Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Καταστροφικές οι συνέπειες από την τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής

Προς το τέλος βαδίζει η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και οι παραγωγοί κάνουν ταμείο: 0,47-έξοδα=0 (Μέσος Όρος Τιμής πράσινης ελιάς – έξοδα = μηδέν) . Για τους περισσότερους το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτό αποτυπώνει στα πρόσωπά τους τα χαρακτηριστικά της κατήφειας και του σκεπτικισμού!!!
Κατήφεια, γιατί για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Διότι για τις όποιες ποσότητες κατάφεραν να παραδώσουν, ο μέσος όρος δεν ξεπέρασε τα 0,50 € το κιλό, που σημαίνει όσα χρήματα κι αν πάρουν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Σκεπτικισμό για το μέλλον της καλλιέργειας – του μοναδικού αυτού προϊόντος- με πολλούς να είναι απρόθυμοι να επενδύσουν για την νέα καλλιεργητική περίοδο, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Ο κατάλογος με τον οποίο έγινε η παράδοση-παραλαβή της ελιάς είναι ο παρακάτω:


Ο κατάλογος αυτός τηρήθηκε στην αρχή, διότι όσο περνούσαν οι μέρες πολλοί έμποροι σταμάτησαν να παίρνουν τις ψιλές κατηγορίες με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες να οδηγηθούν στα ελαιοτριβεία για λάδι.


Το αγουρέλαιο, που έχει πάρει και αυτό ΠΟΠ, αγοραζόταν από τους εμπόρους προς 2,40 € το κιλό!!!

Όποια και αν ήταν η επιλογή του παραγωγού, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να αφήσουν την παραγωγή τους στο χωράφι για λάδι.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους παραγωγούς τόσο πολύ προβληματισμένους. Ψάχνουν μόνοι τους διεξόδους. Ο δρόμος των μεταποιητών– εμπόρων διαπιστώνεται ότι δεν είναι μονόδρομος. Ήδη έχουν ανακοινωθεί με το τέλος της συγκομιδής συγκεντρώσεις για να συζητηθούν θέματα διάθεσης της ελιάς.

Θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε νέα από τις συγκεντρώσεις αυτές.

ΠΗΓΗ chalkidiki-olives.com


αναρτήθηκε από Ρεσπέντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :