Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Διατροφή και δυσάρεστη αναπνοή

«Τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή. Ούτε τα μικρόβια στα ούλα, στα δόντια και στη γλώσσα σας», αναφέρει η οδοντίατρος Steven N. Green. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι 90 εκατομμύρια άνθρωποι που νοιώθουν ντροπή για την αναπνοή τους, είναι να προσέξουν την διατροφή τους και τα διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να έχει πολλά αίτια. Εμφανίζεται λόγω οδοντικών προβλημάτων, μειωμένης παραγωγής σάλιου, κάποιας φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα, λόγω εμφάνισης δύσοσμων αερίων στο στομάχι ή στο έντερο, μολύνσεις στα ούλα, στη μύτη, στις ρινικές κοιλότητες και στον οισοφάγο. Επομένως πρέπει να ελέγχονται λεπτομερώς όλα τα ιατρικά και οδοντιατρικά θέματα και ταυτόχρονα να ελέγχεται και η διατροφή.

Οτιδήποτε προκαλεί ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, αλλοιώνει την αναπνοή. Τα τρόφιμα μπορούν με διάφορους μεταβολικούς μηχανισμούς να αυξάνουν την παραγωγή βακτηρίων. Όταν μικρά κομμάτια τροφής παραμείνουν στο στόμα για αρκετή ώρα, αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και δημιουργείται το ανεπιθύμητο αυτό αποτέλεσμα. Κάποια τρόφιμα και στρατηγικές που επηρεάζουν στην εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής παρουσιάζονται παρακάτω.

Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια και κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τροφή για τα βακτήρια που κατοικούν στο στόμα μας. Οι ξενιστές μεταβολίζοντας πρωτεΐνες για τις ανάγκες τους, αναπαράγονται και προκαλούν δυσοσμία. Τα αλκοολούχα ποτά μειώνουν την παραγωγή σάλιου, της πρώτης άμυνας ενάντια στα βακτήρια που εισέρχονται μέσω της τροφής. Τα τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, είναι το ιδανικότερο φαγητό για μικροοργανισμούς που ενισχύουν την δυσάρεστη αναπνοή. Το σκόρδο, με τη μεγάλη ποσότητα θείου που περιέχει, επίσης προκαλεί δυσοσμία. Ουσίες του σκόρδου ή των κρεμμυδιών, απορροφώνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος αποβάλλονται, μέχρι να απομακρυνθούν εντελώς από το σώμα.

Επίσης, ένας παράγοντας που προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα. Παράδειγμα τέτοιας δίαιτας είναι η Atkins, λόγω της παραγωγής κετονών, από τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Κετόνες παράγονται και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νηστείας, αφού ο οργανισμός, απουσία υδατανθράκων, επιλέγει να καίει λιπαρά οξέα.

Τέλος, οι διαβητικοί αναφέρουν συχνά τη «φρουτώδη» αναπνοή που έχουν, λόγω της συχνής πτώσης του σακχάρου τους και της παραγωγής κετονών για ενέργεια. Ένας επιπλέον παράγοντας δυσοσμίας είναι η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, αφού οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, άρα στάσιμους μικροοργανισμούς στο έντερο. Οι ξενιστές αυτοί παράγουν αέρια δύσοσμα, που αποβάλλονται από το σώμα, μέσω της αναπνοής.

Η καλή υγεία των δοντιών και η ευχάριστη αναπνοή πηγάζει από ποικιλία υγιεινών τροφίμων, πλούσιων σε μάκρο- και μικρο- συστατικά.

Στρατηγικές και λύσεις αυτού του προβλήματος είναι οι εξής:
* Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος είναι η πιο ασφαλής λύση. Μετά το φαγητό επαναλαμβάνετε την διαδικασία, ώστε να μην παραμένουν υπολείμματα στο στόμα μετά την κατανάλωση φαγητού. Αντικαταστήστε την βούρτσα σας κάθε 2-3 μήνες.
* Πτητικά έλαια που περιέχονται σε πικάντικα τρόφιμα, όπως στο κρεμμύδι, στο σκόρδο, στις αντζούγιες, στο μπλε τυρί, στο βοδινό κρέας, στο τυρί ροκφόρ, στο σαλάμι, και στο τόνο προκαλούν δυσοσμία.
* Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων είναι απαραίτητη, έτσι ώστε το στομάχι να μην παραμένει ποτέ άδειο και τα επίπεδα σακχάρου να παραμένουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας σταθερά.
* Προβλήματα του γαστρεντερικού, φλεγμονές και διαταραχές στο μεταβολισμό πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται με ενδείξεις γαστρεντερολόγου.
* Νερό, νερό και πάλι νερό. Η ξηροστομία αποφεύγεται με συχνή κατανάλωση υγρών.
* Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη είναι ιδανικές όταν κάποιος βρίσκεται έξω από το σπίτι.
* Ένα ποτήρι χυμός λεμονιού ή ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα και καρότα βοηθούν στο να διατηρείται καθαρό το στόμα μεταξύ τον γευμάτων. Οι τροφές με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες μειώνουν την δυσοσμία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιλινόις στο Σικάγο.
* Δροσερή αναπνοή, φάνηκε από μελέτες πως προσφέρει το μάσημα κανέλας, δυόσμου, μέντας, μαϊντανού, μαστίχας, μάραθου ή γλυκάνισου. Οποιοδήποτε τσάι περιέχει αιθέρια έλαια απομακρύνει την δυσοσμία.
* Μελέτη αναφέρει πως ένα ποτήρι γάλα, διαγράφει την άσχημη οσμή του σκόρδου. Η μελέτη αναφέρει πως μια ένωση, η ΑΜS που βρίσκεται στο σκόρδο και προκαλεί δυσοσμία, διασπάται στο 50% με την κατανάλωση γάλακτος μετά το γεύμα. Επιπλέον, τα ξερά δαμάσκηνα, ο βασιλικός, η μελιτζάνα, το γιαούρτι και τα μανιτάρια σύμφωνα με το Journal of Food Science λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα ποτήρι γάλα.
* Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται τα κολλώδη τρόφιμα, όπως τα γλυκά και οι καραμέλες.

Γράφει η Γεωργία Γεωργίου,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Με την υποστήριξη του mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :