Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αποκατάσταση-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα Χαλκιδικής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες του έργου: «Αποκατάσταση-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα Χαλκιδικής».
Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.086.459,00€.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του μικρού λουτρού στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και στην άμεση στερέωση των τοίχων του.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:
 Καθαρισμοί και ερευνητικές εργασίες στο εσωτερικό και σε μια ζώνη περιμετρικά του κτιρίου.
 Εξυγίανση των υποκαύστων, αποκατάσταση του πατώματος και επίστρωση των δαπέδων.
 Στερέωση και συμπληρώσεις των τοιχοποιιών και των ανωδομών.
 Συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών διακοσμητικών επιχρισμάτων.
 Ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση.
Με την ολοκλήρωση του έργου, θα παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένο το Μνημείο καθώς και η εξυγίανση των προσβάσεων.
Τα Σιδηροκαύσια, που πήραν το όνομά τους από τα μεγάλα μεταλλευτικά κοιτάσματα της περιοχής, αναπτύχθηκαν, ήδη από τον 9ο αιώνα, στα υψώματα Δυτικά-Βορειοδυτικά του σημερινού οικισμού των Σταγείρων.
Τα Σιδηροκαύσια ήταν μια εκτεταμένη εγκατάσταση μεταλλωρύχων για την επεξεργασία μεταλλευμάτων, κυρίως αργύρου, με πληθυσμό επτά χιλιάδων κατοίκων, Αποτελούμενη από πολυτελείς κατοικίες, πλατείες, χάνια, λουτρά και τεμένη.
Το μεσαιωνικό φρουριακό συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων περιλαμβάνει τμήματα της οχύρωσης, κυρίως πύργους, ερείπια από οικίες και εργαστήρια, όπου γινόταν η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων.
Τα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων τελούσαν υπό τον έλεγχο του σουλτάνου και αποτελούσαν με τους οικισμούς το "Κοινόν του Μαδεμίου". Πρόκειται για τα γνωστά Μαδεμοχώρια, 15 στο σύνολο το 1806, διοικούμενα από τον Μαδέμ-Αγά που συνέλεγε την ετήσια εισφορά προς την Υψηλή Πύλη.
Τα κυριότερα σωζόμενα κτίσματα είναι δύο πύργοι, ο ένας στο σημερινό πάρκο του Αριστοτέλη (ονομαζόμενος Πύργος του Μαδέμ Αγά) και ο άλλος βόρεια του χωριού. κτιριακό συγκρότημα δίπλα στον πρώτο πύργο, γνωστό και ως κονάκι του Μαδέμ Αγά, που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο του οικισμού.
Διατηρείται επίσης ένα λουτρό στην ανατολική παρειά του λόφου, ένα δεύτερο βόρεια του χωριού και θεμέλια ενός μιναρέ, σχετιζόμενα με την ύπαρξη τεμένους.
Τέλος, Υπάρχουν και διάσπαρτοι τοίχοι, τόσο στο λόφο του Αγίου Δημητρίου όσο και στην πλαγιά του βουνού, που θα χρησίμευαν ως άνδηρα για τις οικίες, οι οποίες είχαν κτιστεί εκεί.
Ο οικισμός αυτός που καλείται και ''Κάστρο του Ισβόρου'' μαζί με τον Ισβορο (σημερινή Στρατονίκη) συνιστούν τα Σιδηροκαύσια των χρόνων της Οθωμανοκρατίας.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Τα Σιδηροκαύσια αποτελούν έναν από του πολλούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Αριστοτέλη. Στο πρόγραμμά μας δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκάλυψη, αναστήλωση, ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού χώρου των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων.
Η αναστήλωση του Μικρού Λουτρού είναι ο πρόδρομος της προσπάθειας μας για την ανάδειξη του ρόλου των Σιδηροκαυσίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, θα συνταχθεί πρόγραμμα Στερέωσης καταρχήν και αργότερα Αναστήλωσης όλων των Μνημείων του χώρου, με άμεση προτεραιότητα στα σωζόμενα υπέργεια κτίσματα.
Για την κατανόηση του χώρου και της ιστορικότητάς του, θα δώσουμε προτεραιότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση περιπάτων με ενημερωτικές πινακίδες. Οι περίπατοι αυτοί μπορεί να συνδυαστούν και με άλλες γειτονικές αρχαιολογικές θέσεις.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής του αρχαιολογικού χώρου των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση ετήσιων θεματικών συνεδρίων, που θα αφορούν την ιστορία και τα ευρήματα της περιοχής, την προβολή ενημερωτικών εκπομπών σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη δημιουργία διαφημιστικών πινακίδων για την ενημέρωση του κοινού.
Απώτερος στόχος μας είναι η ανάδειξη των Σιδηροκαυσίων να αποτελέσει μέρος του Μεταλλευτικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την ιστορία της τεχνικής κατεργασίας των μετάλλων, όσο και την ιστορία του πολιτισμού της περιοχής.


Ιερισσός, 2/2/2012
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ




Δεν υπάρχουν σχόλια :