Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο Δήμος Αριστοτέλη, 1ος Δήμος στη Χαλκιδική και 4ος σε όλη την Ελλάδα για το 2012 με 14 Γαλάζιες Σημαίες

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2012. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, οποίος συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», βραβεύθηκε και για τις 14 ακτές για τις οποίες κατατέθηκαν υποψηφιότητες, γεγονός που τον κατατάσσει 1ο Δήμο στη Χαλκιδική και 4ο σε όλη την Ελλάδα, μετά τους Δήμους Κέρκυρας, Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται και τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Οι ακτές του Δήμου Αριστοτέλη, οι οποίες βραβεύθηκαν είναι οι εξής:
1. Ιερισσός/Δηµοτική 1 (Κάμπινγκ Ιερισσός)
2. Ιερισσός/Δηµοτική 2 (Beach Bar Summer Kozi)
3. Ιερισσός/Δηµοτική 3 (Beach Bar)
4. Καµπούδι 1 (Ξενοδοχείο Ακτή Ουρανούπολη)
5. Καµπούδι 2 (Ξενοδοχείο Θεοξένια)
6. Καµπούδι 3 (Ξενοδοχείο Άκραθως)
7. Ουρανούπολη 1 (Ξενοδοχείο Ξενία)
8. Ουρανούπολη 2 (Ξενοδοχείο Αετών Μέλαθρον)
9. Ουρανούπολη 3 (Ξενοδοχείο Αριστοτέλης)
10. Άγιος Παύλος (Ξενοδοχείο Αλέξανδρος)
11. Κάμπος/ Δημοτική
12. Αμμουλιανή - Πόρτο Άγιο
13. Νέα Ρόδα 2 (Beach Bar Ξέρξης)
14. Στρατώνι/ Κεντρική παραλία (Beach Bar Paraty)
Η βράβευση των ακτών του Δήμου Αριστοτέλη για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής και συνδέεται με μια σειρά δράσεων που υλοποιεί για την ανάδειξη του Δήμου Αριστοτέλη σε ιδανικό τουριστικό προορισμό.
Το οριστικό κλείσιμο όλων των σκουπιδότοπων του Δήμου και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την αποκατάσταση τους, ήταν από τις κύριες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Η προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης όλων των συσκευασιών, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η διαχείριση ογκωδών αντικειμένων και αδρανών υλικών και η κομποστοποίηση αποτελούν μερικές ακόμη από τις κύριες δράσεις του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο προωθεί η Δημοτική Αρχή και αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ/Υ στο Δήμο Αριστοτέλη και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιερισσού.
Άλλη μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η κατάθεση προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν στη διαχείριση των λυμάτων και τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού. Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση νέων γεωτρήσεων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δεξαμενών σε όλες σχεδόν τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη. Το σύνολο σχεδόν των οικισμών του Δήμου αποκτούν Συστήματα Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) και αποχετευτικό δίκτυο.
Η υλοποίηση όλων αυτών των έργων αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στους τομείς της δημόσιας υγείας, της προστασίας και της ανάδειξης του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Δεκατέσσερις ακτές του Δήμου Αριστοτέλη βραβεύθηκαν και φέτος με το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες». Μια διάκριση, η οποία αποτελεί συνέπεια της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται τόσο από πλευράς του Δήμου όσο και από πλευράς των επαγγελματιών και των φορέων τουρισμού της περιοχής. Με τη βράβευση των ακτών του Δήμου μας παράλληλα επωμιζόμαστε την ευθύνη της σκληρής, συστηματικής δουλειάς και της συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των βραβευμένων ακτών και να αναδείξουμε τον Δήμο μας σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.
Η πλήρωση των αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την καθαριότητα των θαλασσών και ακτών μας, την οργάνωση των ακτών, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης προϋποθέτουν καλά συντονισμένες και σχεδιασμένες ενέργειες. Ο Δήμος Αριστοτέλη απέδειξε ότι με συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, μπορεί να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό, ο οποίος μπορεί να συναγωνιστεί επάξια Δήμους με μεγάλη τουριστική παράδοση και επισκεψιμότητα και να αποτελέσει ιδανικό τουριστικό προορισμό.
Ως Δημοτική Αρχή καταθέσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική προβολή του Δήμου και παράλληλα αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την ενίσχυση του τουρισμού. Η κατάθεση προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν την βελτίωση ή τη δημιουργία νέων υποδομών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μοναδικοτήτων και της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με άλλους Δήμους και φορείς αποτελούν ενέργειες που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην τόνωση του οικονομικού τομέα.
Όραμα μας είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Αριστοτέλη σε ένα διεθνές σύμβολο φυσικού κάλλους και απαράμιλλης ομορφιάς, στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με το σύγχρονο, η ιστορία και ο πολιτισμός με την ανάπτυξη».


Δεν υπάρχουν σχόλια :