Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόστιμα του Δήμου Προποντίδας στα beach bar Αγ. Μάμα

Αγ. Μάμας Χαλκιδικής:
Επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες «είδαν» τις αυθαιρεσίες στην παραλία του υγροτόπου!
Μετά από μακρόχρονη ενασχόληση με το θέμα και την ανταλλαγή κιλών αλληλογραφίας, οι οικολόγοι κατάφεραν να δουν και οι «αρμόδιους φορείς» αυτό που χρόνια τώρα οι διερχόμενοι επισκέπτες έβλεπαν: την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία του υγροτόπου του Αγ. Μάμα.
Οι αρμόδιοι είναι το ΥΠΕΚΑ, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Νέας Προποντίδας.
Μόλις πριν από λίγες μέρες κοινοποιήθηκαν εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής συνοδευόμενες από τσουχτερά πρόστιμα σε 13 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές αυτές. Ακόμα κι όταν... οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργοποιούνται μετά από 5 μήνες κι αφού έχει κλείσει η τουριστική περίοδος, δίνοντας στους αυθαιρετούντες ταυτόχρονα και το περιθώριο άλλων 30 ημερών να αποσύρουν τις αυθαίρετες κατασκευές, τότε εκτός από την υποκρισία τους αποκαλύπτεται και η εγκληματική για τη χώρα μας πολιτική πρακτική των πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων. Αυτές που υποθάλπουν απαράδεκτα φαινόμενα, καταπατώντας τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον, δημιουργώντας «παράνομους» επιχειρηματίες χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που απορρέουν απ’ τις ενέργειες τους στην οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση στους μισθούς και τις συντάξεις των ανθρώπων. Πολύ δε περισσότερο, αποκαλύπτεται ότι η έννοια της ανάπτυξης ακόμη και σήμερα, μετά απ’ όσα έχουμε πάθει, μεταφράζεται σε ενέργειες «άρπα κόλα» χωρίς σχέδιο και προοπτική καταστρέφοντας τη κοινωνική συνοχή, την υγεία και το περιβάλλον προς όφελος των λίγων και των «ημετέρων».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε για το θέμα:
«Ένα μέρος των αυθαιρεσιών που χρόνια τώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν, έστω και καθυστερημένα μπαίνει στο δρόμο της αποκατάστασης. Η αυτοδιοίκηση, μέσω των εντεταλμένων οργάνων της (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.λπ.) έχει νομική υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνει καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνει άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας. Είναι απορίας άξιον πώς χρειάστηκε τόσος χρόνος για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες.
Δεν γίνεται βέβαια καμία κουβέντα για ελέγχους για την ποιότητα και ποσότητα των τροφίμων και ποτών που σερβίρονται σε αυτά τα καταστήματα, την ηχορύπανση, τη νομιμότητα των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά και πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πιστοποιητικό υγιεινής, αν έκοβαν αποδείξεις, ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κτλ. Αν όμως οι νόμοι εφαρμόζονταν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν, τότε θα υπήρχαν νόμιμοι επιχειρηματίες και τα έσοδα του κράτους δεν θα προερχόταν από την επιβολή προστίμων -τα οποία πολλές φορές δεν εισπράττονται- αλλά από τις νόμιμες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι παραλίες αποτελούν εκτός από πολύτιμα οικοσυστήματα, δημόσιο αγαθό που μπορεί να προσφέρει οφέλη στους δήμους. Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο της τουριστικής μας υποδομής και όχι να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος πόρος στο βωμό του ευκαιριακού κέρδους από ιδιώτες, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό.»

________________________________________________
Περισσότερα: Μ. Τρεμόπουλος, 6976448442

Ιστορικό της υπόθεσης
Οι "οργανωμένες παραλίες" με τον τρόπο που συνήθως στη χώρα μας λειτουργούν (μόνιμες ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα, ξύλινοι διάδρομοι στην άμμο, ολοήμερη και ολονύκτια λειτουργία beach bar) συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική απειλή και όχι μόνο στις προστατευόμενες περιοχές. H αποψίλωση του τοπίου από τη βλάστηση, οι αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορύπανση, η κίνηση οχημάτων σημαίνει απομάκρυνση της άγριας ζωής και δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υγρότοπος του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική. Ενώ υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, το καλοκαίρι του 2011 φιλοξενούσε εντός των ορίων του περισσότερα από 10 beach bar.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία) κατάγγειλαν τις αυθαιρεσίες και τελικά βρέθηκε ότι η παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας τα προηγούμενα χρόνια γινόταν χωρίς σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ. Μόνο μετά το χειμώνα 2011-2012, και κατόπιν των αναφορών του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ερωτήθηκε το ΥΠΕΚΑ το οποίο, ωστόσο, εισηγήθηκε θετικά με υπογραφή του τότε υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου! Η θετική εισήγηση του ΥΠΕΚΑ προκάλεσε έκπληξη, καθώς το υπουργείο ήταν ενήμερο για την κατά παράβαση των νόμων περιβαλλοντική υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής του Αγ. Μάμα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ρόλος του είναι να αποτελεί τον θεματοφύλακα των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών της χώρας μας.
Στους φορείς που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή προστέθηκε και η Αυτοδιοικητική Κίνηση Οικολογία-Αλληλεγγύη από τις καταγγελίες της οποίας τελικά πριν από λίγες μέρες (29/8/2012) και πάνω στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν ο Δήμος Προποντίδας βρήκε τους αυθαιρετούντες με ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση και ΑΦΜ και τους καλεί εντός 30 ημερών να πληρώσουν πρόστιμα από 1500-36.000€ (!) και επιπρόσθετα να απομακρύνουν τις κατασκευές τους γιατί θα κατεδαφιστούν.
Δείτε περισσότερα:
Όχι στον πολιτισμό της ξαπλώστρας! http://ecology-salonika.org/2010/03/15/no-to-culture-of-sunbed/
Παραλίες-«χωματερές» σε Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική http://ecology-salonika.org/2010/07/28/beaches-dumps-in-thessaloniki-chalkidiki/
Παράκτια Ζώνη σε Απόγνωση… http://ecology-salonika.org/2010/07/27/coastal-zone-in-despair/
Οικολογικά αντι-βραβεία 2012 http://ecology-salonika.org/2010/06/01/this-years-anti-eco-awards/

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

αντε τα Beach Bars ok είχαν κάποιες πολεοδομικες αυθαιρεσίες δεν υπάρχει καμμια αισθητική στις κατασκευές τους καταστρέφοντας το τοπίο, τα αυθαίρετα σπίτια και οι διαφορες κατασκευές που υπάρχουν γύρω από τον υδροβιότοπο που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν λόγω του οτι βρίσκονται σε περιοχή natura που τις βάζετε κύριοι; απλά δεν σας ενδιαφέρει; Ή το στρατόπεδο είναι οκ στο σημείο που βρίσκεται το οποίο δεν είναι καν στρατόπεδο αλλά ενα camping! μηπως θα έπρπεπε να εξεταζόταν η υπόθεση πιο συλλογικά; ε;