Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ξερά Κουκιά Φάβα

Υλικά για 4 – 6 άτομα:

• 1 κιλό ξερά κουκιά
• 1 κουταλάκι σόδα
• 1/3 κούπας λάδι
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 φύλλα δάφνης
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ρίγανη
• λεμόνι
• έξτρα λάδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση


Βράστε 5' τα κουκιά, ξεμυτίστε τα και βάλτε τα σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να σταθούν 12 ώρες, να φουσκώσουν. Ξεφλουδίστε τα και πασπαλίστε τα με τη σόδα. Αφήστε τα να σταθούν 30' και ξεπλύντε τα καλά, κάτω από τρεχούμενο νερό. Ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίξτε τα κουκιά, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αρκετό ζεστό νερό. Σκεπάστε και σιγοβράστε τα, ώσπου να λιώσουν. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό. Όταν λιώσουν, αφαιρέστε τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα και πατήστε τα με την ειδική τρυπητή κουτάλα, να γίνουν πουρές. Σερβίρετε τη φάβα ζεστή ή κρύα, περιχύνοντάς την με λίγο λάδι και λεμόνι και πασπαλίζοντάς την με ρίγανη. Μια ωραία ιδέα, είναι να τη σερβίρετε με καραμελωμένα κρεμμύδια. Κόψτε 1 κρεμμύδι σε φετάκια, σοτάρετέ τα σε λίγο λάδι, πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά, να καραμελωθούν.

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'

Δεν υπάρχουν σχόλια :