Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Καταγγελίες για βασανιστήρια στις φυλακές Κορίνθου

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες κρατουμένων, στις 5 Ιανουαρίου 2011 στις φυλακές Κορίνθου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο κρατούμενος Χαράλαμπος Α. από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο παθών κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του ενώ οι συγκελίτες του κάνουν λόγο για επανειλημμένα περιστατικά εκδικητικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς προς τους κρατουμένους στη συγκεκριμένη φυλακή. Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν υποβάλει σχετικά.....

βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως περιγράφουν στην επιστολή που απέστειλαν οι κρατούμενοι Δημήτρης Τ., Χριστόφορος Κ., Petrov και ο παθών Χαράλαμπος Α., όλα ξεκίνησαν όταν στις 3 Ιανουαρίου γύρισε από άδεια ένας συγκελίτης τους, ο οποίος τοποθετήθηκε σε άλλο κελί όπου κοιμόταν στο πάτωμα. Όταν οι συγκρατούμενοί του αντέδρασαν απαιτώντας να επιστρέψει στο κελί του, ο αρχιφύλακας διέταξε την απομάκρυνση κι άλλων δύο ως αντίποινα.

«Δύο μέρες μετά, την Τετάρτη 5 του μήνα, το μεσημέρι, την ώρα που κλείνει η φυλακή, οι ανθρωποφύλακες αφού κλείδωσαν τα κελιά, έβγαλαν τον έναν από τους συγκελίτες μας στο διάδρομο, του φόρεσαν χειροπέδες και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν ώσπου να τον πετάξουν στο πειθαρχείο» δηλώνουν.

«Μέχρι να με δέσουν με χτυπούσαν «προσεχτικά», δηλαδή στο σώμα και στα πόδια και όχι στο πρόσωπο. Αφού μου έβαλαν χειροπέδες με τραβούσαν για 3-4 μέτρα σαν τσουβάλι με κοπριά. Κάποια στιγμή κατάφερα να ανασηκωθώ και τότε ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος» καταγγέλλει ο Χαράλαμπος Α. Στη συνέχεια ένας υπάλληλος τον «έπιασε κεφαλοκλείδωμα και τον βαρούσε στο αριστερό αφτί –που ακόμα βουίζει και έχει έντονους πόνους- και στα πλευρά» ενώ δέχτηκε χλευασμούς και προειδοποιήσεις ότι «έπαθε λίγα» κι ότι «θα μπορούσε να πάθει πολύ χειρότερα».

«Με πέταξαν σε ένα κελί-πειθαρχείο γεμάτο βρωμόνερα και ακαθαρσίες, μ’ ένα ελεεινό στρώμα πεταμένο στο πάτωμα. Η υγρασία έκανε τα χτυπήματά μου να πονάνε ακόμα περισσότερο. Τα βράδια δεν κοιμόμουν καθότι γνωρίζω από άλλους που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση τι μπορεί να γίνει εκεί μέσα τη νύχτα…» αναφέρει ο παθών.

Σύμφωνα με τους κρατούμενους, οι πράξεις εκδίκησης και επίδειξης δύναμης από φύλακες και υπαλλήλους της φυλακής Κορίνθου αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. «Γι’ αυτούς εμείς οι κρατούμενοι δεν είμαστε άνθρωποι αλλά σώματα-σακιά» εξηγούν.

Σχετική ερώτηση απηύθυναν στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ηρώ Διώτη, ρωτώντας τον αν καταρχάς είναι ενήμερος περί του συμβάντος, τί μέτρα είναι διατεθειμένος να λάβει για την τιμωρία των υπευθύνων και τέλος, πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει την εντύπωση της ατιμωρησίας που δημιουργείται στους παθόντες αλλά και στο κοινωνικό σύνολο από τη διενέργεια των μακροχρόνιων Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων.

Ο κρατούμενος και παθών Χαράλαμπος Α. καταλήγει, ωστόσο, όσον αφορά την περίπτωσή του, «μετά από τρεις μέρες στο πειθαρχείο με πήγαν σε θάλαμο, όπου αντί για 10 κοιμούνται 26 άτομα, κάποιοι και δύο σε ένα κρεβάτι, λέγοντάς μου ότι σε δέκα μέρες θα επιστρέψω στο κελί μου.»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :