Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Βουλιάζει» η Χαλκιδική το τριήμερο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είτε για δροσιστικές αυθημερόν βουτιές, είτε για χαλαρωτική διαμονή σε κάποιο από τα αμέτρητα καταλύματα, η Χαλκιδική αναμένεται να «βουλιάξει» σήμερα από κόσμο λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. «Πολύ δύσκολα θα βρεις κάποιο δωμάτιο την τελευταία στιγμή», λένε οι γνώστες της αγοράς, καθώς η ύφεση έχει οδηγήσει τους ξενοδόχους στη μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα αυτές τις ημέρες οι πληρότητες να ξεπερνούν το 80%.

«Οι τιμές ξεκινούν.....

από 50 ευρώ το δίκλινο και ανάλογα με τις παροχές μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ. Αυτό το διάστημα πάντως η πλειοψηφία των τουριστών της Χαλκιδικής είναι από το εξωτερικό και κυρίως τα Βαλκάνια, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες αρκούνται σε αυθημερόν αποδράσεις για μία γρήγορη βουτιά», περιγράφει στον «Α» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ξενοδόχων μάλιστα κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5% - 7% στις διανυκτερεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται και σε αύξηση του τζίρου λόγω της μείωσης των τιμών. «Μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι η τουριστική κίνηση του Ιουνίου κινείται σε δύο ταχύτητες: οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πληρότητες έως και 85%, δηλαδή καλύτερα από πέρυσι, ενώ οι μικρότερες μονάδες δυναμικότητας περίπου 60 κλινών είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με πληρότητες 60%», συμπληρώνει ο κ. Τάσιος.

Μειωμένες τιμές



Καθ' όλα έτοιμα για να υποδεχτούν τους Θεσσαλονικείς και τους ξένους τουρίστες του τριημέρου είναι και τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της Χαλκιδικής, τα οποία έχουν επίσης προχωρήσει σε μειώσεις τιμών. «Δυστυχώς, ενώ βλέπουμε να πηγαίνουμε καλά σε αριθμό αφίξεων τουριστών, στα μαγαζιά μας η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Μεγάλο χτύπημα για τον κλάδο μας είναι και η λογική του all inclusive που καλύπτει τα πάντα σχεδόν στους τουρίστες, κρατώντας τους μέσα στα ξενοδοχεία», αναφέρει ο Κώστας Ζορμπάς, πρόεδρος της Ενωσης Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας. Σε μία προσπάθεια προσέλκυσης πελατών, σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά, οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν μειώσει από 10% έως 20% τις τιμές τους. «Ενα ζευγάρι θα μπορέσει να φάει ικανοποιητικά σε κάποια ταβέρνα της Χαλκιδικής πληρώνοντας από 20 έως 25 ευρώ», αναφέρει.

Καφές και ομπρέλα 4 ευρώ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται και οι τιμές στα beach bars της Χαλκιδικής, τα οποία έχουν πάψει να χρεώνουν ξεχωριστά τη χρήση της ομπρέλας στους τουρίστες. Ετσι, οι λουόμενοι θα μπορέσουν να απολαύσουν έναν παγωμένο καφέ πληρώνοντας 4 με 4,5 ευρώ ή μία μπίρα καταβάλλοντας από 2 έως 4 ευρώ. «Η πολιτική που ακολουθούμε είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των ημερών που διανύουμε. Από το να παρατηρούμε τους τουρίστες να κάθονται ακριβώς δίπλα στις ξαπλώστρες για να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, προτιμήσαμε να μειώσουμε τις τιμές κι ας βλέπουμε τους λουόμενους να περνούν ολόκληρη σχεδόν την ημέρα στην ξαπλώστρα με έναν μόνο καφέ», δηλώνει ιδιοκτήτης beach bar σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Σιθωνίας.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :