Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Ελιές: Καρτέλ και πελατειακές σχέσεις
Αυτές τις μέρες στην Χαλκιδική "παίζεται" ένα βρώμικο παιχνίδι με θύματα τους ελαιοπαραγωγούς.
Κατ'αρχήν για να προλάβω αυτούς που λένε πως οι αγρότες ξόδευαν σε Mercedes τα χρήματα από τις επιδοτήσεις, θα πω πως όντως κάποιοι κάναν κακοδιαχείριση των χρημάτων τους, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί, και εν πάσει περιπτώσει η τιμή ενός προϊόντος πρέπει πάντα να επιτρέπει σε έναν παραγωγό να έχει κάποιο κέρδος σε αντιστοιχία με τα έξοδα της παραγωγής αυτού.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Θα προσδιορίσω την έννοια δύο λέξεων και το πως αυτές συνδέονται με την παραγωγή ελιάς στην Χαλκιδική 1.Καρτέλ 2.Πελατειακή Σχέση
1. Καρτέλ.
Τι είναι το Καρτέλ?
Εγώ ήξερα πως όταν 2 ή περισσότερες επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές (προφανώς στο ίδιο αντικείμενο) τότε προσπαθούν με κάποιο τρόπο να...
προωθήσουν το προϊόν τους η μία έναντι της άλλης, είτε αυτό είναι κάποιο αγαθό, είτε είναι μία υπηρεσία.
Στην περίπτωση της ελιάς, οι εταιρίες που απορροφούν το προϊόν γνωρίζουν πως δεν μπορούν να χάσουν η μία από την άλλη, με απλά λόγια δεν υπάρχει η περίπτωση να πάνε όλοι οι παραγωγοί την ελιά τους σε μία εταιρία, καθως αυτή δεν μπορεί από μόνη της να την απορροφήσει.
Ως αποτέλεσμα έχουμε το "μοίρασμα" (υπάρχει ελιά για όλους), έτσι αυτές οι εταιρίες κανονίζουν να δίνουν όλες την ίδια τιμή ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Να πουλήσει δηλαδή ο παραγωγός στην εταιρία που τον συμφέρει.
Αυτή είναι η έννοια του καρτέλ.
Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως η πράσινη ελιά Χαλκιδικής εάν δεν μαζευτεί την στιγμή που πρέπει, μαλακώνει και μαυρίζει. Αν πάλι μαζευτεί, κρατάει περίπου 1 εβδομάδα πριν να μουχλιάσει. Έτσι οι εταιρίες αυτές ενημερώνουν, ακριβώς λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή, σε ποια τιμή θα αγοράσουν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν τον χρόνο να αντιδράσουν.
2. Πελατειακή σχέση.
Με απλά λόγια τι σημαίνει πελάτης?
Παράδειγμα: Έχω εγώ ένα μπακάλικο και μπαίνει κάποιος και αγοράζει ας πούμε γάλα.
Αυτός που μπήκε είναι ο πελάτης μου. Αν μάλιστα μείνει ευχαριστημένος και συνεχίσει να έρχεται και με πληρώνει στην ώρα του, τότε μάλιστα είναι καλός πελάτης.
Αυτά όλα τα γράφω επειδή άκουσα κάποιους που εμπορεύονται ελιές, να λένε πως έχουν πελάτες τους παραγωγούς.
Πελάτης είναι αυτός που αγοράζει από κάποιον.
Αυτος που πουλάει σε κάποιον έμπορο ώστε αυτός έπειτα να μεταπωλήσει ονομάζεται προμηθευτής.
Στην προκειμένη περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι προμηθευτές και οι έμποροι είναι οι πελάτες τους.
Για να καταλάβουν οι έμποροι και όλοι όσοι κοροϊδεύουν τους παραγωγούς, πως ο κόσμος ξυπνάει σιγά-σιγά τώρα που δεν υπάρχει κράτος και ξεπρόβαλλαν τα "αρπαχτικά".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου