Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σε περιοχές της Β. Ελλάδας διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Synchytrium endobioticum, που προκαλεί την καρκίνωση της πατάτας.
o Προέρχεται από την Λ. Αμερική αλλά πλέον είναι ευρέως διαδεδομένος στην Ευρώπη και απαντάται στα περισσότερα κράτη της ΕΕ.
o Είναι σοβαρή ασθένεια που μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή με απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 100% στον αγρό αλλά και στην αποθήκη.

o Ο μύκητας μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος με σποριάγγεια (σπόρια) μέχρι βάθους 50 εκ.και 30 χρόνια και γι ’αυτό σε ήδη μολυσμένους αγρούς απαγορεύεται η καλλιέργεια της πατάτας, ιδιαίτερα ευαίσθητων ποικιλιών.

Συμπτώματα......



o Στο υπέργειο μέρος δεν εμφανίζονται
o Στους κονδύλους υπερπλασίες, καρκινώματα με μορφή σαν «κουνουπίδι», «σφουγγάρι»(βλέπε φωτο).

Μετάδοση
o Μολυσμένο έδαφος από κονδύλους, μηχανήματα, εργαλεία, ζώα (φέρουν τα σπόρια όταν τρέφονται με μολυσμένους κονδύλους και τα διασπείρουν)
o Μολυσμένο πατατόσπορο που μπορεί να έχει μικρούς δυσδιάκριτους όγκους
o Διασπορά σποριαγγείων με τον άνεμο

Αντιμετώπιση
o Αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα (καταστροφή προσβεβλημένων κονδύλων, απαγόρευση φύτευσης σε μολυσμένους αγρούς) για εμπόδιση διάδοσης της ασθένειας.
o Δεν υπάρχουν διαθέσιμα και αποτελεσματικά χημικά ή βιολογικά μέσα αντιμετώπισης, οπότε μπορούμε να κάνουμε μόνο πρόληψη.
o Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών
o Έλεγχος του πατατόσπορου. Θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να γίνεται και μακροσκοπισκός έλεγχος, όσο είναι δυνατό, ότι είναι καθαρός.
o Αποφυγή μεταφοράς εδάφους μεταξύ των χωραφιών με τα αγροτικά μηχανήματα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
o Έλεγχος της σοδιάς για ύποπτους κονδύλους που φέρουν συμπτώματα της καρκίνωσης.


ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΕΧ , ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :