Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνει τη σκυτάλη για το σχηματισμό κυβέρνησης

Επιστρέφει σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη κατάληξη των επαφών που είχε για ένα διήμερο με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τη σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. Αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή του για τη δημιουργία κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει την Πέμπτη, στις 13:00, τη διερευνητική εντολή ενώ το κόμμα του θα συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Εν τω μεταξύ στις.. 12.00, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή.

Χθες ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς με την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παραλαμβάνει σήμερα τη διερευνητική εντολή, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως στην παρούσα φάση της διαδικασίας οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια λύση, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια παίρνοντας τη διερευνητική εντολή. Πρότεινε εκ νέου στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ –ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ), κάτι που αναμένεται να κάνει εκ νέου και σήμερα. Ως δεύτερη επιλογή πρότεινε να παρέχει το ΠΑΣΟΚ στήριξη σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ». Αρνήθηκε πάντως το ενδεχόμενο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση που θα παγώσει τις διαδικασίες για ένα διάστημα και θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, για να μη χάσει χρόνο η χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συναντήσει πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους δεν έχει συναντηθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, δηλαδή με τον Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ και τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ακολούθως θα συναντήσει και τον Αντώνη Σαμαρά (ΝΔ) και τον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην χθεσινή ομιλία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για «αμφισημία» και «μπλόφα», τονίζοντας πως κατέστη αδύνατη κάθε συνεργασία με τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά.

«Η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη αλλά μία ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ... Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων», ενώ διαβεβαίωσε τους πολίτες: «Δεν πρόκειται να τους προδώσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε σαν τους άλλους».

Οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία του και άμεση πτώχευση, υποστήριξε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα. «Μου ζητά να υπογράψω την έξοδο της χώρας από το ευρώ», τόνισε και εξήγησε ότι θα ήταν διατεθειμένος να παρέχει ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Ο Πάνος Καμμένος, αν και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης αντιμνημονιακού μετώπου, τόνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αν τα άλλα κόμματα αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και αποσύρουν τις υπογραφές τους, μπορεί να σχηματισθεί μια οικουμενική κυβέρνηση για την κατάργηση του μνημονίου, την ανακήρυξη ΑΟΖ και την τιμωρία αυτών που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» επισήμανε.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :