"Δώστε χώρο στους πεζούς και τα ποδήλατα" ήταν το σύνθημα και το ζητούμενο της διπλής εκδήλωσης, πεζοπορίας και ποδηλατοπορίας που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους, το Σάββατο που μας πέρασε.
Εκατό ποδηλάτες ξεκίνησαν από τα Νέα Ρόδα, διύνησαν 13 χιλιόμετρα πανέμορφης παραλιακής διαδρομής και αφού πέρασαν χειροκροτούμενοι μέσα από την Ουρανούπολη ολοκλήρωσαν την πορεία τους στα σύνορα του Αγίου Όρους. Στο ίδιο σημείο έφτασαν πεζοί παραθεριστές και κάτοικοι της περιοχής, που ξεκίνησαν από τον Πύργο Ουρανούπολης και έκαναν τον παραδοσιακό περίπατο του χωριού, που έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια από τη σκόνη και την επικινδυνότητα που δημιουργούν οι συχνές διελεύσεις αυτοκινήτων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε.....
με τη συνδρομή των δυναμικών ποδηλατικών οργανώσεων "Πολύχρωμοι ποδηλάτες" και "Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης", καθώς και της "Ένωσης για τα δικαιώματα των πεζών", και είχε τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της περιοχής προσέφεραν δροσιστικά ποτά στους ποδηλάτες κατά τη διαδρομή και κεράσματα στο τέλος.
Πεζοί και ποδηλάτες διεκδίκησαν το Σάββατο τον χώρο που τους έχει αφαιρέσει η μηχανοκίνητη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή μετακίνηση με τους πιο υγιεινούς, οικολογικούς και οικονομικούς τρόπους, το περπάτημα και το ποδήλατο.
Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια να διαπλατυνθεί ο υπάρχων δρόμος που αποτελεί μια εφιαλτική διαδρομή για όποιον τολμά να την διασχίσει πεζός, και να δημιουργηθεί ένας πρότυπος παραθαλάσσιος περίπατος.
Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε φωτογραφίες από εδώ: streetpanthers.gr/Ouranoupoli_pics και να δείτε το βίντεο στο http://www.vimeo.com/28004341 ή να το κατεβάσετε από το streetpanthers.gr/Ouranoupoli_download.
Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Eagles Palace, Άκραθως, Ακτή Ουρανούπολη, Θεοξένια, Αύρα και Σκήτες για τους "σταθμούς δροσιάς", την οικονομική στήριξη και τη διάθεση λεωφορείων για την επιστροφή των συμμετεχόντων. Ευχαριστούμε το ζαχαροπλαστείο Σεκέρογλου και το φούρνο Καραστέργιου. Ευχαριστούμε την 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που μας άνοιξε τον Πύργο της Ουρανούπολης και μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο Μονής Ζυγού. Ευχαριστούμε τους δέκα τοπικούς συλλόγους που αγκάλιασαν την εκδήλωση.
Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
«Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1991 η περιοχή από την Ιερισσό μέχρι και την οριογραμμή του Αγίου Όρους.
Και το αντιλαμβάνεται κανείς καθώς αρχίζει να κατηφορίζει προς τα Νέα Ρόδα, ερχόμενος από Ιερισσό, βλέποντας το εκπληκτικό τοπίο να εξαπλώνεται μπροστά του ανάμεσα από πράσινους λόφους, στο βάθος την Αμμουλιανή, τον Πύργο της Ουρανούπολης κι ακόμη παραπέρα τον επιβλητικό Άθω.
Αμέσως μετά τα Νέα Ρόδα βρίσκεσαι να πορεύεσαι παράλληλα ή μέσα στο έργο που έφτιαξε πριν 2.500 χρόνια ο Πέρσης βασιλιάς για να περάσει τα καράβια του. Από την Τρυπητή και μέχρι την Ουρανούπολη θαυμάζεις το πράσινο και τη θάλασσα στα πόδια σου, και μετά, από τον παραλιακό χωματόδρομο εισάγεσαι στο Αθωνικό τοπίο και καταλήγεις στα σύνορα του Αγιου Όρους, στην αναδυόμενη από τα ερείπια Μονή Ζυγού.
Η διαδομή αυτή, 12 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή. Σήμερα η «Διώρυγα του Ξέρξη» είναι ένας μη αναγνωρίσιμος δρόμος με μια αδιάφορη πινακίδα να μισοαναγγέλει με ασάφεια το μοναδικό Περσικό μνημείο στην Ευρώπη. Ο δρόμος από Τρυπητή προς Ουρανούπολη, παρά την ομορφιά του, είναι πηγή μεγάλης αμηχανίας και εκνευρισμού για τους εκατοντάδες επισκέπτες που επιχειρούν να τον περπατήσουν για να αισθανθούν, να δουν και να μυρίσουν το τοπίο, και αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με βιαστικούς "γιωταχήδες" (δε γνωρίζουν οι κουτόφραγκοι ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να απολαύσεις ένα μέρος είναι να το διασχίζεις με το ΙΧ αυτοκίνητό σου, με κλιματισμό και μουσική). Το τελευταίο δε κομμάτι προς το Άγιο Όρος, καταφύγιο περιπατητών αλλά και πάρκιγκ λεωφορείων, «πλουτίζει» τον επισκέπτη με σκόνη και χαλίκια και τον κάνει να αναθεματίζει την ώρα που ξεκίνησε τον «περίπατο».
Πιστεύουμε πως αυτή η διαδρομή χρειάζεται, εκτός από την τακτοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αξιοπρεπείς υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο. Χρειάζεται άνετο ασφαλές πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης. Ακόμη καλύτερα, δρόμο με ξεχωριστή χάραξη μακριά από τη θορυβώδη και ρυπαρή διέλευση των αυτοκινήτων όπου αυτό είναι δυνατό. Δρόμο με δική του ταυτότητα, σήμανση και ιστορικές πληροφορίες, με νυχτερινό φωτισμό και σκιασμένα σημεία ανάπαυσης για τις ζεστές ώρες, με παγκάκια και βρύσες. Θα μπορούσε να λέγεται “Αθωνικός Περίπατος” και να γίνει παγκόσμια γνωστός και αναγνωρίσιμος.
Για τα παραπάνω, όσο φουτουριστικά κι αν ακούγονται, έχει γίνει το πρώτο βήμα. Για τη «Διώρυγα του Ξέρξη» υπάρχει μελέτη στο δήμο Αριστοτέλη, που προβλέπει πεζοπορική διαδρομή σε όλο το μήκος της διώρυγας. Για το τμήμα Τρυπητής- Ουρανούπολης, υπάρχει επίσης μελέτη διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων (να η υποδομή για τον ποδηλατόδρομο) και τέλος, για το μικρό τμήμα Πύργου Ουρανούπολης– Μονής Ζυγού, υπάρχει προμελέτη της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ορίζει προδιαγραφές δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
Διεκδικούμε και ελπίζουμε να ενταχθούν σύντομα αυτά τα έργα στο σχεδιασμό του Δήμου και της Περιφέρειας.
20/8/2011 Pezopodilatoporia Ouranoupolis from Street Panthers on Vimeo.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου