Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Guardian: Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία

Σε μια προσπάθεια να περιγράψει τη δυσοίωνη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Nick Cohen υπογράφει το άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα φλερτάρει με την... τυραννία και η Ευρώπη κάνει πως δε βλέπει» (Greece flirts with tyranny and Europe looks away) με το οποίο επεξηγεί το δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

«Η Ελληνική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και το μεγαλύτερο μέρος της υπαιτιότητας βρίσκεται στην σκληρή στάση της Ε.Ε.», αναφέρει ο συντάκτης. Στη συνέχεια επιτίθεται κατάφωρα εναντίον της Ε.Ε.

«Όταν αυτοί οι σάτυροι Σκανδιναβοί τρελάρες, απένειμαν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν σε όλους μας πλάκα, καθώς επαινούσαν την δέσμευσή της για «συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Πρόκειται για παρωδία. Θα έχετε όλοι διαβάσει άλλωστε τις καταγγελίες για άνοδο της καταπιεστικής και κατασταλτικής κρατικής εξουσίας και του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Και είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό».

Η υπόθεση Βαξεβάνη και πάλι στη Guardian

Την ώρα που η Ε.Ε. καταγγέλλει με σθένος την ελευθερία λόγου στην Ουγγαρία του Viktor Orbán, κάνει τα στραβά μάτια και για τη μοίρα της ελληνικής δημοκρατίας υπάρχει μόνο σιωπή. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ποινική δίωξη την προηγούμενη εβδομάδα στον Κώστα Βαξεβάνη, έδειξε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Πως σχολιάζει ο Nick Cohen

«Ενώ οι Έλληνες ζουν με λιτότητα χωρίς τέλος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010 και 6,9% το 2011 και θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος και 4,5% το 2013, η λίστα με τα ονόματα των 2.000 Ελλήνων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τα οποία ο Βαξεβάνης δημοσίευσε, έδειξαν ότι οι «καλά δικτυωμένοι» είχαν ξεφύγει από τα βάρη που για άλλη μια φορά, έπεσαν στις μάζες».

«Αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς οι οποίοι είχαν τον κατάλογο στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελευθερία του τύπου», γράφει χαρακτηριστικά.

«Η αθώωση του, αν και ευπρόσδεκτη, ήταν λιγότερο σημαντική από ό, τι φαίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ασφαλής στην Ελλάδα. Ακόμα και στις καλές εποχές, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία ήταν σπανίως δυνατή στην χώρα.

Οι περισσότεροι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες ανήκουν είτε στο κράτος είτε σε πλουτοκρατικές εταιρείες και καμία από αυτές δεν θέλει να δει την διαφθορά να εκτίθεται. Η αριστερή καθημερινή εφημερίδα, «Ελευθεροτυπία», η οποία παρ’όλα τα λάθη και το φλερτ της με την τρομοκρατία, τουλάχιστον αμφισβητούσε τους ολιγάρχες. Κήρυξε όμως πτώχευση το περασμένο έτος», προσθέτει.

Και η κατάσταση χειροτερεύει

«Πολιτική λιτότητας της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού. Οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα παλιό ένταλμα για τη σύλληψη του Σπύρου Καρατζαφέρη, αφού ο δημοσιογράφος απείλησε να αποκαλύψει εμπιστευτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς το δήθεν “πακέτο διάσωσης” της τρόικας είχε ωθήσει τη χώρα σε ύφεση. Αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή.

Η ελληνική αριστερά κάνει επίμονες καταγγελίες για συνεργασία μεταξύ των δήθεν δυνάμεων του νόμου και της τάξης με τους κακοποιούς του κινήματος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι νεοναζιστές χτίζουν ένα μαζικό κίνημα παρελαύνοντας κάτω από τη σβάστικα», είναι ορισμένα από τα σημεία της ελληνικής παθογένειας σύμφωνα με τον συντάκτη.

«Οι παρουσιαστές Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη είδαν την εκπομπή τους να «παγώνει» μετά από αναφορά τους σε άρθρο της Guardian κατά του Ν. Δένδια. Όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μίλησα,μου τόνισαν ότι η Αθήνα δεν ήταν Πεκίνο, ούτε Τεχεράνη, αλλά ανέφεραν πώς οι φιλελεύθερες δικλείδες ασφαλείας που κάποτε υπήρχαν, σήμερα εμφανίζονται διάτρητες».

Η Guardian κάνει επίσης λόγο ότι σήμερα στην Ελλάδα αναβιώνει μια μορφή συμμαχίας ανάμεσα σε ακραίες πολιτικά οργανώσεις και θρησκευτικά κινήματα.

«Τον περασμένο μήνα, Χριστιανοί φανατικοί και νεοναζί (και η διαφορά μεταξύ των δύο θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη) διαμαρτυρήθηκαν για ένα «βλάσφημο» θεατρικό έργο στην Αθήνα.

Η διοίκηση του θεάτρου τράβηξε τα πάνδεινα. Η ελληνική τηλεόραση έκοψε μια σκηνή από το Downton Abbey που έδειχνε ένα gay φιλί. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί, αλλά μια χώρα που λογοκρίνει το Downton Abbey για οποιοδήποτε λόγο, έχει σοβαρό πρόβλημα».

Η επανάσταση πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

«Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα στις αρχές του 1980, οι γέροι μπορούσαν να θυμηθούν πως πολεμούσαν στην ναζιστική κατοχή και οι νέοι είχαν μεγαλώσει ενώ πολεμούσαν την δικτατορία των συνταγματαρχών. Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαινε αντίο σε όλα αυτά. Τώρα η φτώχεια, ο φόβος, η καταστολή και η κατάσταση εκφοβισμού ξαναγύρισαν».

«Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς και γραφειοκράτες της Ευρώπης που δέχτηκαν την Ελλάδα (και τα υπόλοιπα κράτη της νότιας Ευρώπης) σε μια ζώνη ενιαίου νομίσματος, που την έχει θέσει σε μόνιμα μειονεκτική ανταγωνιστική θέση και αρνούνται να διαγράψουν χρέη, που η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να εξοφλήσει. Έφτιαξαν τη δική τους Βαϊμάρη στο Αιγαίο», καταλήγει.



on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :