Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη στην έκθεση «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα.

Ο Δήμος Αριστοτέλη θα συμμετέχει επίσημα στην έκθεση «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του διεθνή Έλληνα αρχιτέκτονα και ζωγράφου καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο χώρο του Μετρό Συντάγματος, από τις 18 Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011.
Η έκθεση τελεί......


υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και έχει την υποστήριξη και άλλων επίσημων φορέων. Την έκθεση αναμένεται ότι θα επισκέπτονται περισσότεροι από 4000 επισκέπτες ημερησίως.
Η παρουσίαση της έκθεσης έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει τη δυνατότητα ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος να «βιώσουν» την ατμόσφαιρα και τις αξίες που διαπνέουν διαχρονικά το παγκόσμιο αυτό μνημείο της Χριστιανοσύνης.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Ο Δήμος Αριστοτέλη έχει την τύχη να γειτνιάζει με το παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος. Ως νέα Δημοτική Αρχή επιθυμούμε να προβάλουμε με κάθε τρόπο της αξίες που διαπνέουν διαχρονικά το Άγιο Όρος. Η πίστη, η φιλοξενία, η κοινοβιακή ζωή, ο σεβασμός στο περιβάλλον, αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς, σίγουρα αποτελούν και τις καλύτερες εφεδρείες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη επικαιρότητα.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο αυτό έργο της Έκθεσης, που απευθύνεται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και μιλάει απ’ ευθείας στη ψυχή, και να οργανώσουμε της παρουσίασή του και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, δείχνοντας σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο για την πατρίδα μας, ότι η Ελλάδα έχει σύγχρονη παραγωγή που συγκινεί όλο τον κόσμο.
Θεωρούμε καθήκον και τιμή μας να συμπαρασταθούμε και να υποστηρίξουμε την έκθεση και βέβαια θα ήταν ευχής έργο να βρει μόνιμη στέγη στο Δήμο μας.
Από την προεκλογική περίοδο είχαμε αναφέρει ότι το Άγιο Όρος έχει ήδη διαγράψει μια ιστορία αιώνων, με τεράστια δυναμική επισκεψιμότητας. Η δημιουργία πόλου έλξης Θρησκευτικού- Προσκηνυματικού τουρισμού στην περιοχή και η μεταφορά του Χριστιανικού-Βυζαντινού πλούτου του τόπου μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αποτελεί επιδίωξή μας.
Η πρότασή μας για κατασκευή και λειτουργία μιας αίθουσας τρισδιάστατης προβολής κοντά στο Μνημείο για να προβληθεί ο τρόπος ζωής στο Άγιο Όρος, αλλά και η βαθιά πνευματικότητά του, ήδη δρομολογείται. Στόχος μας είναι η δημιουργία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τρισδιάστατης ταινίας, όπου θα καταγράφεται η ζωή των Μοναχών, ο ανεκτίμητος πλούτος και η σπάνια ομορφιά των Μονών και του Αγιορείτικου περιβάλλοντος, καθώς και η καθημερινότητα του Αγίου Όρους, με την παράλληλη ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών και την ανάδειξη της Μονής Ζυγού.
Για το σκοπό αυτό ήδη προχωρούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση του έργου για την προβολή της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας Ψηφιακού Μουσείου στους χώρους της Ιεράς Μονής Ζυγού και του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας στην Ιερισσό.
Πρόθεσή μας αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το παραπάνω έργο, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, με την υποβολή Τεχνικού Δελτίου στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης, την έκδοση της οποίας αναμένουμε σύντομα».


Δεν υπάρχουν σχόλια :