Σάββατο 5 Μαΐου 2012

"ΝΔΠΑΣΟΚΟΔΗΣΟΚΑΕ" To κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου!!!

Μια παλιά και πολύ δημοφιλής παροιμία των Εγγλέζων συμβουλεύει:

«Άφησέ του λάσκα το σχοινί και θα πνιγεί μόνος του».

Η παροιμία αυτή φαίνεται να ταιριάζει «γάντι» και στην περίπτωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Άφησε λάσκα το μικρόφωνο στον κ. Ε. Βενιζέλο και θα εκτεθεί μόνος του.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ - ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ απετέλεσε τμήμα και μετεξέλιξη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου με επικεφαλής τον Γεώργιο Μαύρο.Η EΔΗΚ ήταν συνέχεια της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ με επικεφαλής τον Ιωάννη Ζίγδη.Το ΚΟΔΗΣΟ ήταν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Γιάγκο Πεσματζόγλου και το ΚΑΕ ήταν το Κόμμα Αγροτών Ελλάδας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Οι Ευρωεκλογές του 1981, διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Διενεργήθηκαν με βάση το νόμο 1180/81 και το υπ` αριθμόν 981/81 Προεδρικό Διάταγμα, ενώ το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική με τη διαδικασία της λίστας.

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) ήταν ελληνικό πολιτικό κόμμα, από τα μετριοπαθή κεντρώα κόμματα της μεταπολίτευσης. Δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία 1979 - 1989.
Το ΚΟΔΗΣΟ ιδρύθηκε στις αρχές του 1979 από στελέχη κυρίως προερχόμενα από τη διάσπαση της ΕΔΗΚ που είχε προηγηθεί το 1978, με πρώτο πρόεδρο τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου. Δεδομένου ότι κάποια από αυτά τα στελέχη είχαν ήδη εκλεγεί βουλευτές στις εκλογές του 1977, το νεοσυσταθέν κόμμα είχε αυτομάτως και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981 σε κοινή κάθοδο με το Κόμμα Αγροτών και Εργαζομένων (ΚΑΕ) του Αλέξανδρου Μπαλτατζή (41.126 ψήφοι, 0,72% και καμία έδρα), ενώ στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα έλαβε 241.666 ψήφους (4,26%) και μία έδρα για τον πρόεδρο Γιάγκο Πεσμαζόγλου.

Ακολούθησε η κάθοδος στις ευρωεκλογές του 1984, όπου όμως ήρθε μία εκλογική ήττα (47.389 ψήφοι, 0,80% και καμία έδρα), πράγμα που οδήγησε τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου σε παραίτηση από την προεδρία και στη συνέχεια σε αποχώρηση από το κόμμα. Τον διαδέχθηκε ο ως τότε γραμματέας του κόμματος Μπάμπης Πρωτοπαπάς (μερικά χρόνια νωρίτερα ο ίδιος είχε υπάρξει στέλεχος της Αριστερής Συμμαχίας).

Η αποχώρηση του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία) καθώς και οι αποχωρήσεις κι άλλων στελεχών που είχαν προηγηθεί (ανάμεσά τους οι Βιργινία Τσουδερού και Σωτήρης Κούβελας, μετέπειτα υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να μην κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές του 1985, αλλά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και να εξασφαλιστεί μία έδρα για τον πρόεδρο του κόμματος.

Το 1985 άλλαξε το σύμβολο του κόμματος, καθώς υιοθετήθηκε το σήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας (ως τότε το έμβλημα ήταν ένα χελιδόνι), ενώ το κόμμα οδηγήθηκε στη συνέχεια σε μια πιο αριστερή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το ΚΟΔΗΣΟ να είναι ένα από τα κόμματα που μαζί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Αριστερά, την ΕΔΑ και άλλους σχηματισμούς να δημιουργήσουν το 1989 τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, ο οποίος συνασπισμός έστειλε τον Αντρέα Γ. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, και ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος, υπήρξε τότε σφοδρός πολέμιος του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

Η ενσωμάτωσή του ΚΟΔΗΣΟ σ` αυτόν τον συνασπισμό, σήμανε και την αναστολή της λειτουργίας του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέχρι το 1989, είχε διατελέσει πολιτικό στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ, και επικεφαλής της τοπικής φοιτητικής νεολαίας του κόμματος στην Θεσ/νίκη.

Ανάμεσα στους νεολαίους του ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ, διεκρίνετο ο πληθωρικός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σφοδρός πολέμιος τότε του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής (Μάκης) Μαυροκέφαλος, στο σύγγραμμά του “ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – «ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ» Μια μικρή πολιτική ιστορία. Ιδέες και πρόσωπα. Στέλεχος της νεολαίας του ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ και αργότερα στέλεχος της ΝΔ.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος ώς συνταγματολόγος, πράγματι προικισμένος, ήταν εξ αυτών οι οποίοι νομιμοποίησαν τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια στην εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη ώς προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσα από το “αδιαμφισβήτητο” πολιτικό τάλαντό του, ανεδείχθη σε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, πολιτικά και κομματικά, η υποστήριξη της νομιμότητος των χρωματιστών ψηφοδελτίων, “πιστώθηκε” υπέρ του απο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, μέχρι και το 2004, όμως δεν πήρε κάποια από τις κορυφαίες και προβεβλημένες υπουργικές θέσεις, αν και ως Υπουργός Πολιτισμού, συνέδεσε το όνομά του με την προετοιμασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

Η εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη ώς προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνδέθηκε με δύο σοβαρά προβλήματα “Συνταγματικού Δικαίου”, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά». Το έτος 1985 και κατά την ψηφοφορία εκλογής του Προέδρου, χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία), κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη στη ΝΕΤ, με θέμα : Γιατί διεκδικώ την ηγεσία του ΠαΣοΚ. : «Πιστεύω στην δημοκρατία των πολιτών. Να μην παίζουμε με τις λέξεις “μνημόνιο- αντιμνημόνιο”. Δεν συμφωνώ με την άποψη Λοβέρδου για συγκυβέρνηση. Δεν διανοούμαι αυτή τη συζήτηση».

Έκλεισε τη συνέντευξή του λέγοντας «Δεν θα δεχθώ ένα ΠαΣοΚ που μεταλλάσετε σε ΚΟΔΗΣΟ και γίνεται συντηρητικό» !!!

Σταχυολογώντας μερικές απο τίς “ατάκες” του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ :

Ο κ. Ε. Βενιζέλος είπε στη συνέντευξή του στην Δημοσιογράφο κα Γιάννα Παπαδάκου ότι:

* «Οι Έλληνες πολίτες δεν ξέρουν τι είναι αυτό το οποίο έγινε ακριβώς στο παρασκήνιο»,

* «είμαστε πράγματι ένα «εργαστήριο» για να δουν κάποιοι και για να δούμε και εμείς τι σημαίνει Νομισματική Ένωση και τι σημαίνει να παραβιάζεις τους κανόνες μιας δημοσιονομικής πειθαρχία»

*«Ο Σόιμπλε είναι μια μεγάλη φυσιογνωμία της γερμανικής πολιτικής ζωής και εφόσον η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι και μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική φυσιογνωμία»
(αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να το πεί κάποιος και για τον Χίτλερ κατά την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας).

*Αναλαμβάνοντας την διαπραγμάτευση: «Εγώ (ο κ. Βενιζέλος) του εξήγησα (του κου Σόϊμπλε), από την αρχή, ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν πράγματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ».

Δηλαδή στα απλά Ελληνικά, με την “εξήγηση” την οποίαν έδωσε στον Σόιμπλε, ακύρωσε το μοναδικό ισχυρότατο
διαπραγματευτικό “χαρτί”, το οποίο διέθετε η χώρα εκείνη τη στιγμή και ουσιαστικά του προσέφερε ελεύθερο πεδίο.

Και έτσι απαλλαγμένος ο κος Σόϊμπλε και η παρέα του, από τον μοναδικό φόβο που είχε σχετικά με την δυσμενείς επιπτώσεις για το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκίνησε να ξετυλίγει την στρατηγική της Γερμανίας για την καταλήστευση της Ελλάδας, εκβιάζοντας εκ του ασφαλούς και τρομοκρατώντας τον Ελληνικό λαό και την Κυβέρνησή του.

Τόσο καλά πήγαν οι “διαπραγματεύσεις” του κ. Ε. Βενιζέλου!!!

* «Εδώ (στην κυβέρνηση), δεν ήρθαμε να εφαρμόσουμε δυστυχώς την πολιτική που πιστεύουμε, ήρθαμε να κάνουμε πράγματα αντίθετα στις πεποιθήσεις μας, αντίθετα στη συναισθηματική μας παρόρμηση, αντίθετα στις ηθικές μας υποχρεώσεις πολλές φορές, γιατί; Γιατί έπρεπε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια».

Άραγε έχει ποτέ μέχρι σήμερα ξεκαθαρίσει ο κος Βενιζέλος σε ποια ακριβώς πολιτική πιστεύει προσωπικά ο ίδιος;

Και ρώτησε άραγε ποτέ, τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αν του επιτρέπουν να πολιτεύεται αντίθετα σε αυτό, που τους παρέσυρε να εικάζουν ως πεποιθήσεις του, δηλαδή ως «ανεμοδούρας»;

Αντίθετα στη συναισθηματική του παρόρμηση», δηλαδή ως συναισθηματικά ανάλγητος;

Αντίθετα στις ηθικές του υποχρεώσεις», δηλαδή ως πολιτικά ανήθικος;

Άντε και καλό “βόλι” αύριο την κυριακή του Μάη, πατριώτες !!!




Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :