Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Hip Hop και Low Bap βρέθηκαν μαζί για τον Παύλο Φύσσα

Η δολοφονία του γνωστού για την αντιφασιστική του δράση Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στάθηκε αφορμή για να αφήσουν (για λίγο τουλάχιστον) στην άκρη τις διαφορές τους και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι δυο μουσικά κινήματα, το Hip Hop και το Low Bap.

Εκπρόσωποι της Hip Hop και Low Bap σκηνής έδωσαν ραντεβού με τον Τύπο αλλά και με οποιονδήποτε πολίτη ήθελε να γνωρίσει τον Παύλο Φύσσα ή Killah P -όπως ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε στη μουσική του διαδρομή- το μεσημέρι της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης ή B.D.Foxmoor των Active Member και δημιουργός του low bap κινήματος, ο στενός φίλος του δολοφονημένου ράπερ, Πέτρος Πουντίδης -γνωστός και ως "Totem", ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, ο Νικήτας Κλιντ από τις Ρόδες United, ο Tiny Jackal, το Θηρίο, Αντρέας Τσιαμπόκαλος ή "Οδυσσέας" από τους Razastarr, οι Ευθύμης και Αρτέμης (πρώην Terror X Crew), ο 12ος Πίθηκος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της Hip Hop κουλτούρας ήταν εκεί.

Παρά τις μουσικές διαφορές τους, όλοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας άνθρωπος που αναζητούσε το φως και την αγάπη, δεν ανήκε σε καμία κομματική παράταξη και στεκόταν απέναντι στον φασισμό τον ναζισμό και παντός είδους διακρίσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο, καθώς οι περισσότεροι από τους hiphopers και lowbapers, που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το τί αντιπροσώπευε ο 34χρονος ράπερ και πώς τους επηρέασε ο χαμός του, ήταν φίλοι και συνεργάτες του.

Στόχος όλων ήταν, μέσα από αυτή τη συνάντηση, να πραγματοποιήσουν ένα από τα οράματα του Παύλου Φύσσα: να δει τη μουσική σκηνή της hip hop ενωμένη. Όπως όλοι τόνισαν, πρόθεσή τους είναι να διοργανώσουν από κοινού μια μεγάλη συναυλία, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν για τον τόπο και τον χώρο όπου θα μετουσιώσουν αυτή την ιδέα.

"Μη βάλετε σήμερα τους γνωστούς σας τίτλους, μην πάρετε μια φράση μας" τόνισε ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D. Foxmoor) και συμπλήρωσε: "Δεν υπάρχει σήμερα τίτλος, μόνος τίτλος είναι ο Παύλος. Γράψτε όσα ακούσατε εδώ γι΄ αυτόν, και μετά κάντε μας κριτική".

"Θα κάνουμε live σταδιακά. Ξέρω, θέλει κόπο αλλά θα γίνει. Έχουμε μεγαλώσει σε βίαιες γειτονιές και κάνουμε υπέρβαση να μιλάμε εδώ κατά της βίας ενωμένοι. Δεν υπάρχει εδώ κοινή πολιτική γραμμή. Θα κάνουμε σίγουρα ένα κοινό τραγούδι όλοι μαζί, αυτό ήταν το όνειρο του Παύλου, να μας φέρει μαζί", είπε ο ηγέτης των Active Member.

Ο Δημήτρης Μεντζέλος που μαζί με τον Παύλο Φύσσα έχουν ραπάρει με το "Roumi, Tequila" και την "Κρίση" είπε μεταξύ άλλων:

"Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είμαστε εδώ όλοι. Έπρεπε να φύγει ένας άνθρωπος, να φάμε το χαστούκι, για να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε αδέρφια και έτσι πρέπει να παραμείνουμε. Αισθάνομαι σαν να είμαι πολιτικός αλλά είμαι ράπερ, ένας άνθρωπος που εκφράζει το εσωτερικό του με την πένα και ανήκω στα Ημισκούμπρια, στο συγκρότημα που έχει τον πιο σατιρικό και φαν στίχο από όλα τα ελληνικά hip hop συγκροτήματα στην Ελλάδα. Ο Παύλος είχε γράψει ωραία τραγούδια, με διαφορετικούς προβληματισμούς και διάλεξε εμένα για να κάνουμε ένα κομμάτι που θα μίλαγε για τη χαρά της ζωής".

Στη συνέχεια ο Μεντζέλος ράπαρε για τον Παύλο Φύσσα:

Με ρούμι τεκίλα και άφθονη μπύρα
Κοιτάζοντας ψηλά την απόφασή μου πήρα
Τέρμα στον πόνο, τέρμα στο μίσος
Τέρμα στο σκοτάδι, τέρμα στο ίσως
Ναι στο χαμόγελο για όλα τα παιδιά
Σήμερα σας δίνω της καρδιάς μας τα κλειδιά
Alltogetherνοσύνη, φτιάχνω νέα λέξη
Και τον Μπαμπινιώτη βλέπω να τα έχει παίξει
Το χιπ χοπ είναι κουλτούρα
Είναι ένωση και ρίμα
Είναι κτήμα μας, είναι του δρόμου ποίημα
Είναι εικόνα που περνά σαν αστραπή
Κι ίσως κάπου εκεί ψηλά χαμογελάει ο Killah P.

Ο Νικήτας Κλιντ από τις Ρόδες United τόνισε ότι "εκτός από τον πολιτισμό, αυτό που φοβούνται οι Ναζιστές και οι Φασίστες είναι άνθρωποι όπως ο Παύλος που λέει στους φίλους του 'Φύγετε εσείς και θα πάω εγώ να τους σταματήσω με τα λόγια'. Ό,τι και να πεις για τον Killah P είναι λίγο".

Σημείωσε επίσης ότι "όλοι είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο όπως αυτό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής. Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι που χωρίζει το ανεκτό από το μη ανεκτό".




theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :