Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του Γιώργου Πυρπασόπουλου στο VeryRound.gr

Ο γνωστός ηθοποιός μιλάει για τη δουλειά του και την τηλεόραση. Σχολιάζει την κεντρική πολιτική σκηνή και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Πως προέκυψε η υποκριτική;

Το ερέθισμα προέκυψε κυρίως από την οικογένεια μου, η γιαγιά μου η Μαρίκα Νέζερ ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ο πατέρας μου στα νιάτα του ήταν ηθοποιός, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και έτσι ασχολήθηκα και εγώ ερασιτεχνικά στην αρχή και μετά επαγγελματικά με την υποκριτική.

Υπήρξαν στιγμές μου μετάνιωσες για αυτή σου την επιλογή ;

Δεν το έχω μετανιώσει ποτέ, καμιά φορά βέβαια αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητάς που έχει το επάγγελμα.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός με τί θα ήθελες να ασχοληθείς;

Θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι παρεμφερές, όπως τη φωτογραφία τη σκηνοθεσία τα εικαστικά. Οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το χώρο.

Ποιά ήταν η πρώτη σου δουλειά ;

Στο θέατρο η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά ήταν το έργο '' Έρωτας και Αναρχία'' της Λίνα Βερτμίλερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη ενώ τηλεοπτικά η πρώτη μου δουλεία ήταν ένα παραμύθι για την Ετ1, την περίοδο που ήμουν στον ερασιτεχνικό θίασο της Κάρμεν Ρουγκέρι.

Η νέα σου ταινία ''4ever'' πότε θα βγει στους κινηματογράφους και τι πραγματεύεται;

Θα παιχτεί στην ''ταινιοθήκη της Ελλάδος'' στις 31 Μαΐου με 6 Ιουνίου και κάποια στιγμή το Σεπτέμβρη θα προσπαθήσω να βρω μια αίθουσα στη Θεσσαλονίκη για να προβληθεί. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου και περιγράφει τη σχέση ενός ζευγαριού σε ένα κρίσιμο 24ωρο της σχέσης τους. Γενικότερα από την ταινία προκύπτει το ερώτημα, αν η πίστη και αφοσίωση μιας σχέσης που φτάνει σε αυτό το σημείο είναι συμβιβασμός ή αληθινή αγάπη.

Έχεις κάνει και την σκηνοθεσία της ταινίας;

Σ' αυτήν την ταινία έχω κάνει την παραγωγή την σκηνοθεσία και παίζω επίσης.

Σε ενδιαφέρει το κομμάτι της σκηνοθεσίας;

Με γοήτευσε πολύ όλη αυτή η ιστορία και είναι κάτι που θα ξανάκανα, ήδη φλερτάρω με κάποιες ιδέες ώστε να ξεκινήσω ένα νέο project.

Ποιους ρόλους θεωρείς πρόκληση τους κωμικούς ή τους δραματικούς;

Πρόκληση θεωρώ να μπορεί κάποιος να κάνει και τα δύο, να μπορεί να εναλλάσσεται μέσα σ' αυτά. Αποφεύγω να προσδιορίσω μια ταυτότητα στους ρόλους που κάνω. Ενδιαφέρον και πρόκληση για μένα είναι να κάνω αντιφατικά πράγματα και διαφορετικά, για το οποίο βέβαια δεν σου δίνεται η ευκαιρία διότι η αγορά σε ταυτίζει με ένα ρόλο ή σε βάζει σε ένα πλαίσιο.

Έχεις κάνει τηλεόραση κινηματογράφο και θέατρο, ξεχωρίζεις κάποιο από αυτά τα τρία περισσότερο;

Τηλεόραση έχω κάνει πολύ και δεν βλέπω καμία εξέλιξη και πρόοδο σε αυτό το κομμάτι, σε ότι αφορά το μέσο και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα. Αυτό που κυνηγάω περισσότερο και αγαπώ είναι το σινεμά και το θέατρο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον ελληνικό κινηματογράφο;

Ο Ελληνικός κινηματογράφος έχει μια εξωστρέφεια αυτή τη περίοδο και πάει πολύ καλά εκτός συνόρων με τις ανάλογες διακρίσεις. Το πρόβλημα βέβαια παραμένει στην εγχώρια ανταπόκριση του κοινού το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μια αλλαγή στη στάση του απέναντι στο ελληνικό σινεμά, εξάλλου γίνονται προσπάθειες για να έχει αποδοχή στην Ελλάδα και θέλω να πιστεύω ότι και ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να ενδιαφέρεται για τον Ελληνικό κινηματογράφο και να πηγαίνει στις αίθουσες.

Αυτή τη περίοδο με τι ασχολείσαι;

Τώρα κάνω πρόβες για τις εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών θα κάνουμε περιοδεία στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Στη παράσταση συμμετέχουν ο Κώστας Κόκλας και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική;

Θα τον συμβούλευα πρώτα απ' όλα να αναπτύξει μια σχέση με κάποιο άλλο επάγγελμα, και εν συνεχεία να δει το θέμα της υποκριτικής επαγγελματικά, γιατί είναι πολύ δύσκολη η περίοδος και τα περιθώρια της αγοράς έχουν στενέψει και φυσικά να έχει αυτογνωσία ώστε να καταλάβει αν μπορεί να κάνει για αυτή τη δουλειά.

Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;

Το Χειμώνα συνήθως πηγαίνω σε χιονοδρομικά κέντρα, κάνω snowboard. Γενικά μου αρέσουν οι εκδρομές και τα ταξίδια, να κάνω βόλτες με το ποδήλατο και βόλτες στη θάλασσα.

Έχεις ρίζες από τη Χαλκιδική. Βλέπεις το τόπο αυτό ως καταφύγιο ηρεμίας;

Έχω καταγωγή από το Πολύγυρο. Η Χαλκιδική δεν ενδείκνυται σαν προορισμός για το Σαββατοκύριακο καθώς η απόσταση είναι μεγάλη και τα χρονικά μου περιθώρια είναι στενά. Όποτε όμως πηγαίνω εκεί, πράγματι είναι για μένα ένα καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης.

Θα επέλεγες την επαρχία για μόνιμη εγκατάσταση;

Το ιδανικό για μένα θα ήταν να μένω στην επαρχία και να εργάζομαι στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό, την επαρχία ίσως την επιλέξω κάποια στιγμή όταν συνταξιοδοτηθώ, αλλά για τώρα το θεωρώ αδύνατο. Η επαρχία γενικά όμως μου αρέσει πολύ, οι άνθρωποι είναι πιο συνεννοήσιμοι και πιο χαλαροί και γενικά η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη.

Η οικονομική κρίση σε έχει επηρεάσει;

Όπως όλο το κόσμο, με έχει επηρεάσει και εμένα σε μεγάλο βαθμό. Λόγω της ανασφάλειας του επαγγέλματος, τώρα έχεις δουλειά και μετά από λίγο περιμένεις, δεν είναι μια σταθερή εργασία και λογικό είναι αυτή την εποχή να έχουν μειωθεί σημαντικά οι ευκαιρίες απασχόλησης για πάρα πολλούς. Επίσης όπως πολλοί άλλοι έτσι και εγώ, έχω ένα δάνειο και είμαι λίγο πιεσμένος.

Πώς βλέπεις την εμπλοκή όλο και περισσότερων συναδέλφων σου και γενικά ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου με την πολιτική;

Αυτό είναι μία πολιτική των κομμάτων για να αντλήσουν ψήφους. Δε μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχουν σε αυτό τον χώρο τραγουδιστές και ηθοποιοί, σαφώς και δεν αποκλείονται αλλά νομίζω ότι οι λόγοι είναι καθαρά ψηφοθηρικοί.

Βλέπεις μια δική σου πιθανή εμπλοκή με την πολιτική;

Ποτέ! Την παρακολουθώ την πολιτική και έχω όσο μπορώ μία επαφή. Το χρέος μου θα το κάνω να ψηφίσω αλλά δεν έχω το υπόβαθρο να ασχοληθώ με αυτή την ιδιότητα. Θα μπορούσα να είμαι σύμβουλος σε κάποια θέματα πολιτιστικού περιεχομένου αλλά μέχρι εκεί, τίποτα παραπάνω.

Βλέπουμε τα τηλεοπτικά κανάλια να κόβουν τις Ελληνικές σειρές λόγω οικονομικών προβλημάτων και παράλληλα την επιδρομή σε αυτά Τούρκικων σήριαλ. Ποιο είναι το σχόλιό σου;

Τα κανάλια δε θεωρώ ότι στηθήκανε για να ψυχαγωγούνε, το κομμάτι της ψυχαγωγίας προκύπτει συμπτωματικά και όχι με τις βάσεις και τις αρχές που θα έπρεπε να έχει ένα κανάλι που θέλει να ονομάζεται ψυχαγωγικό. Τα πράγματα συμβαίνουν λοιπόν κατά τύχη και χωρίς καμία λογική. Για παράδειγμα, εγώ έκανα μία σειρά δύο χρόνια πριν, και αρχίσανε να την προβάλουνε φέτος. Ξεκινήσανε να την προβάλουν Παρασκευή, στη συνέχεια την μεταφέρανε Τετάρτη, μετά την κόψανε για να την προβάλουν τον Μάιο. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στον τηλεθεατή. Δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου, το μόνο που κάνουν είναι να δοκιμάζουν στις πλάτες του κόσμου. Ο τηλεθεατής για να κάτσει να δει κάτι βάζει ένα πρόγραμμα και άμα εσύ του αλλάζεις τον προγραμματισμό και την διάθεση δείχνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει και δεν τον σέβεσαι. Γενικότερα, τα κανάλια είναι στημένα σε λάθος βάση. Θέλω να πιστεύω ότι με αφορμή αυτή την κρίση θα αλλάξουν τα πράγματα και είτε θα ανασυνταχθούνε και θα αναδιοργανωθούν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως κανάλια ψυχαγωγίας και όχι ως άλλα μέσα ή θα κλείσουνε και θα ανοίξουνε κάποια άλλα που θα έχουν τις σωστές βάσεις.

Η κατάσταση στην Ελλάδα βλέπεις να αλλάζει; Πιστεύεις ότι μας χρειάζεται ένας Ράϊχενμπαχ;

Έχει αποδειχθεί ιστορικά, στα τόσα χρόνια που περάσανε και είχαμε ευκαιρίες να πάμε καλύτερα, εμείς οι ίδιοι ήμασταν αυτοί που βάζαμε τα χέρια μας και βγάζαμε τα μάτια μας. Τόσα χρόνια κάποιοι «έξυπνοι» λυμαίνονταν τη χώρα και κανένας δε βγήκε να διαμαρτυρηθεί. Τώρα ξαφνικά που στενέψανε τα όρια θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν. Πριν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τα έπαιρναν από δω κι από εκεί και γενικά η εικόνα που είχαμε, ήταν η εικόνα που ψηφίζαμε. Διαφωνώ στην ιδέα να ξεπουληθούμε αλλά σίγουρα τα πράγματα πρέπει να μπούνε σε μια τάξη και αφού φτάσαμε ως εδώ, πρέπει να γίνουμε αξιοκρατικοί, δίκαιοι και να τηρούμε τους νόμους. Γενικά θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει επιτέλους και θα είναι για καλό, γιατί θα αλλάξει τη νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης του Έλληνα. Ο καθένας ήταν μόνο για τη πάρτη του. Σε ότι αφορά το τι υπογράφουμε και τι συμφωνίες κάνουμε, ας όψονται αυτοί οι ψηφοφόροι.



veryround.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :