Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΜΑΪΟΣ 2012 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Είναι γνωστό ότι ο Μάιος έχει καθιερωθεί για τον Πολύγυρο ως μία περίοδος εκδηλώσεων με την ευκαιρία εορτασμού της Επετείου της Κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική (17 Μαΐου 1821).

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο αυτές τις ημέρες και σας αποστέλλουμε επικοινωνιακό υλικό (αφίσες, προσκλήσεις και δελτία τύπου) για την προβολή τους.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΕΙΡΗΝΗ», σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου, το Σάββατο 12 Μαΐου 2012, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.

Η «Ειρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της γιορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ’ ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ’ ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…
Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.
Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!
Συντελεστές:
1. Χιώτου Άννα, θεατρολόγος
2. Σουλτογιάννη Μαρία, μουσικός
3. Δρούγκας Μιχάλης, δάσκαλος
4. Καρυώτου Μαρία, δασκάλα

Με την υποστήριξη του Δήμου Πολυγύρου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.



-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------

ΜΑΪΟΣ 2012 – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΩΡΑ 20.00
Θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Είσοδος ελεύθερη.
ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ώρα 10.00
Ημέρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων από το 1ο Γυμνάσιο Πολυγύρου.
Α. «Όταν μια γλώσσα πεθαίνει…»: Θεατρικό δρώμενο.
Β. «Ένας πλανήτης, μια ευκαιρία»: Ταινία μικρού μήκους.
Γ. «Μια δημιουργική θεώρηση της πραγματικότητας»: Ντοκιμαντέρ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2012
Ομαδική Έκθεση Αγιογραφίας από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου στον χώρο του Συλλόγου. Εγκαίνια Τετάρτη 16-5-2012, στις 7.30 μ.μ. Ώρες λειτουργίας: 19.00-22.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ώρα 20.00
«Όταν μια γλώσσα πεθαίνει…»: Θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πολυγύρου με θέμα τις γλώσσες του κόσμου και τον κίνδυνο εξαφάνισης που διατρέχουν οι περιορισμένης χρήσης γλώσσες.

ΠΕΜΠΤΗ 17 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Το πρόγραμμα "Μαθήματα στο Σκοτάδι", έχοντας επισκεφτεί μέχρι τώρα 57 περιοχές της ηπειρωτικής & νησιωτικής Ελλάδας για κινηματογραφικές προβολές και αναλύσεις ταινιών από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου -με ταινίες βραβευμένες & εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας- που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα επισκεφτεί και τον Πολύγυρο στις 17 και 18 Μαΐου 2012.
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΩΡΑ 19.30
Ομιλία με θέμα: «Οικογένεια – Σχολείο: Σχέσεις αμοιβαιότητας στον καιρό της κρίσης», από τον Δρ. Γεώργιο Μπότσα, Σχολικό Σύμβουλο 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Χαλκιδικής. Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2007
Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων της πόλης από μαθητές σχολείων της πρωτεύουσας του Νομού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ 2012
Εκδήλωση Μνήμης στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου σε ανάμνηση της μύησης των αδελφών Παπαγεωργάκη στη Φιλική Εταιρεία. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Θεία Λειτουργία - Επιμνημόσυνη Δέηση, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αγώνα δρόμου πεζών και ποδηλάτων (αφετηρία 9.30 π.μ. Ηρώο Πολυγύρου, τερματισμός Άγ. Δημήτριος), θεατρικό δρώμενο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου, εμφάνιση χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, εμφάνιση συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής από τη Νικήτη. Οργάνωση: Επιτροπή του Αγίου Δημητρίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ 2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΩΡΑ 20.30
Θεατρική παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλη από τον Θεατρικό Οργανισμό Ορμύλιας «Πολύτροπον». Είσοδος: 5 €

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2012
Στις 10.30 π.μ. θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πολυγύρου επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
Στις 11.15 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση στην κεντρική οδό της πόλης, μπροστά από το χώρο του Μνημείου των Ηρώων.
Μετά τη λήξη της παρέλασης θα παρατεθεί δεξίωση στο Δημαρχείο Πολυγύρου.


ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 50
63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
ΠΛΗΡ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
ΤΗΛ.: 23710 21420
ΦΑΞ: 2371350783
ΚΙΝ.: 6977 007729
www.polygyros.gr
e-mail: info@poligiros.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :