Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ”

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 αποστείλαμε στους “Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας” και στους άλλους κατά Νομό “αρμόδιους” ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με θέμα “Παράνομες εργασίες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη θέση Σκουριές Μ. Παναγίας” (εδώ). Αυτό που καταγγείλαμε ήταν ότι το έργο “Πρόσβαση εισόδου φρέατος-ελικοειδούς κεκλιμένου” κατασκευάζεται σε θέση εντελώς διαφορετική από την εγκεκριμένη με την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Σύμφωνα με την απόφαση 7633/29.03.2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για «Παραχώρηση στην Hellas GOLD 3273 στρεμμάτων δάσους στις Σκουριές:

Η παρούσα ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ εκδίδεται με τους εξής πρόσθετους όρους:
1. Για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων της ΚΥΑ 201745/2011
19 Περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ποινική δίωξη κατά τις διατάξεις της παρ.6. του άρθρου 71 του Ν.998/1979 και σε υποτροπή την ανάκληση της παρούσας Απόφασης.

Κατά συνέπεια η επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων από τους “επιθεωρητές” θα είχε καταλυτικές συνέπειες για την εταιρεία. Οι επιθεωρητές θα μπορούσαν από την επόμενη της καταγγελίας, με μια απλή επίσκεψη στις Σκουριές που απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη, να διαπιστώσουν επί τόπου το βάσιμο ή όχι της ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ αναφοράς μας. Και αν η καταγγελία μας κρινόταν βάσιμη, τότε θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίων της εταιρείας και σε περίπτωση υποτροπής, να ακυρωθεί η “Παραχώρηση” των 3273 στρεμμάτων στις Σκουριές.

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, τηλεφωνήσαμε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα στον κ. Μαυρομάτη που έχει χρεωθεί προσωπικά την Καταγγελία μας. Σας μεταφέρουμε το διάλογο:

Τόλης Παπαγεωργίου: Κύριε Μαυρομάτη στις 6 Σεπτεμβρίου σας καταθέσαμε την 1400/06.09.2012 Καταγγελία για το δάσος “Σκουριές”. Έχουν περάσει σαράντα ημέρες και θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε την τύχη της.

Μαυρομάτης: Πήγαμε επί τόπου και μορφώσαμε άποψη.

Παπαγεωργίου: Δεν απαντήσατε όμως και στο διάστημα αυτό η εταιρεία αποψιλώνει το Δάσος “Σκουριές”, καταστροφή που θα είχε αποφευχθεί πιθανόν με την απάντηση σας.

Μαυρομάτης: Μην περιμένετε απάντηση τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα. Εμείς πήγαμε επί τόπου αλλά στείλαμε και έγγραφο στην εταιρεία. Περιμένουμε να μας απάντησει και μετά από αυτό θα περάσει κάποιο σημαντικό διάστημα για να σας απαντήσουμε εμείς. Εξʼ άλλου εγώ θα λείψω κάποιες μέρες.

Παπαγεωργίου: Δεν σημαίνει τίποτα για τους “επιθεωρητές” ότι κάθε ώρα που καθυστερεί το έγγραφο, κόβονται δεκάδες δέντρα του αρχέγονου δάσους στις Σκουριές;

Μαυρομάτης: ………..(σιωπή)!!!

Ανακεφαλαιώνουμε περιληπτικά για τους αναγνώστες μας το θέμα:

Στις 20 Μαρτίου 2012 με μία επίθεση 500 “εργαζομένων”-τραμπούκων, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κατέλαβε την περιοχή “Σκουριές” στον Κάκαβο. Με την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, η εταιρεία απαγόρευσε τη διέλευση με συρματοπλέγματα-ξυράφια, αναχώματα και μπάρες στους δημοσίους δασικούς δρόμους και παγίδεψε τις προσβάσεις με ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης-συναγερμού. Η περιφρούρηση του “Προτεκτοράτου” ανατέθηκε από τους Μπόμπολα-Κούτρα σε ιδιωτική εταιρεία Security και σε νεοπροσληφθέντες “εργαζόμενους – άλλοτε με κουκούλες full face κι άλλοτε χωρίς. Με την απόλυτη στεγανότητα των συνόρων του Προτεκτοράτου, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ELDORADO εξασφάλισε τη δράση της μακρυά από “περίεργα” μάτια.

Απευθύναμε επανειλημμένα αιτήματα στον αρμόδιο Δασάρχη Αρναίας να πάει η υπηρεσία του να ελέγξει αν η υλοτόμηση που γίνεται είναι σύμφωνη με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011. Ο Δασάρχης κ. Αγαλής μας δήλωσε ότι “δεν μπορεί να πάει γιατί η περιοχή είναι ιδιωτική”!

Έτσι υποχρεωθήκαμε να φωτογραφίσουμε/βιντεοσκοπήσουμε τα έργα της εταιρείας από αέρος, παραβιάζοντας τον “απαγορευμένο” εναέριο χώρο του Προτεκτοράτου. Όπως αναφέρεται και στην Καταγγελία μας προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, διαπιστώσαμε ότι παραβιάζεται η ΚΥΑ 201745/2011 “Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων” της Επένδυσης και η Απόφαση 7633/29.03.2012 της Παραχώρησης δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν οι Επιθεωρητές ήταν να ελέγξουν αν οι συντεταγμένες της περιοχής που υλοτομείται συμπίπτουν με αυτές που ορίζονται από την ΚΥΑ. Εαν οι Επιθεωρητές χρειάζονται πάνω από δυο μήνες για να κάνουν μια τόσο απλή διαπίστωση, και ενώ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, διερωτάται κανείς πώς θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην πλήρη ανάπτυξη της φαραωνικής “επένδυσης”…

Επί δύο μήνες, οι Επιθεωρητές δεν έλεγξαν την αλήθεια των καταγγελομένων και δεν ενήργησαν για να σταματήσουν αυτήν την ενδεχομένως παράνομη δραστηριότητα. Η υλοτόμηση εκείνου του τμήματος του δάσους που αφορούσε η καταγγελία έχει πλέον ολοκληρωθεί και η εταιρεία έχει προχωρήσει στον “καθαρισμό” νέων εκτάσεων δάσους. Όπως και πριν, καμία υπηρεσία δεν ελέγχει αν η υλοτόμηση γίνεται σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο Δ8-Α/φ.749.13/19668/3810/4.10/2012 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών-Βιομηχανικών –Ορυκτών- Τμήμα Α’ του ΥΠΕΚΑ (διαβάστε το εδώ κι εδώ):

Δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου κατόπιν της έκδοσης της ΑΕΠΟ (ΚΥΑ 201745/2011) με τις εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών αρμοδιότητας μας, ούτε με τα προσαρτήματα που υπολείπονται ούτε με τυχόν μεταγενέστερες συμπληρώσεις-τροποποιήσεις τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της κύριας μελέτης.

Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών-Βιομηχανικών –Ορυκτών είναι η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αρμόδια υπηρεσία για την αδειοδότηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Και το έγγραφο αυτό προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόμενο του ερωτήματος στο οποίο οφείλουν να δώσουν απάντηση οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας: Έχει επέλθει από την HELLAS GOLD αύξηση, μείωση, μετατόπιση της έκτασης επέμβασης του έργου “Πρόσβαση εισόδου φρέατος-ελικοειδούς κεκλιμένους” όπως αυτό καθορίζεται και χωροθετείται στην ΚΥΑ 201745/2011 και απεικονίζεται επακριβώς στο συνημμένο στην ΚΥΑ “ΧΑΡΤΗ-ΣΧΕΔΙΟ 17-4; Με βάση αυτό το έγγραφο, για να διαπιστωθεί η παράβαση που εμείς καταγγέλουμε αρκεί μια απλή σύγκριση των γεωγραφικών συντεταγμένων και δεν χρειάζεται κανένα έγγραφο για να ζητηθούν οι απόψεις της εταιρείας. Μετατοπίστηκε ή δεν μετατοπίστηκε το έργο; Το ερώτημα είναι απλό.

Στον Χάρτη που καταθέσαμε στους Επιθεωτητές Περιβάλλοντος μαζί με την καταγγελία απεικονίζεται επακριβώς η μετατόπιση του έργου σε θέση τελείως διάφορη από την εγκεκριμένη, με ταυτόχρονη καταπάτηση περιοχής χαρακτηρισμένης ως “μη επέμβασης” και αύξηση της έκτασης του έργου από 40 στρεμ. σε 97 στρεμ. Η μετατόπιση αυτή έγινε από την εταιρεία επειδή 20 περίπου από τα 40 στρεμ. της νόμιμα χωροθετημένης έκτασης του έργου είναι ιδιοκτησίες κατοίκων της Μ. Παναγίας που αρνούνται να πουλήσουν στην Εταιρεία. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης τους θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και έτσι η εταιρεία απλά …μετατόπισε το έργο.

Προκειμένου να εκδοθεί “Πρωτόκολλο εγκατάστασης και υλοτόμησης” στις Σκουριές, η εταιρεία κατέθεσε στο Δασαρχείο Αρναίας τοπογραφικό διάγραμμα με την ” ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Α΄ και Β΄ΦΑΣΕΙΣ” σε κλιμ.1:5000. Οι εκτάσεις που παρουσιάζονται “προς υλοτόμηση” σε αυτό το τοπογραφικό δεν συμπίπτουν με τα στοιχεία της ΚΥΑ 201745/2011 και του εγκεκριμένου “ΧΑΡΤΗ-ΣΧΕΔΙΟΥ 17-4″. Το Δασαρχείο Αρναίας, προφανώς χωρίς να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας, ενέκρινε την υλοτόμηση των εκτάσεων με βάση το τοπογραφικό της εταιρείας!

Η HELLAS GOLD εξαπάτησε το Δασαρχείο Αρναίας παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, παραποίησε τους Περιβαλλοντικούς Όρους της ΚΥΑ και μετατόπισε και αύξησε εκτάσεις χωροθετημένες από την ΚΥΑ για τα έργα. Αυτά συνεπάγονται όχι μόνον την επιβολή των κυρώσεων του όρου 19 της 7633/29/03/2012, αλλά και την άσκηση Ποινικής Δίωξης για εξαπάτηση Δημόσιας Υπηρεσίας με χρήση ψευδών στοιχείων και την επιβολή των νόμιμων προστίμων για καταστροφή δάσους. Αυτό σημαίνει κυρίως σύλληψη με αυτόφωρη διαδικασία των υπευθύνων της και όποιου εργάζεται στις Σκουριές και κατάσχεση των μηχανημάτων/οχημάτων που θα βρεθούν εκεί. Και με δεδομένο ότι το έγκλημα είναι “διαρκείας” αφού ξεκίνησε τον Ιούνιο και συνεχίζεται, θα έπρεπε να ξηλωθούν τα συρματοπλέγματα, οι μπάρες και οι συσκευές και να επιστραφεί το δάσος που θα έχει απομείνει στο Δημόσιο. Όμως για να γίνουν αυτά πρέπει οι Επιθεωρητές να βεβαιώσουν την παράβαση!

To ιστορικό των “ελέγχων” της δραστηριότητας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν είναι καλό. Στις 12-13/5/2010. πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας από κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ, παρουσία της τότε Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κας Καραβασίλη. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι “από τους 121 περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 143088/11/04/2005, οι 11 τηρούνται μερικώς και 11 δεν τηρούνται καθόλου”. Μεταξύ των όρων που «δεν τηρούνται καθόλου» ήταν και ο θεμελιακός όρος της αδειοδότησης της εξορυξης κάτω από τα σπίτια και τους δρόμους της Στρατονίκης, με μηχανική εκσκαφή και όχι με φουρνέλα.

Και τι έκανε για τις 22 διαπιστωμένες παραβάσεις η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ; Τίποτα. Ούτε ένα πρόστιμο, ούτε μια διοικητική ποινή. Μόνο ένα απλό non-paper προς την εταιρεία με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2012 (διαβάστε το εδώ) και τελειώσαμε!

Η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ μας υποβλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Η αποψίλωση του Δάσους Σκουριές με τριάντα πριόνια και εξήντα δύο βαφτισμένους από την Εταιρεία “υλοτόμους” συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς μέχρι σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε μια-δύο εβδομάδες, εκτός αν κάτι συμβεί. Αν οι Επιθεωρητές στείλουν ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ την απάντηση. Αν οι κάτοικοι σε εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος σταματήσουν την καταστροφή.

Όσο καθυστερούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να απαντήσουν, είναι συνυπεύθυνοι για κάθε ένα δέντρο που κόβεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :