Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Τα μεταλλεία διχάζουν τη Χαλκιδική
news.kathimerini.gr
Επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που προωθεί το ΥΠΕΚΑ
Της Ελενας Kαρανατση
Εμφύλια σύρραξη... πολλών καρατίων έχει ξεσπάσει στη βόρεια Χαλκιδική -την πλέον πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα περιοχή της χώρας- για το επενδυτικό σχέδιο μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α. Ε.», το οποίο προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Η επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα αναπτυχθεί στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη και έχει διχάσει την τοπική κοινωνία ξαναφέρνει στην επιφάνεια το επίμαχο θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας που από το 1988 είχε ξεσηκώσει πολλές θύελλες.
Οι υπέρμαχοι του σχεδίου κάνουν λόγο για άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της περιοχής, κέρδη για το κράτος κ.ά. Οι επικριτές μιλούν για σημαντικές απώλειες νερού, καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς της Χαλκιδικής, υποβάθμιση και πλήγμα στον τουρισμό.
Tι περιλαμβάνει
Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α. Ε.» (είχε υποβληθεί από το 2006) περιλαμβάνει μεταλλείο χαλκού - χρυσού με εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, συνέχιση του μεταλλείου Μαύρων Πετρών και του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Στρατώνι, καθώς και επαναλειτουργία των μεταλλείων Ολυμπιάδας με νέα μονάδα μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου.
Οχι στην εξόρυξη χρυσού λέει......
ο απερχόμενος δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου, κ. Μ. Βλαχόπουλος, και εξηγεί: «Δεν είμαστε συνολικά εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Δεν θέλουμε την εγκατάσταση εργοστασίων χρυσού, διότι θα επιβαρυνθεί η περιοχή και θα μειωθεί ο τουρισμός». Κατά την προεκλογική εκστρατεία στον καλλικρατικό Δήμο Αριστοτέλη πολλά ειπώθηκαν σε βάρος του πρώην υπουργού και νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Χρήστου Πάχτα για εκμετάλλευση του επενδυτικού σχεδίου και υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, ώστε να κερδίσει τις εκλογές. «Δεν έταξα ούτε τάζω τίποτα. Δεν είμαι επιχειρηματίας ούτε κυβέρνηση για να υποσχεθώ θέσεις εργασίας. Απλώς στηρίζω τη δραστηριότητα», απαντά στην «Κ» ο κ. Πάχτας και προσθέτει: «Πιστεύω ότι θα είμαστε η μόνη περιοχή που θα σηκώσουμε κεφάλι όταν η ανεργία θα καλπάζει. Εχω δεσμευτεί ότι θα γίνουν όλα με αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Από την πλευρά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ο πρόεδρός της κ. Δ. Κούτρας ξεκαθαρίζει στην «Κ» πως «είχα δεχθεί καταγγελίες ότι ο κ. Πάχτας υποσχόταν προσλήψεις για λογαριασμό μας. Ξεκαθάρισα και με επιστολή μου ότι τα στελέχη της εταιρείας μας δεν πρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, εάν το πράττουν. Η εταιρεία θα προχωρήσει στις προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες της και την ικανότητα των υποψηφίων. Βεβαίως, για άτομα με τα ίδια προσόντα θα προτιμηθούν κάτοικοι της περιοχής». Εάν τελικώς προχωρήσει η επένδυση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσλάβει 400 άτομα εντός του 2011 και 1.500 μέχρι το 2013. Ηδη έχουν καταθέσει αίτηση πρόσληψης πάνω από 2.000 άτομα.
«Λέμε όχι στις μεταλλουργίες χρυσού. Μόνο από την αποστράγγιση θα μειωθούν δραματικά οι ποσότητες νερού από το βουνό του Κακάβου, ενώ με τα φουρνέλα θα παραχθεί μεταλλευτική σκόνη με θειάφι, από την οποία κινδυνεύει το δάσος μας, από τα λίγα αρχέγονα δάση της Ευρώπης», λέει στην «Κ» ο κ. Τ. Παπαγεωργίου, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευμάτων. Ο κ. Πάχτας εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Οι νομαρχιακές υπηρεσίες έχουν αποφανθεί ότι τα νερά του Κακάβου δεν κινδυνεύουν». Κρίσιμα είναι και τα ερωτήματα που τίθενται ως προς τα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου. «Δεν μας έχουν απαντήσει έναντι ποιου τιμήματος εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τόσο πλούσιων κοιτασμάτων» επισημαίνει ο κ. Απ. Σιώκος, δημότης Αριστοτέλη.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, η ειδική γραμματέας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη τονίζει από το ιστολόγιό της (!) ότι όποιες δεσμεύσεις ζητηθούν από τον επενδυτή θα είναι αποκλειστικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στο θέμα παρενέβησαν με ερώτησή τους στη Βουλή ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν. Δ. κ. Γ. Βαγιωνάς, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης και Ε. Αμανατίδου. Ο κ. Βαγιωνάς υπενθυμίζει την υπόθεση των Μεταλλείων της Κασσάνδρας (2003) λέγοντας ότι «ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία σε τιμή 37 φορές μικρότερη από την πραγματική αγοραία αξία».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
Η μόνη σίγουρη επένδυση στην περιοχή είναι αυτή της επεξεργασίας του ατόφιου και ακατέργαστου χρυσού των παιδιών μας.
Χρυσός που είναι απόλυτα βέβαιο ότι μετά το τέλος της επεξεργασίας του θα επιστρέψει στον τόπο του για να λάμψει στα μάτια και να φωτίσει το μυαλό της επόμενης γενιάς.
Χρυσός που θα συσσωρεύετε σε κάθε χωριό, ατόφιος χωρίς κατάλοιπα και χωρίς περιβαλλοντικές καταστροφές.
Χρυσός που θα προβάλει ανά τον κόσμο τον Δήμο μας , τον λαό του την ιστορία του και την φιλοσοφία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
Παλέψτε για το εργοστάσιο (χρυσού των παιδιών μας) στο κέντρο της Ιερισσού της Μ. Παναγίας, της Βαρβάρας, του Στανού .. και παντού στον Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ –ΣΤΑΘΜΟΥΣ …..τώρα…. πρώτη μεγάλη επένδυση…
ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟ Υ… δεύτερη μεγαλύτερη..
Παλέψτε για την μόνιμη και σίγουρη επένδυση για τις επόμενες γενιές.
Γιατί όσο ποιο μορφωμένη είναι η νέα μας γενιά τόσο λιγότεροι θα είναι οι δυνάστες της.
Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κάτοικος Ιερισσού
Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος και τριτέκνων οικογενειών του Δήμου
Αριστοτέλη.
Δημοσίευση σχολίου