Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟΥ»

Χθες 27 Αυγούστου 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον αύλειο χώρο της Παναγίας Πολυγύρου, η «βραδιά ποίησης», που οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά το «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ» Πολυγύρου. Φαίνεται πως η εκδήλωση αυτή εξελίσσεται σ’ ένα ενδιαφέροντα θεσμό, που στηρίζεται στην αγάπη μιας ομάδας πολιτών για τις Τέχνες, το περιβάλλον, τη λογοτεχνία και την ποίηση ειδικότερα, αλλά και για όλα όσα συνθέτουν τον Πολιτισμό. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συμμετέχει στις εκδηλώσεις προστασίας του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής, από ασύμβατες δραστηριότητες, όπως αυτή της εξόρυξης χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.


Αν και δεν υποστηρίζεται από κανένα επίσημο φορέα του δημοσίου ή του Δήμου, απέδειξε πως είναι αρκετό το ενδιαφέρον των μελών της ομάδας, που πάντα παραμένει ανοιχτή για όσους συμπολίτες επιθυμούν να ενταχθούν σ’ αυτή. Δεν είναι, άλλωστε, και πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και μάλιστα σε μια μικρή πόλη της περιφέρειας, όπως ο Πολύγυρος.
Η χθεσινή βραδιά ποίησης ήταν αφιερωμένη στις ποιητικές δημιουργίες δύο νέων ανθρώπων, δημοτών του ευρύτερου δήμου Πολυγύρου: του Βαλάντη Βορδού και του Βασίλη Κουστούδα.
Ο Βαλάντης Βορδός γεννήθηκε το 1976 στον Πολύγυρο, όπου ζει και εργάζεται. Η ποίηση τον ενδιέφερε από τα χρόνια του γυμνασίου κι από τότε άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει ποιήματά του. Τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο, πέρισι, στον διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μαραθούσας.
Ο Βασίλης Κουστούδας γεννήθηκε το 1967 στην Ορμύλια, όπου ζει και εργάζεται. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε, πριν από την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Βιολογία. Κυκλοφορούν δύο ποιητικές συλλογές του. Τα «κύματα του νεκρού νερού» και τα «απομεινάρια του φωτός».
Στην εκδήλωση απάγγειλαν ποιήματα κατά σειρά οι Κυριακή Βορδού, Γιάννης Αικατερινάρης, Βαγγέλης Μίχος, Μάχη Τσάλα, Καίτη Μπαλάση-Βασιλάκη, Θόδωρος Χρυσάφης και ο ίδιος ο Βασίλης Κουστούδας.
Στυλοβάτες της εκδήλωσης ήταν οι Κώστας Αυγ. Ζαμπούνης, ο Δημήτρης Ευάγ. Καλαϊτζής (Κάλιο) και ο Βαγγέλης Μίχος, που για ακόμη μια χρονιά ήταν ο συντονιστής της. Συνέβαλλαν ακόμη για την επιτυχία της εκδήλωσης με την προσωπική τους βοήθεια ο Γιώργος Διαμαντουλάκης και ο ηλεκτρολόγος Σωτήρης Στιβαχτάρης.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μπογδάνος, ο τιμηθείς στην περυσινή εκδήλωση δάσκαλος και ποιητής Νίκος Βασιλάκης, ο μαθηματικός και συγγραφέας Γιώργος Μπαντές κ.ά.
Παραθέττω ενδεικτικά δυο από τα ποιήματα που ακούστηκαν στη χθεσινή βραδυά:
ΓΥΜΝΗ
του Βαλάντη Βορδού

Ήταν εκεί δίπλα μου
όλη νύχτα,
όμορφη με τα αινίγματα του ήλιου στο κορμί.

Γυμνή, όσο ένα τριαντάφυλλο,
γυμνή, όσο ένα κοπάδι πουλιά,
που αγγίζουν θλιβερούς κροτάφους.

Η άνοιξη ερχόταν
ψιθυριστά στο στήθος της,
καθώς ανάσαινε κι άνοιγε τις κλεισμένες πόρτες στο φως.

Ήταν εκεί,
ένας χαρούμενος λυγμός
πριν το φθινόπωρο πέσει βαρύ στις στέγες των εργοστασίων
και στα φτερά μικρών περιπλανώμενων πουλιών.

Πολύγυρος 16-3-2011

και

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
του Βασίλη Κουστούδα

Όχι πως ήτανε να έρθεις,
αλλ’ εκείνο το βράδυ
τα παράξενα μονοπάτια των λέξεων
μ’ οδήγησαν σ’ ένα τόπο συνάντησης μυστικό.

Και όχι πως ήτανε να έρθεις
ή πως θα σ’ άγγιζα με την ανάσα μου,

αλλ’ εκείνο το βράδυ
όλα τα πρόσωπα ήταν το πρόσωπό σου
και δεν υπήρχε τίποτε άλλο
για να κατονομάσω μέσ’ στο σκοτάδι.

Και όχι πως ήτανε να έρθεις,
αλλά πως ήρθες
σαν ένα υπέροχο ποίημα στο δέρμα μου επάνω,
από ένα σου χάδι
στο σώμα, στα σπλάχνα, στο αίμα μου μέσα,
εκείνο το βράδυ.


-----------------------------------------------------

Πολύγυρος 28 Αυγούστου 2011
γράφει ο Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης -mαρχιτέκτων

αναρτήθηκε από Ρεσπέντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :