Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Α.Μ.Κ.Α.




2007:  Ακούμε από τους Χειμερινούς Κολυμβητές το ποίημα Παραλληλισμοί μελοποιημένο έπειτα από τόσα χρόνια για πρώτη φορά. Το τραγούδι κλείνει το δίσκο με τίτλο Στο Πέρασμά Σου που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Lyra. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί από τη Legend ένας ιδιαίτερος βαθύτατα προσωπικός δίσκος (σε δίγλωσση έκδοση) του Θάνου Μικρούτσικου με τις εννιά διαφορετικές εισαγωγές που έχει παίξει κατά καιρούς, πριν από την ερμηνεία του στους 7 νάνους στο S/S Cyrenia. Μάλιστα αφιερώνει την κάθε εισαγωγή σε ένα πρόσωπο του συγγενικού ή του καλλιτεχνικού περιβάλλοντός του. Ο υπότιτλος του δίσκου χαρακτηριστικός: Αυτοσχεδιασμοί Με Ηλεκτρικό Πιάνο.



2007:  Το έκτο άλμπουμ του θεσσαλονικιώτικου ροκ συγκροτήματος Ερασιτέχνες Εραστές με τίτλο Ανταύγειες (Ano Kato Records). Περιέχει τα μελοποιημένα από τον leader του γκρουπ, τον Γιώργο Τσακαλίδη, Δάκρυ και Είσαι ανθός του Νίκου Καββαδία, σε ύφος ηλεκτρονικής μπαλάντας. Το ποίημα είχε πρωτοδημοσιευτεί στις 29.1.1928 και 18.3.1928 στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, τότε που ο ποιητής χρησιμοποιούσε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας. Τραγουδούν η Μαίρη Δούτση και ο Γιώργος Τσακαλίδης.

2010:  Τα Κίτρινα ποδήλατα συμπεριλαμβάνουν στο άλμπουμ της +10 (με αφορμή τα δέκα χρόνια τους στη δισκογραφία) το μελοποιημένο ποίημα Yara Yara με ροκ ήχο πολύ μακριά από την πρώτη μελοποίηση των ξέμπαρκων.



Τέλος, υπάρχει καταγεγραμμένη μελοποίηση Καββαδία από τον Γιάννη Σκορδίλη, δυστυχώς χωρίς περισσότερα στοιχεία.

Άλλες ερμηνείες - ενορχηστρώσεις και διασκευές

Διασκευές, εκτελέσεις με άλλες ενορχηστρώσεις και λάιβ ηχογραφήσεις βρίσκονται διάσπαρτες σε πάρα πολλούς δίσκους. Τα έργα που διασκευάστηκαν ήταν κυρίως του Θάνου Μικρούτσικου, ύστερα βέβαια από τη μεγάλη τους εμπορική επιτυχία. Ενδεικτικά καταγράφουμε κάποιες από τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών.

Δισκογραφημένο με τη φωνή του Κώστα Θωμαΐδη υπάρχει το τραγούδι Federico Garcia Lorca στο δίσκο Μαθήματα Πατριδογνωσίας (επανακυκλοφόρησε πρόσφατα), ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1991 από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra. Ο δίσκος ήταν απόρροια των αποκλειστικών ηχογραφήσεων που έγιναν για λογαριασμό της ομώνυμης ραδιοφωνικής εκπομπής τού 902. Στο πιάνο ακούγεται ο Τάκης Φαραζής, ενώ η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του σταθμού στις 12 Οκτωβρίου 1990.



Από τη φωνή της Milva ακούστηκε Το Καραντί με τίτλο La lettera (Volpe d’ amore, ΕΜΙ 1994).



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περισσότερες ερμηνείες τού Βασίλη Παπακωνσταντίνου στα δισκογραφημένα λάιβ του.

Η ερμηνεία του Μάριου Φραγκούλη στο Φάτα Μοργκάνα επίσης σε λάιβ ηχογράφηση (Φεγγάρι Ερωτευμένο, Sony 1999).



Με τον ίδιο τρόπο ηχογράφησης έχουμε και το Ένα μαχαίρι από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (Τα Παραμύθια Μιας Φωνής, Heaven, 2003).



Επίσης έχει δισκογραφηθεί το τραγούδι Θεσσαλονίκη από τη Μαρία Φαραντούρη (Η Ποίηση Στο Ελληνικό Τραγούδι-Live Heaven 2003).

Το τραγούδι Ιδανικός κι ανάξιος εραστής (Mal du depart) έχει δισκογραφηθεί επίσης με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (Αλκυονίδες Μέρες, ΕΜΙ 2005) με τη φωνή του Φίλιππου Νικολάου με τη φωνή του Γιάννη Μαθέ (Ανάσα Της Ζωής Μου Γίνε, Legend 2004).

Το τραγούδι Αρμίδα έχουν διασκευάσει οι Apurimac (Πάμε Πάλι, Lyra 2004).



Τέλος, έχουμε τις ερμηνείες της Ρίτας Αντωνοπούλου στο δίσκο Για Φωνή Και Ορχήστρα, Legend 2007.



Τραγούδια αφιερωμένα ή με αναφορές στον ποιητή:

1. Για τον Καββαδία Στίχοι Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική-ερμηνεία Θανάσης Γκαϊφύλλιας στο δίσκο Φύλλο Πορείας, Universal-Phillips 1985.



2. Μ’ ένα καράβι ψεύτικο Στίχοι, μουσική Κώστας Καλδάρας, ερμηνεία Ελένη Τσαλιγοπούλου στο δίσκο Καθρέφτες, Sony-bmg 1993.



3. Στης γοργόνας το φτερό Στίχοι Άλκης Αλκαίος, μουσική, ερμηνεία Θάνος Μικρούτσικος, στο δίσκο Υπέροχα Μονάχοι, Legend 2006.



4. Φωτεινό αστέρι Στίχοι, μουσική, ερμηνεία Όναρ (Λευτέρης Πλιάτσικας, Πένυ Ραμαντάνυ) στο δίσκο Τίποτα Δεν Είναι Όπως Φαίνεται, Virus 2007.



5. Λευκό πουλί (μέρος 1 και 2) Στίχοι, μουσική, ερμηνεία Πάνος Κατσιμίχας, στο δίσκο Μέχρι Να Πάρεις Παγωτό, Σε Βρίσκει Ο Χειμώνας, Impact 2007.



6. Καημένε Καββαδία Στίχοι, μουσική, ερμηνεία Μωυσής Ασέρ, στο δίσκο Άνευ Αξίας, Καθρέφτης 2002.



7. Φέρετρα πλωτά (Ωδή στον ασυρματιστή Ν.Κ.) το τραγούδι αυτό είναι στο δίσκο του Γιάννη Κουρσιούμη Ήρθες αργά



γράφει ο Μιχάλης Γελασάκης

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=447:melopoiimenoskavvadias&catid=17:greek&Itemid=22

Δεν υπάρχουν σχόλια :