Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Α.Μ.Κ.Α.

1977:  Η Μαρίζα Κωχ μελοποίησε και τραγούδησε Καββαδία στο δίσκο Μαρίζα Κωχ που κυκλοφόρησε από τη CBS (Sony). Περιλαμβάνει οκτώ ποιήματα: Φάτα Μοργκάνα, Πούσι, Αρμίδα, Μουσώνας, Σταυρός του Νότου, Θεσσαλονίκη ΙΙ, Νανούρισμα για μωρά και για γέρους, Μαραμπού. Αυτό που ακούγεται μέχρι και σήμερα κατά κόρον είναι η Φάτα Μοργκάνα.






1979:  Ο Θάνος Μικρούτσικος, αφού πείσει τον Πατσιφά που διευθύνει τη δι σκογραφική εταιρία Lyra, θα κυκλοφορήσει Ο Σταυρός Του Νότου με απογοητευτικές ενδείξεις αρχικά και με πλειάδα αρνητικών κριτικών. Ερμηνευτές των τραγουδιών: ο Γιάννης Κούτρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αιμιλία Σαρρή. Ένας από τους είκοσι εμπορικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσίασε τα έντεκα ποιήματα: Kuro Siwo, Θεσσαλονίκη, Σταυρός του Νότου, Ένα Μαχαίρι, Γυναίκα, Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, Federico Garcia Lorca, Αρμίδα, Cambay’s Water, Εσμεράλδα, Πικρία.





1983:  Η μουσική του Μιχάλη Τερζή και η ερμηνεία του Κώστα Καράλη. Ο δίσκος έχει τίτλο Τραγούδια Της Θάλασσας. Κυκλοφόρησε από τη CBS. Μέχρι σήμερα καμία εταιρεία δεν έχει αναλάβει την επανέκδοσή του σε cd. Στα δεκατρία τραγούδια του δίσκου υπήρχαν μελοποιημένα τα Αντινομία, Ό,τι αγαπούσα (Πικρία), Αριάδνη στη Νάξο. Τον Οκτώβριο ο Μιχάλης Τρανουδάκης μελοποιεί το Νανούρισμα, πολύ διαφορετικά από την Κωχ. Το τραγουδάει η Σοφία Μιχαηλίδου στο δίσκο Σύννεφο Σύννεφο Πού Πας, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο σε βινίλιο από τον Δισκογραφικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών. Την ίδια χρονιά ο Κώστας Θωμαΐδης τραγουδάει το Καραντί για πρώτη φορά μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο δίσκος δεν κυκλοφορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα περιεχόμενά του υπήρχε ακόμα ένα τραγούδι σε μουσική του Θάνου και στίχους του Αντρέα Μικρούτσικου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Minos.





γράφει ο Μιχάλης Γελασάκης

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=447:melopoiimenoskavvadias&catid=17:greek&Itemid=22

Δεν υπάρχουν σχόλια :