Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«O OHE μας σκοτώνει»

Στους δρόμους βγαίνουν οι Σύροι μετά τη σφαγή της Χούλα και για τρίτη ημέρα χθες διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. «Ο ΟΗΕ μας σκοτώνει» έγραφε πανό στη Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ενώ η οργή των Σύρων για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας κλιμακώνεται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως «τους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και το πυροβολικό του καθεστώτος εναντίον κατοικημένης συνοικίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις κατ΄εφαρμογήν του σχεδίου Αναν.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Αναν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ουδέποτε ετέθη σε εφαρμογή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουρός τη Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον συμφώνησαν να εντείνουν την πίεση επί του Μπασάρ αλ Ασαντ και επιβεβαίωσαν την προσεχή τρίτη διάσκεψη «Των Φίλων του Συριακού Λαού» στο Παρίσι.

Χθες το βράδυ, ο πάπας Βενέδιτκος XVI εξέφρασε την οδύνη του και την τεράστια ανησυχία του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :