Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Bagdad Cafe (Out of Rosenheim), 1987 (trailer, soundtrack)



Κριτική από Μίλτο Σαλβαρλή

Η Τζασμίν, μια τροφαντή και με κατάλευκη σάρκα Γερμανίδα, ταξιδεύει με τον άντρα της στην έρημο της Καλιφόρνια. Καβγαδίζουν για ασήμαντη αφορμή. Τον εγκαταλείπει και σέρνει τη βαλίτσα της στον έρημο αυτοκινητόδρομο, έως ότου φτάνει σ' ένα απόμερο μοτέλ. Εκεί συναντά την Μπρέντα, μια Αφροαμερικανή, πιο μαύρη κι από τον έβενο, που μόλις έχει διώξει το συζυγό της και προσπαθεί να φέρει φόλτα ένα... κουβάρι ανθρώπων και χώρων εργασίας. Οι δυο γυναίκες θα συγκρουστούν σ' επίπεδο κουλτούρας, εξουσίας αλλά και καθαριότητας. Ύστερα θα αντιληφθούν...


ότι τα όσα τις ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που τις χωρίζουν. Μια φιλία θα ανθήσει. Σταδιακά, το ξεχαρβαλωμένο μοτέλ της Μπρέντα θα μεταμορφωθεί σε μια μαγική γωνιά κάπου στην έρημο Μοχάβι, μόλις εκατό χιλιόμετρα μακριά από το Λος Άντζελες. Το φιλμ που έκανε ευρέως γνωστό τον Πέρσι Άντλον, όντας ταυτόχρονα η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, έχει κάτι από παραμύθι και κάτι από παιδική σκανταλιά. Ο Βαυαρός σκηνοθέτης εμπνέεται από το ταξείδι που είχε κάνει με τη σύζυγό του στην Αμερική και στήνει την ιστορία του, αφενός μπολιάζοντάς την με ονειρικά στοιχεία κι αφετέρου συνδυάζοντας μοναδικά το σουρεαλισμό με τη σάτυρα και με το κοινωνικό σχόλιο. Πολλοί χαρακτήρες κινούνται γύρω από τις δυο εκρηκτικές πρωταγωνίστριες. Καθένας τους έχει τα δικά του γνωρίσματα (ξεχωρίζει ο Τζακ Πάλανς στο ρόλο ενός περιθωριακού ζωγράφου) και καθένας γίνεται ένα μικρό γρανάζι, χωρίς το οποίο η μηχανή δεν μπορεί να δουλέψει. Το "Bagdad Cafe" ξεχειλίζει από εικόνες, συναισθήματα, χρώματα κι ατμοσφαιρική μουσική. Διόλου τυχαία μάγεψε το κοινό κι απέσπασε το Σεζάρ καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ, ενώ τιμήθηκε σε διάφορες διοργανώσεις τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς.
Η Ελληνική έκδοση διαθέτει αναμορφική εικόνα, που αποδίδει αρκετά πιστά το πρωτότυπο, ειδικά τους χρωματισμούς που δημιουργουν οι λήψεις με διάφορα φίλτρα. Ο ήχος είναι τετρακάναλος, με ποιότητα ανάλογη μιας ανεξάρτητης παραγωγής.

Τίτλος: Bagdad Cafe(Out Of Rosenheim)
Σκηνοθεσία: Πέρσι Άντλον
Παίζουν: Τζακ Πάλανς, Μαριάν Ζέγκεμπρεχτ, Σιτς Πάουντερ
Έτος Παραγωγής : 1987

trailer



και soundtrack εξαιρετικό!!














me like!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :