Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Δ.Κ. Αρναίας

Κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης του έργου: «Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας, Δήμου Αριστοτέλη», προϋπολογισμού 960.000,00€,
στο πρόγραμμα: «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007–2013».


Ο Δήμος Αριστοτέλη προχώρησε στην κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης του έργου: «Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας, Δήμου Αριστοτέλη», προϋπολογισμού 960.000,00€, στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013», άξονας «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας», Μέτρο «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών».

Η συγκεκριμένη πράξη θα υλοποιηθεί με τα παρακάτω τέσσερα υποέργα:
1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α' (ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ - "ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ").
Το συγκεκριμένο υποέργο αφορά την επέκταση του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το Δημαρχείο, την επέκταση και οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων γύρω από τα υπάρχοντα κτίσματα και τη σύνδεση της πλατείας με τους υπάρχοντες δευτερεύοντες δρόμους που καταλήγουν σ’ αυτήν. Το υποέργο περιλαμβάνει φύτευση σε συγκεκριμένα σημεία, δημιουργία καθιστικών χώρων και τοποθέτηση περγκολών στους κοινόχρηστους χώρους.

2o ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ» (πρώην «ΓΙΑΝΝΟΥΔΕΝΑΣ») ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.
Το αντικείμενο του υποέργου αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου διώροφης παραδοσιακής οικίας, που λειτουργεί ως Μουσείο Υφαντικής, ιδιοκτησίας του Δήμου Αριστοτέλη, των παρακείμενων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και του δρόμου που υπάρχει σε επαφή με το κτίσμα.

3o ΥΠΟΕΡΓΟ: ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ , ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Β’ ΦΑΣΗ).
Το τρίτο υποέργο αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού (υπογειώσεις καλωδίων, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων -επιδαπέδιοι στύλοι και επιτοίχια φωτιστικά). Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εγκατάσταση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων, εγκατάσταση ρευματοδοτών, εγκαταστάσεις φωτισμού για την ανάδειξη των όψεων των παραδοσιακών κτιριακών συγκροτημάτων και εγκαταστάσεις πινάκων διανομής

4oΥΠΟΕΡΓΟ: ΥΠΟΓΕΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ.
Το τέταρτο υποέργο, στο σύνολό του, αφορά την υπογείωση δικτύων χαμηλής τάσης στην Δημοτική Κοινότητα Αρναίας. Συγκεκριμένα την κατασκευή υπόγειου δικτύου Χαμηλής Τάσης μήκους 3.500 μέτρων περίπου, την αποξήλωση εναέριου δικτύου Χαμηλής Τάσης με συνεστραμμένα καλώδια μήκους 1.600 μέτρων, την αποξήλωση εναέριου δικτύου Χαμηλής Τάσης με αγωγούς μήκους 620 μέτρων, την κατασκευή εναέριου δικτύου Χαμηλής Τάσης με συνεστραμμένα καλώδια μήκους 200 μέτρων και τη διευθέτηση όλων ανεξαιρέτως των εναέριων παροχών.
Στόχος της πράξης είναι η προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού και τοπικού οικιστικού περιβάλλοντος της Αρναίας, , που αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους παραδοσιακούς οικισμούς του Ελλαδικού χώρου με σημαντικό απόθεμα ιστορικής κληρονομιάς που εκφράζεται στην πολεοδομική της οργάνωση, στον διαμορφωμένο ιστό, στην ποιότητα των δημόσιων–κοινωφελών κτιρίων και στους τύπους της κατοικίας με την ενδιαφέρουσα μορφολογία και αισθητική.
Με την συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης θα αναβαθμιστεί συνολικά ολόκληρος ο οικισμός σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Οι προτεινόμενες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού της Αρναίας θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη του πλούσιου παραδοσιακού της αποθέματος και στην αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.
Οι σημαντικές παρεμβάσεις που προτείνεται να γίνουν σε κοινόχρηστους χώρους με μεγάλη συμβολική αξία, σε συνδυασμό με την πλήρη ολοκλήρωση και επέκταση του έργου της υπόγειας καλωδίωσης και ηλεκτροφωτισμού και για το υπόλοιπο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Αρναίας, αναμένεται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια η Αρναία και η ευρύτερη περιοχή να αποτελέσει σημαντικό προορισμό ορεινού τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη προσπαθούμε να αυξήσουμε τους επισκέψιμους χώρους, να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή, να αναδείξουμε και να προσαρμόσουμε στις ανάγκες των επισκεπτών το σημαντικό αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιοχής.
Επιδίωξή μας είναι η περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη τα επόμενα χρόνια να είναι ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο».


ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ιερισσός, 24/11/2011
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ




Δεν υπάρχουν σχόλια :