Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Παρέδωσαν τα δάση στη λαθροϋλοτομία

Και ξαφνικά, κάποιοι στα Μίντια ανακάλυψαν ότι «λαθροϋλοτόμοι καταστρέφουν τα δάση μας». Κατόπιν εορτής, όπως πάντα, και με μοναδικό σκοπό την πρόσκαιρη εντυπωσιοθηρία. Σε λίγες μέρες θα το έχουν ξεχάσει κι αυτό. Οταν οι ίδιοι κάνουν ρεπορτάζ για τον κόσμο που το γυρίζει στα καυσόξυλα για να ζεσταθεί και διαφημίζουν κάθε είδους σόμπες, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι δίπλα στη νόμιμη υλοτομία θα αναπτυχθεί και η παράνομη, αφού πλέον τα καυσόξυλα έχουν ζήτηση. Και βέβαια, είτε παριστάνουν πως δεν ξέρουν είτε δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να πληροφορηθούν για το έγκλημα που διέπραξε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση), υποβιβάζοντας την μεγάλης έκτασης λαθροϋλοτόμηση σε ασήμαντο πταίσμα που τιμωρείται με πρόστιμο.



Εμείς έγκαιρα φωνάξαμε γι’ αυτό το έγκλημα, όμως μιλούσαμε «εις ώτα μη ακουόντων». Αναδημοσιεύουμε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο μας της 28ης Απρίλη, με τίτλο «Καταστρέφουν τα δάση για καυσόξυλα» και επαναφέρουμε το αίτημα για άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης δασοκτόνας διάταξης. Θυμίζουμε ότι ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.


Καταστρέφουν τα δάση για καυσόξυλα

Τέσσερις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Μ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππας Ε. Βενιζέλος, Σ. Ξυνίδης), δύο υπουργοί της ΝΔ (Κ. Αρβανιτόπουλος και Μ. Βορίδης) και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, με το νόμο 4055 (παρ. 2 του άρθρου 38), άναψαν το πράσινο φως στους ξυλέμπορους και στους συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα δάση. Ονοματίζουμε αυτούς τους έξι υπουργούς, γιατί αυτοί υπογράφουν το νόμο. Φυσικά, συλλογικά υπεύθυνοι είναι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, μιας και το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Και βέβαια, υπεύθυνοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν όλο το νόμο καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του, κι ακόμη οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, του ΛΑΟΣ και της Μπακογιάννη, που ψήφισαν αυτή τη διάταξη (και όχι μόνο) στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ο νόμος αυτός συζητήθηκε στη Βουλή και κανένας από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές (ακόμη και των λεγόμενων αριστερών κομμάτων) δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην καταστροφική διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 38.

Πιθανόν κάποιοι από τους οπαδούς αυτών των κομμάτων να προσπαθήσουν να τους αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι δεν πήραν χαμπάρι τη συγκεκριμένη διάταξη. Αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, γιατί όλοι οι βουλευτές των κομμάτων αυτών έχουν συμβούλους και αν πραγματικά ήθελαν να υπερασπιστούν τα δάση θα διαπίστωναν με τη μεγαλύτερη ευκολία, ότι η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, με τη δασοκτόνα αυτή διάταξη ανάβει το πράσινο φως στους ξυλέμπορους και στους συνεργάτες τους να μετατρέψουν τα δάση σε εργοτάξιο παραγωγής καυσόξυλων για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.


Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του νόμου 4055 εισήχθη στο σχέδιο νόμου και παρέμενε ως έχει, μιας και, όπως προαναφέραμε, όχι μόνο δεν έγινε συζήτηση, αλλά δεν έγινε η παραμικρή νύξη κατ’ αυτής. Είμαστε σίγουροι ότι εάν γινόταν ανοιχτή συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου θα αναγκαζόταν να την αποσύρει άμεσα, γιατί αν επέμενε στην παραμονή της θα ξεβρακωνόταν σαν ένας στυγνός δασοκτόνος που συνηγορεί υπέρ της καταστροφής των δασών.


Το άρθρο 268 του Δασικού Κώδικα (ΝΔ 86/1969) για την παράνομη υλοτομία προβλέπει:

«Ο οπωσδήποτε βλάπτων δάσος ή δασικήν έκταση ή προξενών οιανδήποτε φθοράν, ο άνευ αδείας υλοτομίας…κατασκευάζων ή συλλέγων δασικά προϊόντα… τιμωρούνται διά προστίμου ή κρατήσεως ή και δι’ αμφοτέρων των ποινών τούτων, εάν ουδεμία εκ της παραβάσεως επήλθε ζημία ή η προξενηθείσα τοιαύτη δεν υπερβαίνει τας χιλίας δραχμάς. Εάν η ζημία υπερβαίνη τα χιλίας δραχμάς, ο παραβάτης τιμωρείται κατά τας διατάξεις των άρθρ. 381 και 382 του ποινικού κώδικος».


Τι προβλέπει η νέα δασοκτόνα διάταξη;


«Αρθρο 38 παρ. 2. Αυξάνεται στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των άρθρων 268 του νδ 86/1969… όριο, μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος».


Αν κάνουμε συγκριτική ανάλυση των δύο αυτών διατάξεων, θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί στο δασικό πλούτο της χώρας μας. Οι χίλιες δραχμές είναι 2,93 ευρώ. Αρα, σύμφωνα με το άρθρο 268, παράνομη συλλογή καυσόξυλων αξίας μεγαλύτερης των 2,93 ευρώ και μέχρι 600 ευρώ θεωρούνταν πλημμέλημα και τιμωρούνταν με τις βαριές ποινές που προβλέπονται από τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα. Τώρα, όμως, με την παρ. 2 του άρθρου 38 του νόμου 4055 το αδίκημα της παράνομης συλλογής καυσοξύλων τιμωρείται σε βαθμό πταίσματος, δηλαδή με μια ποινή της πλάκας. Ετσι, από τις 2 Απρίλη του 2012 που άρχισε να ισχύει ο νόμος, άναψε το πράσινο φως στην παράνομη υλοτομία για τη συλλογή καυσόξυλων. Η παράνομη υλοτομία οργιάζει στην ελληνική περιφέρεια. Οι παράνομα δρώντες υλοτόμοι οπλοφορούν και έγιναν ο τρόμος και ο φόβος των δασοφυλάκων, οι οποίοι έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι και ανήμποροι. Μας κατήγγειλαν ότι τα βράδια γεμίζουν τριαξονικά με καυσόξυλα που μοσχοπουλούν στην αγορά. Επειδή οι αγοραίες τιμές καυσοξύλων είναι πολύ χαμηλές, χρειάζεται τριαξονικό για να φορτώσουν καυσόξυλα αξίας 599,8 ευρώ.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), οι αγοραίες τιμές καυσοξύλων του 2011 ήταν: Για καυσόξυλα Οξυάς 26,8 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο. Αρα, μπορούν να κλέψουν 22,39 χωρικά κυβικά μέτρα, ρισκάροντας διάπραξη πταισματικής παράβασης, που τιμωρείται με ποινή της πλάκας. Για καυσόξυλα Καστανιάς, Πλατάνου, Λεύκης 17,61 ευρώ για κάθε χωρικό κυβικό μέτρο, άρα μπορούν να κλέψουν 34 χωρικά κυβικά μέτρα στα όρια του πταίσματος. Για καυσόξυλα Δρυός και λοιπών πλατυφύλλων 33,86 το χωρικό κυβικό μέτρο. Αρα μπορούν άνετα να κλέψουν 17,69 χωρικά κυβικά μέτρα. Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις καυσοξύλων της κατηγορίας πλατυφύλλων, δύο χωρικά κυβικά μέτρα ζυγίζουν ένα τόνο.


Μ’ αυτή τη δασοκτόνα διάταξη, λοιπόν, θα μετατραπούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε εργοτάξιο παραγωγής καυσοξύλων, λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της στροφής στα καυσόξυλα. Οι ξυλέμποροι και οι συνεργάτες τους θα βγάλουν τεράστια κέρδη αφορολόγητα. Γι’ αυτό και πρέπει, εδώ και τώρα, ν’ αναπτυχθεί ένα ισχυρό και πραγματικό κίνημα απ’ όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να καταργηθεί άμεσα αυτή η δασοκτόνα διάταξη.

ΚΟΝΤΡΑ - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18137&pos=4&cat_id=48

Δεν υπάρχουν σχόλια :