Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!


Αναρτήθηκε από vasiliskos

.Προχωράνε όλα κανονικά. Λείπω για λίγες μέρες δεν παρακολουθώ τα γεγονότα, γυρίζω και όλα είναι εδώ. Οι δύο παράλληλες πραγματικότητες η "ευρωπαϊκή" και η "διαμαρτυρόμενη των ντόπιων" συνεχίζουν να συνυπάρχουν χωρίς ν΄αγγίζει η μια την άλλη σε κανένα σημείο.

Ολα μοιάζουν απλά ειδήσεις για να πληρώνεται μια μερίδα δημοσιογράφων. Την άνοιξη που μας πέρασε ασχολόντουσαν με τις πορείες, μετά ήρθε το καλοκαίρι πήγαμε διακοπές κι εμείς και οι δημοσιογράφοι, γυρίσαμε θ΄αρχίσουν διάφοροι κλάδοι να απεργούν, να διαμαρτύρονται ή να κλείνουν τους δρόμους χωρίς αυτό να έχει καμμιά απολύτως σημασία.

Υποθέτω πως ο περισσότερος κόσμος περιμένει πότε θα αρχίσει πάλι το Αλ Τσαντίρ για να γελάει με τα χάλια του και να νοιώθει πως έχει το κομμάτι του στη πίτα της τηλεόρασης

Ενα βράδυ όπου μέσα στη μιζέρια τους οι φωνούλες λενε πες τα Χρυσόστομε και κοιμούνται ήσυχοι. Για τον ίδιο λόγο που έχουν πέραση οι φωνακλάδες δημοσιογράφοι, η τα παράθυρα που γίνεται κάποιος τσακωμός.

Πες τα Αυτιά μου, πες τα Τράγκα μου, πες τα Κανέλλη μου, πες τα Λάκη. Πες τα στη θέση μας ν΄αγιάσει το στόμα σας. Πες τα να τ΄ακούσουν οι κερατάδες. Μερικά εκατομύρια φτωχο-μουγγών που έχουν δώσει εξουσιοδότηση σε πέντε - έξι άτομα να μιλούν αντ΄αυτών. Η επανάστασή μας δίνει τις μάχες της στο γυαλί σε πεντάλεπτα σόου.

Τελικά δεν είμαστε εμείς που γράφουμε στα μπλογκ επαναστάτες του καναπέ όπως αρέσκονται να λένε μερικοί. Είμαστε απλά ένα κομμάτι από τους επαναστάτες του καναπέ. Μπλόγκερ έχουν γίνει όλοι οι έλληνες. Τα χώνουν ο ένας στο άλλον. Στη παρέα, στο γραφείο, στο Πανεπιστήμιο, στο καφενείο. Κάποιος μιλάει στο κέντρο της παρέας και οι υπόλοιποι λένε. Πες τα ρε. Ετσι είναι. Σωστός. Είσαι ωραίος!

Η άλλη πραγματικότητα εκείνη, εκείνων που σχεδιάζουν το μέλλον μας, εκείνων που κατέχουν τα ηνία της εξουσίας, εκείνων που οι πολίτες-μπλόγκερ βρίζουν, λειτουργεί μόνη της. Δεν νομίζω πως μπαίνει στο κόπο καν να ασχοληθεί με το ποιος λέει και τι . Εχει κι εκείνη δυο-τρία φερέφωνα που έχουν εντολή να παρουσιάζονται που και που στη τηλεόραση να λένε δυο κουταμάρες για να δείχνουν πως τους ενδιαφέρει να απαντήσουν.

Απογοητευτικά όλα αυτά? Ε και? Το πολύ πολύ κάποιοι να πουν ωραία τα λες, κάποιοι άλλοι τι λέει η ανόητη, κάποιοι άλλοι θα προσπεράσουν και θα πουν, ουφ τα ίδια και τα ίδια κουραστική κατάντησε. Η ουσία είναι πως δεν έχει σημασία. Πες πες και το μνημόνιο μετατρέπεται αργά και σταθερά σε μια υποχρέωση που πρέπει να υπακούσουμε. Μια από εκείνες τις υποχρεώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Να δείτε που αυτό το χειμώνα θα ασχοληθούμε λιγότερο με το μνημόνιο απ΄ότι ασχοληθήκαμε το περασμένο χειμώνα με τη ξεφτιλο-γρίππη.

Ασε που περιμένω κάποιο καινούργιο τρυκ, ιός θα είναι? δεν ξέρω, που θα κλειδώσει τα κουτάκια σ΄ενα σημείο να μη κουράζονται με πολλά θέματα μαζί. Ξεφτίλες. Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Ξεφτίλες. Και μέσα σ΄αυτή τη ξεφτίλα θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι που θα επιλέγουν την ιδέα πως τελικά το μνημόνιο ήταν η μόνη δυνατή λύση. Ολο και περισσότεροι θα εμφανίζονται που θα σταματήσουν να βρίζουν και θα λένε και λοιπόν τι θα κάναμε? Θα βαράγαμε πτώχευση?

Και μετά θα ψηφίσουν. Τον έναν ή τον άλλον. Ακεφα χωρίς ιδιαίτερο πάθος αλλά θα ψηφίσουν. Το 70% ο κανένας θα μείνει απλά ένα βιβλίο του Σαραμάγκου ΠΕΡΙ ΦΩΤΙΣΕΩΣ
γιατί εδώ είναι Ελλάδα και τη φώτιση εμείς οι ελληνάρες τη θεωρούμε αυτονόητη ακόμα κι αν δεν έχουμε καμμιά πράξη που να την αποδεικνύει. Γιατί τον άσκοπο σχολιασμό και την επανάσταση του καφενείου τη θεωρούμε μεγάλη μαγκιά. Ασε που το γεγονός και μόνο πως είμαστε έλληνες σημαίνει πως κάτι θα γίνει βρε αδερφε. Κάποιος θα μας βγάλει από τα δύσκολα. Μπορεί να είναι οι έψιλον, μπορεί να είναι ο Μήτσος ο ξάδελφος που θα μας δανείσει, μπορεί να είναι η Καιτούλα που έχει το κατι τις ο πατέρας της και μας αγαπάει, μπορεί να είναι ο παππούς που θα τσοντάρει στο νοίκι. Κάτι θα γίνε βρε αδεφρέ. Δε χανέται κανένας.

Εχω πάρει μια ντάνα βιβλία, τα έχω βάλει στη σειρά για διάβασμα, κι άλλη μια ντάνα ταινίες για τις δύσκολες νύχτες. Συμμετέχω κι εγώ στη συνολική επανάσταση. Εχω και μπλογκ. Λίγο είναι?

Δεν υπάρχουν σχόλια :