Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Νταβός: ενεργειακή επάρκεια και πράσινη επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο


«Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πρέπει να πιέσουν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να καταλάβουν ότι η Κίνα κερδίζει την πράσινη κούρσα».


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν την Πέμπτη οι παγκόσμιοι ηγέτες που συμμετέχουν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά την ομιλία της η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Christiana Figueres, προειδοποίησε ότι «η Κίνα θα μας αφήσει όλους πίσω στη μετάβαση για μια παγκόσμια οικονομία με ενεργειακή επάρκεια».

«Οι Κινέζοι δεν παίρνουν μέτρα επειδή θέλουν να σώσουν τον πλανήτη. Το κάνουν επειδή είναι καλό για την οικονομία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες οι οποίοι «πρέπει πλέον να καταλάβουν ότι το να μην τερματίζεις ανάμεσα στους πρώτους στην κούρσα, είναι σημάδι κακής επιχειρηματικότητας».

Αυτό που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα το τελευταίο διάστημα είναι πώς θα δοθεί ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στον αναπτυσσόμενο κόσμο χωρίς να αναπτυχθούν τομείς που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η λύση πρέπει να έρθει από τον επιχειρηματικό τομέα. Οι επιχειρηματίες πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να κάνουν κάποια πράγματα», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος Connie Hedegaard.

«Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θέτουμε πολιτικούς στόχους. Γιατί μετά μπορούμε να κοστολογήσουμε τον άνθρακα. Αν οι εκπομπές ρύπων κοστίζουν ακριβά, τότε οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο για να τις μειώσουν», προσέθεσε.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :