αυτά και αρκετά νέα ζευγάρια.

«Βασίλισσα» του αυθαίρετου σε ολόκληρη τη Χαλκιδική είναι η Νέα Καλλικράτεια, όπου, σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη υπάρχουν περίπου 35.000 - 40.000 αυθαίρετα κτίσματα. Εξάλλου, στον ίδιο δήμο άλλα περίπου 4.000 - 5.000 αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται νότια της Νέας Ποτίδαιας, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός τους στην περιοχή των Φλογητών. Ειδικά για τη Νέα Καλλικράτεια ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Χατζηαλέξης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα αυθαιρέτων βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικισμού και μέχρι την περιοχή της Βεριάς. Αρκετά αυθαίρετα υπάρχουν ακόμη και στην περιοχή Κάμπος, δυτικά της Νέας Καλλικράτειας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαλέξη, σχεδόν τα μισά από τα αυθαίρετα κτίσματα μπορούν να κατοικηθούν και το χειμώνα, ενώ τα υπόλοιπα είναι πρόχειρα κατασκευασμένα.

Θύλακες αυθαιρέτων

Τέλος, άλλοι θύλακες αυθαιρέτων στη Χαλκιδική υπάρχουν νότια της Σκάλας Φούρκας, βόρεια της Νέας Σκιώνης και έξω από τη Γερακινή και το Νέο Μαρμαρά, ενώ μικρότερος αριθμός εντοπίζεται στις περιοχές της Παραλίας Συκιάς, της Σάρτης και της Βουρβουρούς.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :