Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κατασκευή υδατοδεξαμενής και εξωτερικού υδραγωγείου Μ. Παναγίας

Ολοκληρώνεται το έργο: «Κατασκευή υδατοδεξαμενής– Εξωτερικού υδραγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας», προϋπολογισμού 194.600,00€.
Στη Δημοτική Κοινότητα της Μεγάλης Παναγίας έγινε παλαιότερα ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στα νοτιοανατολικά του οικισμού με εκμεταλλεύσιμη παροχή 50m3/h.
Η νέα αυτή υδρευτική γεώτρηση έθεσε νέα δεδομένα στην υδροδότηση του οικισμού, κατευθύνοντας τον Δήμο στην κατασκευή μίας υδατοδεξαμενής και εξωτερικού υδραγωγείου που θα τροφοδοτούν τις υπάρχουσες δεξαμενές που βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού σε θέσεις υψηλότερες αυτού.

Για το σκοπό.....

αυτό είχε συνταχθεί από την ΤΥΔΚ Νομού Χαλκιδικής μελέτη για την κατασκευή υδατοδεξαμενής και εξωτερικού υδραγωγείου.
Μέχρι και σήμερα εκτελέστηκε το τμήμα του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή του εξωτερικού υδραγωγείου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη με απόφασή του παρέλαβε την οριστική μελέτη ολοκλήρωσης του έργου: «Κατασκευή υδατοδεξαμενής–Εξωτερικού υδραγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Μ. Παναγίας», προϋπολογισμού 194.600,00€, μετά τη διακοπή των εργασιών από τον ανάδοχο του έργου και τη διάλυση της εργολαβικής σύμβασης που υπήρχε.
Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή υδατοδεξαμενής 400 κ.μ. από οπλισμένο σκυρόδεμα, στην θέση Προφήτης Ηλίας νοτιοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση 170μ. από την υδρευτική γεώτρηση. Επίσης θα γίνει η σύνδεση της γεώτρησης με την υπό κατασκευή δεξαμενή καθώς και οι απαραίτητες διασυνδέσεις του εξωτερικού υδραγωγείου με τις τέσσερις υφιστάμενες υδατοδεξαμενές που τροφοδοτούν το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού της Μ. Παναγίας. Στο εξωτερικό υδραγωγείο που ακολουθεί τον άξονα του υφιστάμενου οδικού δικτύου, θα εκτελεστούν αποκαταστάσεις του οδοστρώματος.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και θα δημοπρατηθεί άμεσα προκειμένου να εκτελεστεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα του δικτύου ύδρευσης της Μ. Παναγίας, δεδομένης της παλαιότητας και πολυπλοκότητας του υπάρχοντος εξωτερικού δικτύου ύδρευσης. Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη για τη διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Μ. Παναγία.
Για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη παρέλαβε τη νέα μελέτη ολοκλήρωσης του έργου: «Κατασκευή υδατοδεξαμενής– Εξωτερικού υδραγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας», προϋπολογισμού 194.600,00€. Ταυτόχρονα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου προκειμένου να παραδοθεί στους κατοίκους της Μ. Παναγίας το συντομότερο δυνατόν.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το υπαρκτό πρόβλημα που προέκυψε από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και αφορούσε την ποιότητα του νερού της γεώτρησης του Προφήτη Ηλία.
Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί άμεση λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας του νερού.
Έγινε απόφραξη του παρακείμενου φράγματος του Αγίου Γεωργίου, καθαρισμός της βάσης του φράγματος και των πρανών της λεκάνης, που ήταν η αιτία μόλυνσης της γεώτρησης.
Τοποθετήθηκε δεξαμενή αερισμού και καθίζησης του σιδήρου για την αντιμετώπιση της ποιότητας του νερού.
Τέλος τοποθετήθηκε φίλτρο ενεργού άνθρακα ως προσωρινή κατασκευή για την απομάκρυνση του σιδήρου, μαγγανίου και των οργανικών ουσιών στη γεώτρηση το οποίο λειτούργησε άριστα όπως αποδεικνύεται από τις χημικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Σήμερα πλέον η γεώτρηση του Προφήτη Ηλία είναι εντός του δικτύου της Μ. Παναγίας, το νερό είναι πόσιμο και καθαρό και υπάρχει επάρκεια.
Για την οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Μ. Παναγίας συντάσσεται αυτή την περίοδο από το μελετητή η οριστική μελέτη-πρόταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού του Προφήτη Ηλία για την απομάκρυνση σιδήρου και οργανικών ουσίων της γεώτρησης του Προφήτη Ηλία, που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :