Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία επικρατεί στο Στρατόπεδο Καρατάσου, μια περιοχή που θα έπρεπε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι που δεν έχει περάσει ακόμη στην ευθύνη του Δήμου Π. Μελά, αλλά παραμένει στη δικαιοδοσία του στρατού, υπάρχει κατεδαφισμένο κτίριο που είχε στέγη από πλάκες αμιάντου (τα γνωστά ΕΛΛΕΝΙΤ), οι οποίες κείτονται σπασμένες στο έδαφος, τριμμένες σε πολλά σημεία σε σκόνη που την παρασέρνει ο άνεμος.

Μάλιστα σε μια επισκέψη στο στρατόπεδο, μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, του Υποψηφίου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Οδυσσέα Χιλιτίδη, παρατηρήθηκαν ίχνη από άρματα μάχης, να έχουν περάσει πάνω από τις πλάκες αμιάντου, προφανώς χωρίς επίγνωση της επικινδυνότητας για την υγεία από τα σύννεφα σκόνης που σηκώνονται! Είναι γνωστό ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα άρματα του Ελληνικού Στρατού πιθανότατα σε κάποιο πρόγραμμα ελέγχου των οχημάτων ή εκμάθησης οδήγησης επισκεπτών διατρέχουν το πρώην στρατόπεδο.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι ίνες αμιάντου είναι εξαιρετικά καρκινογό υλικό, για το οποίο υπάρχει τόσο χαμηλό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο δεν ξεπερνά τη μισή ίνα. Ουσιαστικά, η εισπνοή και ελάχιστης ποσότητας τέτοιου υλικού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για τους στρατιωτικούς αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γιατί αυτές οι ίνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον άνεμο μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλη απόσταση.
Ο υποψήφιος βουλευτής απέστειλε σήμερα την πιο κάτω επιστολή στο Δήμο Π. Μελά, ζητώντας επειγόντως τις δικές του ενέργειες, όπως και να επικοινωνήσει με την αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία, ώστε να επιληφθεί άμεσα του θέματος, καθώς η δημόσια υγεία έχει τεθεί σε κίνδυνο.

_____________________________________ Για περισσότερες πληροφορίες: Οδ. Χιλιτίδης, 6974737121
Φωτογραφίες στο: https://plus.google.com/photos/112072833958750365060/albums/5737124664502976401
Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας:

Προς το Δήμαρχο Π. Μελά
Θεσσαλονίκη, 26-04-2012

Θέμα: Καταγγελία για επικίνδυνο αμίαντο στο στρατόπεδο Καρατάσου του Υποψήφιου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, Οδυσσέα Χιλιτίδη.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία που επικρατεί στο Στρατόπεδο Καρατάσου, μια περιοχή που θα έπρεπε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι που δεν έχει περάσει ακόμη στην ευθύνη του Δήμου Π. Μελά, αλλά παραμένει στη δικαιοδοσία του στρατού, υπάρχει κατεδαφισμένο κτίριο που είχε στέγη από πλάκες αμιάντου (τα γνωστά ΕΛΛΕΝΙΤ), οι οποίες κείτονται σπασμένες στο έδαφος, τριμμένες σε πολλά σημεία σε σκόνη που την παρασέρνει ο άνεμος. Μάλιστα σε μια επισκέψή μου στο στρατόπεδο, μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρατηρήσαμε μαζί με άλλους φίλους και μέλη των Οικολόγων Πράσινων ίχνη από άρματα μάχης, να έχουν περάσει πάνω από τις πλάκες αμιάντου. Είναι γνωστό ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα άρματα του Ελληνικού Στρατού πιθανότατα σε κάποιο πρόγραμμα ελέγχου των οχημάτων ή εκμάθησης οδήγησης, να περνούν πάνω από τις πλάκες αμιάντου, χωρίς επίγνωση της επικινδυνότητας του υλικού, σηκώνοντας σύννεφα σκόνης! Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι οι ίνες αμιάντου είναι εξαιρετικά καρκινογό υλικό, για το οποίο υπάρχει τόσο χαμηλό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δεν ξεπερνά τη μισή ίνα. Ουσιαστικά, η εισπνοή και ελάχιστης ποσότητας τέτοιου υλικού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και για την ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του στρατού.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες και για υπόδειξη του ακριβούς σημείου.

Με εκτίμηση
Οδυσσέας Χιλιτίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :