Είναι διαδεδομένη και στη χώρα μας η άποψη ότι όσοι αγαπούν τη μπίρα έχουν μια χαρακτηριστική –φουσκωμένη- κοιλιά, που τους διαφοροποιεί από εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ. Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι η συγκεριμένη η θεωρία; Ισχύει ή όχι και γιατί; Πριν απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα καλό είναι να πάρουμε μια εικόνα για το πώς είναι κατανεμημένο το λίπος στο σώμα μας.
Το λίπος στην κοιλιακή μας χώρα διακρίνεται σε υποδόριο και σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται.......
κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα σπλάχνα στην περιοχή της κοιλιάς.
Τοσπλαχνικό λίπος θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο από το υποδόριο. Είναι μάλιστα πιθανό ακόμη και ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος, να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ιδίως αν κάνει καθιστική ζωή. Η καθιστική εργασία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά το σπλαχνικό λίπος. Το στρες αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην αποθήκευση περισσότερουσπλαχνικού λίπους.
Έρευνες δείχνουν ότι, τα άτομα με υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.
Η μείωση του σπλαχνικού λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η απομάκρυνσή του από τους ιστούς είναι δυσκολότερη. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το ήπαρ μεταβολίζει το σπλαχνικό λίπος, αφήνοντας στην κυκλοφορία την LDL (κακή) χοληστερόλη, που ευθύνεται για τη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.
Μπίρα και περίμετρος κοιλιακής περιοχής
Δεν είναι η μπίρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών.
Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες –στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. (Bobak et al. 2003, Eur J Clin Nutr; Freiberg et al. 2004, Diabetes Care)
Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που εμφανίζουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα, που έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, παρουσίασαν μικρότερη αύξηση πόντων στην κοιλιακή περιοχή, σε σχέση με όσες δεν ακολούθησαν θεραπεία.
Top συμβουλές
• Η μέτρια κατανάλωση μπίρας δεν παχαίνει, αντίθετα προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η καθημερινή πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπίρας (330 ml) περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια αλκοόλης, και προσδίδει μόλις 150 θερμίδες.
• Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε μαζί με την μπίρα. Όταν πίνετε μπίρα σε ένα πάρτι ή βλέποντας κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ στην τηλεόραση, προσέξτε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε. Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι η κατανάλωση, παράλληλα με την μπίρα μεγάλης ποσότητας πίτσας, κοτοφτερούγων και άλλων τηγανητών τροφίμων.
• Προσπαθήστε να μην πίνετε μπίρα νηστικοί. Συνοδέψτε τη με ένα σάντουιτς λαχανικών, με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών ή πίτσα που θα φτιάξετε εσείς με αραβική πίτα, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά, γαλοπούλα και παρμεζάνα. Αν θέλετε να παραγγείλετε απ΄ έξω, προτιμήστε σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα και μια πίτα ή μια κρέπα λαχανικών.
• Το σωστό βάρος έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής. Αν έχετε περισσότερα κιλά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός σας, αλλά ο μη φυσιολογικός τρόπος ζωής στο σύνολό του, από τον οποίο απουσιάζει η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι πως, οι παραπάνω συμβουλές δεν αφορούν μόνο στην κατανάλωση μπίρας, αλλά οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού.
Πότα Θερμίδες/100ml
Μπίρα κοινή 46
Μπίρα light 31
Κρασί κόκκινο 81
Κρασί λευκό 78
Βότκα 215
Τζίν 244
Ρούμι 215
Ουίσκι 233
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας Ηνωμένων Πολιτειών (USDA, National Nutrient Database for standard Reference, Release 22, 2009)
Άλλωστε, η μπίρα εκτός από το γεγονός ότι μας δροσίζει και μας ξεδιψά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει και πλούσια διατροφική αξία, που οφείλεται κυρίως στα συστατικά της, δηλαδή στο κριθάρι και στα δημητριακά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της. Όπως και το ψωμί, έτσι και η μπίρα συνιστά μια πολύ καλή πηγή σημαντικών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. (Denke MA. 2000, Am J Med Sci; Romeo et al.2010, J Sci Food Agric).
Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Πηγές
Bobak M, Skodova Z, Marmot M: Beer and obesity: a cross-sectional study. Eur J Clin Nutr. Oct;57(10):1250-3, 2003
Denke MA. Nutritional and health benefits of beer. Am J Med Sci. Nov;320(5):320-6, 2000
Freiberg MS, Cabral HJ, Heeren TC, Vasan RS, Curtis Ellison R; Alcohol consumption and the prevalence of the Metabolic Syndrome in the US.: a cross-sectional analysis of data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey.Diabetes Care. Dec;27(12):2954-9, 2004
Romeo J, Díaz L, González-Gross M, Wärnberg J, Marcos A. [Contribution to the intake of macro and micro nutrients exerted by moderate beer consumption]. J Sci Food Agric. Apr 15;90(5):784-8, 2010
alfavita.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
και λίγο κοιλίτσα δεν πείραξε ποτέ κανέναν...
παν μέτρον άριστον, είπαμε!!!
Δημοσίευση σχολίου