Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ορθολογική Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην επιτραπέζια ελιά

Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς αποτελεί την κύρια καλλιέργεια του Ν. Χαλκιδικής και συμβάλει ίσως περισσότερο και από τον τουρισμό στην οικονομία των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Σχεδόν το 90% της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής εξάγεται και στις πέντε Ηπείρους της γης. Παρόλο που ο ανταγωνισμός με άλλες αγορές του εξωτερικού είναι πολύ μεγάλος, η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής προτιμάται από τους εμπόρους και καταναλωτές λόγω των πολύ καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών της. Οι καταναλωτές όμως παράλληλα είναι πολύ ενημερωμένοι και απαιτούν όλο και περισσότερο προϊόντα πιστοποιημένα και απαλλαγμένα από υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.
Είναι αποδεκτό ότι η χρήση των γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και συμβατή με την Αειφορική Γεωργία. Με σωστή χρήση μπορούν να παραχθούν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα αρκεί η χρήση τους να γίνει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.
Πολλοί παραγωγοί στη Χαλκιδική έχουν.......



ενταχθεί σε ομάδες πιστοποιημένης ολοκληρωμένης καλλιέργειας της ελιάς χωρίς όμως να φαίνεται ότι έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν κατανοήσει τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Για να είναι πετυχημένο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας πρέπει να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του παραγωγού και στενή συνεργασία του με το γεωπόνο. Πρέπει ο παραγωγός να γνωρίζει τη βιοοικολογία των κύριων και δευτερευόντων εχθρών της καλλιέργειας της ελιάς αλλά και των φυσικών εχθρών τους. Σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας η εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες, όπως μετεωρολογικά στοιχεία, ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, συχνή παρακολούθηση του χωραφιού, ενδεχομένως δεδομένα από συλλήψεις σε παγίδες και οπωσδήποτε τις γεωργικές προειδοποιήσεις που εκδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός εφαρμογών πρέπει να είναι ο μικρότερος αναγκαίος και οι δόσεις οι ελάχιστες αποτελεσματικές. Άσκοποι και άκαιροι ψεκασμοί και με μεγάλες δόσεις εφαρμογής είναι αναποτελεσματικοί, αντιοικονομικοί και έχουν βλαβερή επίδραση στους φυσικούς εχθρούς των εντόμων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό προστατεύουν την αγροτική παραγωγή. Η μείωση των φυσικών εχθρών έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν εξάρσεις πληθυσμών άλλων δευτερευόντων εχθρών (όπως τα ακάρεα, η μαργαρόνια, η παρλατόρια), οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα απασχολούσαν το γεωργό.
Η χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν συνεπάγεται απαραίτητα ύπαρξη υπολειμμάτων στον ελαιόκαρπο. Η σωστή εφαρμογή των κανόνων της ετικέτας του σκευάσματος (έχοντας προηγηθεί απλά μια ανάγνωση του φύλλου οδηγιών) εγγυάται τη μη ύπαρξη υπολειμμάτων στα προϊόντα ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά.
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούν να υπάρξουν προβλήματα με υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων στον ελαιόκαρπο είναι οι εξής:
Ø Χρησιμοποίηση δόσεων εφαρμογής υψηλότερων από τις κανονικές
Ø Εφαρμογή μεγαλύτερου αριθμού ψεκασμών από τον επιτρεπόμενο για ένα σκεύασμα
Ø Μη τήρηση του χρονικού διαστήματος από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή
Ø Χρήση φαρμάκων μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια της ελιάς
Ø Χρήση μη εγκεκριμένων (απαγορευμένων) φυτοφαρμάκων
Η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, είτε αυτά παρανόμως παρασκευάζονται στη χώρα μας είτε εισάγονται από γειτονικές χώρες, συνιστά λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Η σύνθεσή τους δεν ελέγχεται και δεν είναι εγγυημένη. Μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την καλλιέργεια, λόγω ύπαρξης παραπροϊόντων σύνθεσης της δραστικής ουσίας.
Τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων στα προϊόντα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο το αγοραστικό κοινό ειδικά με δημοσιεύματα και αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημιουργούν ένα κλίμα πανικού. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πέφτοντας σε υπερβολές που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πολύ εύκολα μπορεί να κατευθύνουν το καταναλωτικό κοινό και να αμαυρωθεί το όνομα ενός προϊόντος. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον καθίσταται αναγκαίο να διατηρηθεί η αξιοπιστία του προϊόντος μας και να μη χαθούν αγορές που κατακτήθηκαν με κόπο και οι οποίες, όπως έχουν δείξει ανάλογες περιπτώσεις, δεν θα ανοίξουν ξανά. Γι’ αυτό επιβάλλεται όλοι οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί και γεωπόνοι να συνεργαστούν με υπευθυνότητα και να σταματήσουν κακές πρακτικές του παρελθόντος, ενώ περιπτώσεις κακής χρήσης γεωργικών φαρμάκων πρέπει να περιθωριοποιούνται και να καταγγέλλονται.
Στα πλαίσια αυτά, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής θα εντείνει τους ελέγχους στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην ελιά. Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν δειγματοληψίες ψεκαστικών διαλυμάτων από βυτία παραγωγών κατά τη στιγμή του ψεκασμού, δειγματοληψίες φύλλων ελιάς και ελαιόκαρπου πριν και μετά τη συγκομιδή, καθώς και ελέγχους σε γεωργικές αποθήκες και καταστήματα γεωργικών φαρμάκων. Όπως και στο παρελθόν, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι υποθέσεις θα οδηγούνται στη συνέχεια στον εισαγγελέα.

Δρ. Τερτιβανίδης Κων/νος, Χαριζόπουλος Εμμ. MSc. (Γραφείο 82)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
2ος όροφος, γραφεία 82
Διεύθυνση: Διοικητήριο
Τ.Κ. 631 00 Πολύγυρος
Τηλ. 2371351282, 437
Fax 2371039207
E-mail: u13010@minagric.gr
agro5@halkidiki.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :