Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Να δανείζουν πλούσιοι πολίτες κράτη σε οικονομική κρίση προτείνουν Γερμανοί οικονομολόγοι

Αναγκαστικό δάνειο των εύπορων πολιτών στα κράτη προς επίλυση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη προτείνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW σύμφωνα με... δημοσίευμα του Handelsblatt Online.

Το DIW προτείνει μια άλλη εκδοχή του πολυσυζητημένου «φόρου πλουσίων».

Η νέα μελέτη προτείνει είτε να καταβάλουν οι εύποροι πολίτες μία εφάπαξ εισφορά στο κράτος, η οποία θα τους επιστραφεί σταδιακά σε δόσεις, είτε να συνδυαστεί το παραπάνω με την αγορά «ενός αναγκαστικού ομολόγου».

Το κράτος θα επιστρέψει το ποσό στους πλούσιους πιστωτές, όταν βελτιωθεί και πάλι η δημοσιονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, προτείνουν οι ειδικοί του DIW.

Αναφέρουν, επίσης, ότι εάν επιβαλλόταν εισφορά στις ιδιωτικές περιουσίες από 250.000 ευρώ κι άνω 500.000 ευρώ για ζευγάρια θα προέκυπτε μία βάση υπολογισμού που αντιστοιχεί στο 92% του γερμανικού ΑΕΠ.

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αφορούσε το 8% των πιο πλούσιων πολιτών.

Σε περίπτωση επιβολής του, στον υπολογισμό της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών θα συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις καταθέσεις, τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις τους.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών αναφέρει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια και σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία.

Όπως δήλωσε στο Handelsblatt Online ο επικεφαλής της μελέτης Στέφαν Μπαχ, «ακριβώς εκεί σε αυτές τις χώρες θα ήταν σκόπιμα τέτοιου είδους εργαλεία, ώστε να συμπεριληφθούν τα διαθέσιμα και εν μέρει υπερσυσσωρευμένα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην αναχρηματοδότηση των κρατών».sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :