Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Eικόνες του μέλλοντός μας. Θα τους αφήσουμε;

Το καταπράσινο δάσος της εικόνας θα μπορούσε να είναι οι Σκουριές της Χαλκιδικής, αλλά είναι στη νήσο Σουμπάβα της Ινδονησίας. Και αυτή η ωραία τρύπα που βλέπετε είναι το μεταλλείο Batu Hijau της Αμερικανικής Newmont. Θαυμάστε το γιατί έτσι θέλουν να καταντήσουν και τον τόπο μας!

Το Batu Hijau είναι μεταλλείο πορφυρικού χαλκού-χρυσού, ακριβώς όπως και οι Σκουριές. Απόσταση από τη θάλασσα περίπου 10 χλμ., όπου βρίσκονται και τα πλησιέστερα χωριά. Ακριβώς όπως και οι Σκουριές. Η παραγωγή ξεκίνησε το.......


2000 και μέσα σε 12 χρόνια έγινε αυτό το χάρμα οφθαλμών. Σε ένα τέτοιο μεταλλείο να πάει να ξεναγηθεί η κυρία Μαργαρίτα και όχι στο “νεαρό” Κιττιλά της Φινλανδίας που ξεκίνησε παραγωγή μόλις το 2009!



Οι σωροί των αποβλήτων που βλέπετε δίπλα στον κρατήρα είναι τα στείρα του μεταλλείου. Φράγματα και Χώρους απόθεσης τελμάτων δεν θα δείτε γιατί η εξαιρετική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αυτή εταιρεία τα πετάει στη θάλασσα. H πρακτική της υποθαλάσσιας απόθεσης αποβλήτων (STD: Submarine Tailings Disposal) είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά οι Καναδικές και Αμερικανικές εταιρείες μπορούν ακόμα να τη χρησιμοποιούν σε χώρες όπως η Ινδονησία και η γειτονική Παπούα Νέα Γουινέα. Ινδονησιακές οργανώσεις καταγγέλουν ότι ο όρμος Senunu έχει γίνει η μεγαλύτερη τοξική χαβούζα του κόσμου με 140.000 τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων να χύνονται εκεί καθημερινά (Court approves dumping waste at sea / The Jakarta Post).
Δείτε και το βιομηχανικό λιμάνι όπου γίνεται η αποθήκευση και φόρτωση των συμπυκνωμάτων. Δηλαδή το Στρατώνι του μέλλοντος. Ωραίος τόπος για να πας διακοπές!

Batu Hijau Gold Mine - Port Facility

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;

http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :