Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ - ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διάφορα ΜΜΕ και εκπρόσωποι μερικών κομμάτων, με αφορμή τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα στις Σκουριές, σπιλώνουν για άλλη μια φορά τον αγώνα που δίνουν οι Χαλκιδικιώτες εναντίον της εξόρυξης χρυσού και των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στο περιβάλλον και την στοπική οικονομία (τουρισμό, μελισσοκομία, αλιεία κ.λπ). Αναρωτιόμαστε λοιπόν όλοι οι Χαλκιδικιώτες γιατί όλοι αυτοί δεν αναφέρονται καθόλου, ούτε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέχρι τώρα (χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία), ούτε στα εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πορίσματα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, των ΤΕΙ κ.ά.
Ερωτηματικά όμως προκαλεί και ο εφησυχασμός ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της Θεσσαλονίκης...Άραγε νομίζουν ότι ζουν μακριά από τον τόπο εξόρυξης και ότι του χρόνου ...θα βρουν μια Χαλκιδική, όπως την άφησαν το περασμένο καλοκαίρι; Πρόσθετα ακόμη ερωτηματικά προκαλεί η στάση του... "πρώτου" πολίτη της Θεσσαλονίκης, του δημάρχου Μπουτάρη, και όσων τον περιβάλλουν χωρίς να του επισημαίνουν αυτά που όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες εύκολα αντιλαμβάνονται... Θεωρεί άραγε ανάξιους όλους τους συναδέλφους του δημάρχους και άλλους θεσμικούς παράγοντες (όλων των πολιτικών αποχρώσεων) της κατά πολύ φτωχότερης (σε σχέση με την Χαλκιδική) Θράκης που τοποθετήθηκαν κατά των εκεί μεταλλείων χρυσού;
Εμείς ως Χαλκιδικιώτες ζητούμε το αυτονόητο. Η Πολιτεία και τα ΜΜΕ ας δώσουν, επιτέλους, την δυνατότητα στους αντιτιθέμενους πολίτες και στους εκπροσώπους της εταιρίας εξόρυξης ELDORADO gold να αναπτύξουν τις απόψεις τους ενώπιον των πολιτών και σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον (δάση, ατμόσφαιρα, νερά, κ.λπ.) και σε σχέση με την ύπαρξη ή ανυπαρξία (όπως λέμε εμείς) των οποιωνδήποτε οικονομικών κινήτρων της εξόρυξης, λόγω των επιπτώσεων σε άλλες υγιείς οικονομικές δραστηριότητες.
Και ένα άλλο, εύλογο επίσης, ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης από όλους αυτούς στους οποίους αναφέρθηκα (Πολιτεία, ΜΜΕ). Ενώ έγινε το Σαββατοκύριακο στην Ιερισσό (κοντά στις Σκουριές) μια ενδιαφέρουσα 2ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: "Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα" στην περιοχή τα ΜΜΕ, ακόμα και τα κρατικά, δεν έκαναν καμιά αναφορά. Άραγε δεν τους ενδιαφέρει μια ανάπτυξη που θα αφήσει απόθεμα πλουτοπαραγωγικών πηγών και στις επόμενες γενιές; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του κι ας πάρει θέση επί όλων αυτών. Ολιγωρία όμως συνειδητοποιημένων πολιτών σήμερα δεν δικαιολογείται!

Πολύγυρος 18-2-2013

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων, π. πρόεδρος ΣΑΘ (Αρχιτεκτόνων Θ.) και ΤΕΕ/ΤΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια :