Ο όρος «καλλιέργεια φαρμάκων» αναμένεται να αποκτήσει νέα έννοια ύστερα από μια ανακάλυψη κινέζων επιστημόνων. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για την εξαγωγή μιας πρωτεΐνης του αίματος από το ρύζι η οποία αναμένεται ότι θα διευκολύνει την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων μειώνοντας την ανάγκη χρήσης αίματος.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη αλβουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των εγκαυμάτων, του αιμορραγικού σοκ και των τραυμάτων καθώς και των ηπατικών ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος.
Σήμερα η αλβουμίνη εξάγεται από τον ορρό ανθρώπινου αίματος και η «παραγωγή» που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών στον πλανήτη είναι περίπου 500 τόνοι τον χρόνο _ ποσότητα η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Ειδικά η Κίνα, η οποία πρωτοστατεί στις συγκεκριμένες έρευνες, έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σοβαρές ελλείψεις.
Πρωτεΐνη ρυζιού ισάξια με την ανθρώπινη
Η πρωτεΐνη που εξάγεται από τους σπόρους του ρυζιού είναι «φυσικά και χημικά αντίστοιχη με την αλβουμίνη ανθρώπινου ορρού που εξάγεται από το αίμα» γράφουν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Η μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βουχάν στην Κίνα σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Καναδά και το Κέντρο Λειτουργικής Γενομικής του Πανεπιστημίου του Ολμπανι στη Νέα Υόρκη.
Οι ειδικοί τροποποίησαν γενετικά τους σπόρους του ρυζιού ώστε να παραγάγουν υψηλά επίπεδα αλβουμίνης ανθρώπινου ορρού ή HSA. Στη συνέχεια εξήγαγαν την HSA από τους σπόρους, παίρνοντας κατά μέσο όρο 2,75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό ρυζιού.
Ανάλογη θεραπευτική δράση
Η προερχόμενη από το ρύζι αλβουμίνη δοκιμάστηκε σε ποντικούς οι οποίοι έπασχαν από κίρρωση του ήπατος _ μια ασθένεια για την οποία στους ανθρώπους η θεραπεία με αλβουμίνη αποτελεί κοινή πρακτική. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «φυτική» HSA είχε ανάλογη θεραπευτική δράση με την πρωτεΐνη από ανθρώπινο ορρό αίματος.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένας βιοαντιδραστήρας από σπόρο ρυζιού παράγει οικονομικά αποδοτική ανασυνδυασμένη HSA η οποία είναι ασφαλής και μπορεί να βοηθήσει στην ικανοποίηση μιας αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για αλβουμίνη ανθρώπινου ορού» τονίζεται στη δημοσίευση της μελέτης.
Ένα επί πλέον όφελος της «φυτικής» προέλευσης πρωτεΐνης είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι απαλλάσσει από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών όπως η ηπατίτιδα ή το AIDS μέσω των μεταγγίσεων αίματος.
Οσον αφορά τις ανησυχίες που εγείρονται από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών σε μεγάλη έκταση οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ρύζι είναι μια καλλιέργεια κατά κύριο λόγο αυτογονιμοποιούμενη και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος μεταφοράς γονιδίων μέσω της γύρης είναι περιορισμένος σε αυτό το είδος.
Η πρωτεΐνη του ρυζιού θα αργήσει ωστόσο σημαντικά να κάνει την εμφάνισή της στα φαρμακεία καθώς απαιτούνται ακόμη περαιτέρω μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθεί η απόλυτη ασφάλειά της.
αναρτήθηκε από myhnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου