Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Θ/νίκη: Ξεκίνησε η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου όμως χωρίς... ποίηση


Επίσημα ξεκίνησε χθες η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί πολιτικοί, πολιτισμικοί και θεσμικοί φορείς ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων. Απο την έκθεση όμως απουσιάζει φέτος η «συμμετοχή» της ποίησης, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρεται η Εταιρεία Συγγραφέων.


Σύμφωνα με γραπτό χαιρετισμό του Παύλου Γερουλάνου, σοβαροί λόγοι δεν επέτρεψαν την παρουσία του στα εγκαίνια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις νέες αλλαγές της φετινής διοργάνωσης. Αυτές είναι η νέα δημοτική αρχή της ΔΕΒΘ, η έναρξη της έκθεσης στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και το γεγονός οτι φέτος η έκθεση πέραν απο πολιτιστική εορτή αποτελεί και μέρος στρατηγικής του υπουργείου για το βιβλίο που στοχεύει στην ενίσχυση και στήριξη της φιλαναγνωσίας.

Για μια ακόμη «αλλαγή» στη φετινή έκθεση όμως διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων, καθώς φέτος φαίνεται να απουσιάζει από την έκθεση η ποίηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «απουσιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι ποιητές και απολύτως εξ ολοκλήρου οι συγγραφείς άλλων βιβλίων που εντάσσονται στον κύκλο του λογοτεχνικού βιβλίου. Λες και υπάρχει ένα και μόνο λογοτεχνικό είδος στην Ελλάδα: ο πεζός λόγος!».

Μέσα στους 110 συμμετέχοντες συγγραφείς υπάρχουν για την ακρίβεια 5 ποιητές που όμως είναι όλοι Θεσσαλονικείς. Η Εταιρεία Συγγραφέων όπως επίσης σημειώνει στην ανακοίνωσή της θυμίζει ότι η ελληνική ποίηση αποτελεί «σημαντικό κομμάτι της λογοτεχνίας μας, και μάλιστα ενεργότατο» παρόλο που δεν πρόκειται να φέρει την οικονομική ανάκαμψη στους εκδότες.

Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως την Κυριακή 8 Μαΐου. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν 170 εκδηλώσεις με προσκεκλημένους 190 έλληνες και ξένους συγγραφείς από 23 χώρες.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :