Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Φιλίπ Ζουρό, Μαρτυρίες ορυχείων χρυσού από την Γαλλία και τον Καναδά

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Άγγελος Αραμπατζής από το Μέτωπο, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε τοποθετήσεις -ομιλίες. Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ύπαρξη ενότητας και πίστης στον κοινό σκοπό, καθώς και στην ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης του αγώνα κατά της δημιουργίας μεταλλείων στην περιοχή των Κρουσιών.
Τον λόγο έλαβαν ο Μητροπολίτης Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαίδης, οι βουλευτές του νομού Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γιώργος Γεωργαντάς, και ο Αντιδήμαρχος Κρουσών Μιχάλης Αναστασιάδης, όπως επίσης και εκπρόσωποι από Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα κατά Μεταλλείων άλλων περιοχών (Χαλκιδική) οι οποίοι υποστήριξαν ότι μπορεί να είναι δύσκολο, πρέπει όμως να διαμορφωθεί ένα κοινό Μέτωπο πολιτών στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Θράκη, Χαλκιδική) προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, να διασφαλίσουν ως βιώσιμο το μέλλον τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον από τις βλέψεις της πολιτείας.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και μίλησε και ο Γάλλος οικονομολόγος Φιλίπ Ζουρό ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν η επένδυση προχωρήσει αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο μας, ενώ χαρακτήρισε καταδικασμένους αυτούς που θα μείνουν στα σπίτια τους. Το θέμα όπως είπε δεν είναι απλά πολιτικό, αλλά υπαρξιακό. Ανέφερε επίσης, ότι τακτική των εταιρειών εξόρυξης χρυσού προκειμένου να κάμψουν τις όποιες τοπικές αντιδράσεις και παράλληλα να προχωρούν στο καταστροφικό έργο τους, είναι να ξεγελούν τον κόσμο προσφέροντας για παράδειγμα υποτροφίες σε τοπικό επίπεδο, αλλά κ.α.
Στις καρδιές όμως του συγκεντρωμένου πλήθους μίλησε ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος Παντελής Κοτσιάδης από τη Βάθη, ο οποίος με τα απλά αλλά συγκινητικά λόγια του κατά των μεταλλείων απέσπασε το μεγαλύτερο και πιο ζεστό χειροκρότημα.

Λαδιαβίτης

Το βίντεο είναι από το συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων χρυσού στο Κιλκίς στις
31 Αυγούστου του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :