Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ

Πενήντα καταγγελίες για μη καταβολή δώρου του Πάσχα από ισάριθμες επιχειρήσεις, με 640 συνολικά εργαζόμενους στους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, έγιναν μέχρι τώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Οι 4 αφορούν το νομό Χαλκιδικής, ενώ 30 καταγγελίες αφορούσαν στο νομό Θεσσαλονίκης, στην Ημαθία 5, στις Σέρρες 4, στη 4, στην Πιερία 3, στο Κιλκίς 2 και στην Πέλλα 2, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Επιθεώρησης Εργασίας, Αργύρη Γαλάνη.
Από τις 50 καταγγελίες.........

μόνον για τρεις κατατέθηκαν μηνύσεις (δύο στη Θεσσαλονίκη και μία στις Σέρρες), καθώς στις άλλες δόθηκε λύση με τη διαμεσολάβηση της Επιθεώρησης Εργασίας και καταβλήθηκε το δώρο ή έγινε διακανονισμός. Οι εισαγγελείς δεν επέλεξαν την αυτόφωρη διαδικασία, όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, αλλά όρισαν δικάσιμο.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα σχετικά με τις επιχειρήσεις που δεν έδωσαν δώρο του Πάσχα. Είναι πολύ περισσότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων. Ωστόσο δεν φαίνονται όλες οι διαστάσεις του προβλήματος, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των καταγγελιών, αφού η προθεσμία καταβολής του δώρου έληξε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης, μεσολάβησαν οι γιορτές του Πάσχα και ενδέχεται να γίνουν κι άλλες καταγγελίες.

Δεύτερον, οι εργαζόμενοι διστάζουν περισσότερο, σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα, να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας και να ζητήσουν την παραπομπή στο αυτόφωρο εργοδοτών.
Η εξήγηση αυτής της συμπεριφοράς βρίσκεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε η ανασφάλεια των εργαζομένων, με τις απολύσεις και την εκτίναξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς επιχειρήσεων, πέρα από τις περιπτώσεις που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ετσι, στις περισσότερες των περιπτώσεων που οι εργαζόμενοι δεν πήραν δώρο, προτίμησαν να μην το καταγγείλουν ή απλώς ενημέρωσαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα με την παράκληση να μη γίνει καταγγελία και πάει το θέμα στα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :