Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια


Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μας διαβεβαιώνει από την Βουλή, ότι δεν θα λειτουργήσουν πυρηνικά εργοστάσια στην χώρα μας, υπάρχουν δεκάδες τέτοια εργοστάσια στα Βαλκάνια, τα οποία μάλιστα έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες


Η Ελλάδα είναι περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια, καθώς αυτή την στιγμή λειτουργεί ένας πυρηνικός σταθμός στην Ρουμανία, ένας στην Βουλγαρία, ένας στην Ουγγαρία ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατασκευαστούν, πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία αλλά και στην Αλβανία, σε σημείο μάλιστα που θα απέχει μόλις 500 χιλ από την Θεσσαλονίκη.

Η Τουρκία μάλιστα, επιμένει στα σχέδιά της για πυρηνικά εργοστάσια στο Ακούγιο και στην Σινώπη παρόλο που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πρόκειται για σεισμογενείς περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να κατασκευαστούν αυτά τα εργοστάσια, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μεγάλης ισχύος σεισμοί. Οι φόβοι πάντως μετά και τις καταστροφές στην Ιαπωνία, εντείνονται καθώς πυρηνικοί σταθμοί, όπως το Κοζλοντούι στην Βουλγαρία έχουν φτιαχτεί εδώ και πολλά χρόνια και η παλαιότητά τους δημιουργεί εφιαλτικά σενάρια.

Για τον ίδιο λόγο η Άνγκελα Μέρκελ έκλεισε προληπτικά και για τρεις μήνες τα πυρηνικά εργοστάσια στην Γερμανία, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :