Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Νόμιμη η αναπαραγωγή ειδήσεων του διαδικτύου στα παραδοσιακά ΜΜΕ


Παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης έκρινε χθές το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την παρεμπόδιση δημοσίευσης ή αναμετάδοσης διαδικτυακών ειδήσεων απο τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Στην απόφαση αυτή, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέβη μετά την προσφυγή δύο Ουκρανών δημοσιογράφων υπευθύνων της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Delo Pravoye. Οι δύο αυτοί δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν γιατί είχαν δημοσιεύσει στην εφημερίδα πληροφορίες απο το ίντερνετ σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας είχε διαπράξει δολοφονίες μέσω μιας εγκληματικής ομάδας στην οποία συμμετείχε.

Οι δημοσιογράφοι υποχρεώθηκαν από τα δικαστήρια να πληρώσουν την αποζημίωση των 2.394 ευρώ στον Πρόεδρο της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση. Κλήθηκαν επίσης να ζητήσουν συγγνώμη δημοσίως μέσω της εφημερίδας και να σταματήσουν κάθε σχετική δημοσίευση.

Ακολούθησε η προσφυγή τους στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 22 Αυγούστου 2005, αφου και η έφεσή τους απορρίφθηκε απο τα Ουκρανικά Δικαστήρια. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ουκρανία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και υποχρέωσε να καταβληθεί στους δημοσιογράφους αποζημίωση 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο του διαδικτύου σήμερα, το Δικαστήριο αποφάσισε οτι οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών ΜΜΕ δε θα φέρουν καμία ευθύνη όταν αναπαράγουν ειδήσεις απο το ίντερνετ.

Συγκεκριμένα συμπεραίνει οτι, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το Διαδίκτυο, η παρεμπόδιση των δημοσιογράφων των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης να αναπαράγουν και να δημοσιεύουν πληροφορίες και σχόλια από το Ιντερνετ, συνιστά παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ενημέρωση.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :