Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πόλη- φάντασμα για επιστημονικές δοκιμές στο Νέο Μεξικό


Στο Νέο Μεξικό, έδρα κάποιων εκ των σημαντικότερων ερευνητικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, θα κατασκευαστεί μία πόλη άνευ προηγουμένου: το πρόγραμμα αποκαλείται «Το Κέντρο» (The Center) και θα έχει ως «καρπό» μία πόλη για επιστημονικές/ τεχνολογικές έρευνες, στην οποία θα δοκιμάζονται…τα πάντα: από πρωτοποριακές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι «έξυπνα» συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς και προηγμένα συστήματα κυβερνοασφαλείας.


Αν και κανείς δεν θα μένει πραγματικά εκεί, η πόλη θα είναι σχεδιασμένη για να στεγάσει 35.000 κατοίκους, και θα διαθέτει τα πάντα: λεωφόρους, σπίτια, εμπορικά κέντρα κλπ.

Τη συνολική επίβλεψη του, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, προγράμματος έχει η Pegasus Global Holdings, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Μπομπ Μπρούμλεϊ, λέει πως «Το Κέντρο» θα είναι κάτι άνευ προηγουμένου για τις ΗΠΑ, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες από πανεπιστήμια, ομοσπονδιακά εργαστήρια και τις ένοπλες δυνάμεις να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες τους σχετικά με τις πόλεις του 21ου αιώνα υπό αρκετά ρεαλιστικές συνθήκες. Επίσης, θα δίνεται η ευκαιρία συναναστροφής με επίδοξους επενδυτές, κάτι που θεωρείται πως θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον για να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «κέντρου» όπως η Σίλικον Βάλεϊ και το Ρέστον της Βιρτζίνια.

«Η ιδέα για το The Center γεννήθηκε χάρη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία μας σχετικά με τις δοκιμές νέων, ανερχόμενων τεχνολογιών, πέρα από τους περιορισμούς του στείρου εργαστηριακού περιβάλλοντος» αναφέρει σχετικά ο Μπρούμλεϊ.

«Το 'Κέντρο' θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνητικές υπηρεσίες να κάνουν τις δοκιμές τους σε εγκαταστάσεις με ρεαλιστικές υποδομές, κάτι που θα τους επιτρέψει να αντιληφθούν καλύτερα τα κόστη και τους πιθανούς περιορισμούς των τεχνολογιών που δοκιμάζουν, πριν τις παρουσιάσουν επίσημα» συμπληρώνει.

Για παράδειγμα, εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας θα μπορούν να εκτιμήσουν το πώς θα εγκαθίστανται και χρησιμοποιούνται τα συστήματά τους σε ένα σπίτι με υψηλές θερμοκρασίες και σε ένα με χαμηλές, καθώς και οι διαφορές στην «συμβατότητα» παλιών και νέων κτιρίων.

Όπως είπε ο Μπρούμλεϊ, η Pegasus συνεργάζεται με την κυβέρνηση πάνω στο πρόγραμμα εδώ και 18 μήνες, και κάποια σχέδια έχουν ήδη γίνει. Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο της σύστασης ενός συμβουλίου εταιρικών και κυβερνητικών στελεχών και της επιλογής της ακριβούς θέσης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να απασχολήσει άμεσα αρχικά περίπου 350 άτομα, αλλά οι συνολικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για δημιουργία 3.500 θέσεων εργασίας. Η «πόλη-φάντασμα» θα αποφέρει έσοδα μέσω της χρέωσης για τη χρήση των εγκαταστάσεών της και της πώλησης ενέργειας στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις που θα στηθούν γύρω της.

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Σουζάνα Μαρτίνεζ, δηλώνει ότι η πολιτεία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί: «Είμαι σίγουρη ότι αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα θα ενισχύσει την οικονομία του Νέου Μεξικού. Χαιρόμαστε που μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε τους πόρους, τις εκτάσεις και το εξειδικευμένο δυναμικό που απαιτείται για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια…είμαστε αφοσιωμένοι στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Pegasus, που θα επιτρέψει στο 'Κέντρο' να ανθίσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο Νέο Μεξικό».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :