Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Διψασμένη» για ελαιόλαδο φέτος η παγκόσμια αγορά

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ελληνικό ελαιόλαδο καταγράφεται από τις πρώτες κιόλας πράξεις που πραγματοποιούνται για το προϊόν νέας σοδειάς στη χώρα μας. Τα περσινά αποθέματα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί από την... σκούπα των Ιταλών στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στη νέα σοδειά.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η υπεραξία του συσκευασμένου χάνεται για τον Έλληνα παραγωγό λόγω των πωλήσεων χύμα.
Έτσι πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε πώληση ενός... βυτίου ελαιολάδου από επιτραπέζιες ελιές με 0,3 οξύτητα πάλι σε Ιταλούς εμπόρους στα 2,60 ευρώ. Η πώληση έγινε από ιδιωτικό ελαιοτριβείο της Φθιώτιδας και δείχνει την αγωνία των Ιταλών εμπόρων να εξασφαλίσουν ποσότητες σε μια χρονιά χαμηλής προσφοράς. Το μόνο δυσάρεστο είναι πως η υπεραξία του συσκευασμένου ελαιολάδου θα χαθεί ξανά για τον Έλληνα παραγωγό, αφού το ελληνικό προϊόν εξακολουθεί να πωλείται χύμα στους Ιταλούς, που διαμορφώνουν ανενόχλητοι τη δική μας αγορά.

Η παραγωγή ελαιολάδου από επιτραπέζιες ελιές οφείλεται στην κακή εμπορική χρονιά για την ελιά φέτος και η απόδοση σε λάδι είναι πολύ χαμηλή, δημιουργεί όμως ένα καλό προηγούμενο για τις ελαιοποιήσιμες ελιές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως έμποροι στη Δυτ. Ελλάδα αναζητούν τη χαμηλότερη εμπορική κατηγορία, το πεντάρι, προσφέροντας 2 ευρώ το κιλό, τιμή που μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευε το εξαιρετικά παρθένο προϊόν.


Έβαλε πλώρη για 4.000 δολάρια ο τόνος

Με τα 3 ευρώ το κιλό φλερτάρει η τιμή του ελαιολάδου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Economist. Όπως αναφέρει, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 3.400 δολάρια ο τόνος (2.600 ευρώ ο τόνος) και εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό σύντομα να φτάσουν τα 4.000 δολάρια ο τόνος (3.000 ευρώ ο τόνος). Πλέον οι τιμές του ελαιολάδου έχουν απομακρυνθεί από τα χαμηλά επίπεδα των εννέα ετών και τα αιτήματα για ιδιωτική αποθεματοποίηση, αφού η ξηρασία στην Ισπανία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και έφερε άνοδο κατά 50% μέσα σε διάστημα τριών μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά η παραγωγή έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 3.389.000 τόνων, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Οι περσινές χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist. «Από τις διακοπές τους στο Νότο φαίνεται πως οι Βορειοευρωπαίοι εκτίμησαν την αξία του ελαιολάδου, αφού οι Γερμανοί έχουν πενταπλασιάσει την κατανάλωση ελαιολάδου σε σύγκριση με το 1990, ενώ οι Άγγλοι την έχουν δεκαπλασιάσει», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :